Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Donald Trump, despre războiul din Ucraina: ”Mai întâi vin tancurile, apoi vin bombele nucleare”

Fostul președinte Donald Trump, a cărui primă punere sub acuzare a fost legată de afacerile sale cu Ucraina, pare acum că a început să critice SUA și Germania pentru deciziile lor de a furniza tancuri de luptă Kievului.  

Trump a sugerat că oferirea de tancuri Ucrainei ar duce, într-un final, la folosirea armelor nucleare.

El susține că ar fi "ușor" să se pună capăt războiului, dar fără a oferi detalii despre modul în care s-ar putea realiza acest lucru.

"MAI ÎNTÂI VIN TANCURILE, APOI VIN BOMBELE NUCLEARE. Puneți capăt acestui război nebunesc, ACUM. Este atât de ușor de făcut", a scris Trump pe rețeaua lui de socializare, Truth Social.

Donald Trump candidează din nou la președinție în 2024.

Citește și
Trump-Zelenski
Un VIDEO cu Trump și Zelenski, viral pe Twitter. De ce s-a strâmbat liderul Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin, pe care Trump l-a numit "geniu" în săptămâna în care Rusia a lansat o invazie neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, a lansat în mod repetat amenințări nucleare.

Experții în domeniul nuclear și-au exprimat grave îngrijorări cu privire la amenințările lui Putin, istorici renumiți avertizând că retorica și acțiunile liderului rus au prezentat pericole nucleare chiar mai mari decât în timpul crizei rachetelor din Cuba, la apogeul Războiului Rece.

Dar mulți analiști militari de top și experți în Rusia spun, de asemenea, că amenințările nucleare ale lui Putin sunt în mare parte concepute pentru a descuraja Occidentul să continue să ofere Ucrainei asistență crucială în materie de securitate.

SUA și alte țări NATO au trimis Ucrainei ajutoare în valoare de miliarde de dolari, inclusiv arme vitale care au jucat un rol cheie pe câmpul de luptă și au făcut ravagii în rândul forțelor rusești. Recent, Ucraina a făcut presiuni puternice pentru ca Occidentul să furnizeze tancuri, în timp ce încearcă să se apere împotriva invaziei rusești în curs de desfășurare, dar face și pregătiri pentru a recâștiga controlul asupra teritoriului ocupat.

Trump, care l-a lăudat în mod obișnuit pe Putin, a fost în mod constant un critic al ajutorului american acordat Ucrainei. Prima punere sub acuzare a fostului președinte a fost legată de efortul său de a exercita presiuni asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lansa o investigație asupra lui Joe Biden și a fiului său, Hunter Biden, din cauza unor acuzații nefondate de corupție.

La acea vreme, Biden era candidat la președinție și principalul rival politic al lui Trump.

În timp ce făcea presiuni asupra lui Zelenski pentru a lansa anchetele, Trump a înghețat în același timp ajutorul militar aprobat de Congres pentru Ucraina, în timp ce aceasta continua să lupte în războiul împotriva rebelilor susținuți de Kremlin în regiunea Donbas din estul țării. O mare parte din luptele din războiul lansat de Putin la sfârșitul lunii februarie 2022 au avut loc în Donbas, care cuprinde regiunile Donețk și Luhansk - două din cele patru teritorii ucrainene pe care liderul rus le-a anexat ilegal în septembrie.

Deși Trump a sugerat că ar fi "ușor" să se pună capăt războiului din Ucraina, aceasta nu este o opinie larg împărtășită de experți sau de persoane cu experiență în diplomație.

Decizia lui Putin de a anexa ilegal patru teritorii ucrainene, declarându-le parte a Rusiei, a făcut ca posibilitatea unor discuții pentru a pune capăt luptelor să fie extraordinar de improbabilă. Forțele rusești nu ocupă în totalitate aceste regiuni, iar Kievul a fost foarte clar, că nu va accepta niciun termen de pace care îi cere să cedeze teritorii Moscovei.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult