Donald Trump, măsuri economice dure pentru produsele din China, Canada, şi Mexic. Ce cred analiștii despre amenințările lui
Your browser doesn't support HTML5 video.
Republicanul și-a justificat decizia invocând crizele provocate de opioide şi imigraţie. Trump semnalează astfel că nu se teme să relanseze războaiele comerciale, începute în primul său mandat. Totuși, unii analiști cred că amenințările ar fi doar o tactică de negociere.
"Pe 20 ianuarie, unul dintre numeroasele mele prime decrete va fi instituirea unui tarif de 25% pentru toate produsele care intră în Statele Unite din Mexic şi Canada", a scris preşedintele ales pe reţeaua sa Truth Social.
Trump a adăugat că taxa va rămâne în vigoare până când va înceta „invazia de droguri și de imigranți ilegali”. 83% dintre exporturile Mexicului au ca destinație Statele Unite, iar în cazul Canadei este vorba de 75%.
Într-o postare separată, același Trump a anunţat o creştere a taxelor vamale cu 10%, deci de la 25 la 35% pentru „toate produsele chinezești până când Beijingul va opri sosirea în Statele Unite a fentanilului, un opioid sintetic ce provoacă zilnic peste 150 de decese prin supradoză în Statele Unite”.
Analiștii cred că amenințările lui Trump reprezintă în primul rând o tactică de negociere.
Ian Bremmer, președinte și fondator al Eurasia Group & GZERO Media: „Eu cred că este o poziție de deschidere pentru negocieri (cu aceste țări). Din punct de vedere economic, SUA sunt acum într-o poziție mult mai puternică față de aliații săi, dar și față de China. Economia Chinei este în cea mai rea postura de după anii '90, poate chiar după anii '70. Chinezii sunt foarte îngrijorați de consecințele pe care le-ar avea asupra economiei lor o posibila mărire a tarifelor impuse de americani. Cred ca o să vedem oferte din partea acestor țări. Trump a lansat această provocare în săptămânile de dinaintea preluării mandatului mizând pe faptul că guvernele respective o să sară cu 'Nu, va rugam, iată ce va putem oferi!'”.
Cooperarea economică şi comercială China-SUA este în mod natural reciproc avantajoasă. Nimeni nu va câştiga un război comercial sau tarifar", a reacționat pe rețeaua X purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze la Washington.
Marc Stewart, corespondent CNN International: „Ne aflăm în Centrul Comercial Bairong (din Beijing). Este imens, etaj după etaj doldora de mărfuri chinezești, de la biciclete, la animale de pluș ori uscătoare de păr. China produce peste 30% din tot ce se cumpără în lume. Electronice, precum aceste cabluri pentru telefon, sunt în fruntea listei, urmate de mobilă, jucării și haine. Deloc surprinzător, China este și cel mai mare exportator al lumii, vânzând anual bunuri în valoare de 3,4 trilioane de dolari. Dar puterea Chinei nu stă doar în valoarea în sine a exporturilor, ci și în întregul ecosistem, de la fabrici la lanțuri de distribuție, care îi permit să producă și să trimită rapid mărfurile. Unul dintre obiectivele tarifelor pe care vrea să le impună Trump Chinei este să creeze locuri de muncă și să revigoreze industrii în SUA. Ușor de zis, greu de făcut!”