Două mari puteri NATO au semnat un pact crucial pentru apărare. Noul acord s-a format pe baza unei temeri
Cei mai mari doi donatori europeni de ajutor militar pentru Ucraina - Germania şi Marea Britanie - şi-au întărit miercuri alianţa semnând un pact de apărare, pe măsură ce cresc temerile că o victorie a lui Donald Trump în alegerile americane din noiembrie ar putea însemna un dezastru pentru securitatea europeană, relatează POLITICO, citată de News.ro.
Îngrijorările că Washingtonul ar putea reduce dramatic sprijinul pentru Ucraina anul viitor au crescut de când candidatul republican Trump l-a ales pe JD Vance drept coechipierul său care va candida la vicepreşedinţie. Vance a subliniat în mod repetat opoziţia sa faţă de acordarea de către SUA a ceea ce el a numit "cecuri în alb" pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei ruse.
Ce prevede acordulMarea Britanie este o susţinătoare fermă a Ucrainei şi acest lucru va continua şi sub noul său guvern laburist, de centru-stânga, condus de prim-ministrul Keir Starmer. În plus, noul guvern laburist al ţării este mai entuziast decât predecesorul său conservator în ceea ce priveşte stabilirea unei cooperări mai strânse în domeniul apărării cu aliaţii europeni şi s-a mişcat rapid pentru a semna miercuri un acord de cooperare cu Germania.
Ca parte a unui tur al Europei, care a inclus Franţa, Polonia şi Estonia pe parcursul a 48 de ore în această săptămână, ministrul britanic al Apărării, John Healey (foto, dreapta), a încheiat pactul cu omologul său german, Boris Pistorius (foto, stânga), la complexul ministerial Bendlerblock din Berlin.
Acordul angajează ambele părţi să-şi intensifice coordonarea industrială şi operaţiunile comune.
"Aceste vizite trimit un mesaj clar că securitatea europeană va fi prima prioritate externă şi de apărare a acestui guvern", a declarat Healey într-un comunicat.
Regatul Unit şi Germania sunt primii doi contribuitori europeni în ceea ce priveşte ajutorul militar pentru Ucraina şi ţările cu cele mai mari bugete pentru apărare, de 74,9 miliarde de euro şi, respectiv, 66,8 miliarde de euro în 2023, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm.
La trei săptămâni de la începerea mandatului său de ministru, Healey a declarat că noul pact va "da startul unei noi şi profunde relaţii în domeniul apărării".
O prioritate pentru un viitor guvern laburist"Obiectivele stabilite în declaraţia comună de miercuri includ consolidarea industriilor de apărare din Regatul Unit şi Germania, consolidarea securităţii euro-atlantice, îmbunătăţirea eficienţei operaţiunilor comune, confruntarea cu provocările de securitate în evoluţie, cum ar fi domeniul cibernetic, şi sprijinirea Ucrainei", a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit.
În decembrie, Healey a declarat pentru POLITICO că un acord bilateral în domeniul apărării cu Germania - împreună cu pacte separate cu Franţa şi UE - reprezintă o prioritate pentru un viitor guvern laburist.
Noul prim-ministru Keir Starmer a declarat că doreşte ca Marea Britanie să stimuleze cooperarea cu aliaţii europeni în domeniul apărării şi securităţii pentru a sprijini mai bine Ucraina, un mesaj pe care l-a reiterat la reuniunea Comunităţii Politice Europene găzduită săptămâna trecută. Starmer a propus, de asemenea, ideea unui pact de securitate între Regatul Unit şi UE, care să acopere o serie de domenii precum energia, lanţurile de aprovizionare, pandemiile şi migraţia.
Sursa: News.ro
Etichete: Marea Britanie , NATO , germania , aparare , pact
Dată publicare: 24-07-2024 17:47