Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doi bărbați au găsit o comoară a vikingilor cu detectorul de metale și au păstrat-o. Ce s-a întâmplat după ce s-a aflat

Doi bărbați din Marea Britanie au fost găsiți vinovați de furtul unui tezaur viking în valoare de 3 milioane de lire sterline Ei au fost obligați să plătească mai mult de 600.000 de lire sterline fiecare sau să mai petreacă cinci ani în închisoare.

George Powell și Layton Davies au fost închiși în 2019 pentru că nu au declarat găsirea de monede și bijuterii pe un câmp din Herefordshire, cu patru ani mai devreme, potrivit BBC.

Judecătorul Nicholas Cartwright le-a spus bărbaților că suspectează că aproximativ 270 de monede sunt încă ascunse de ei.

Bărbații trebuie să plătească banii în termen de trei luni sau vor rămâne în închisoare.

Tezaurul, găsit lângă Leominster, includea un inel de aur din secolul al IX-lea, un pandantiv din cristal, o brățară cu cap de dragon și un lingou, care au fost recuperate.

Treizeci de monede, care au fost, de asemenea, recuperate, aveau o valoare estimată inițial între 10.000 și 50.000 de lire sterline, dar British Museum le-a evaluat la valoarea de 501.000 de lire sterline.

Citește și
tezaur detector de metale
Descoperire de valoare, în judeţul Olt. Un fost polițist a găsit o adevărată comoară antică în pădure

Cele 270 de monede rămase au fost evaluate la minim 10.000 de lire sterline fiecare. Judecătorul Cartwright a redus estimarea cu 10% pentru atenua eventualele daune, rezultând o valoare pentru monedele lipsă de 2,4 milioane de lire sterline.

Valoarea bijuteriilor returnate a fost stabilită la 275.000 de lire sterline de instanță.

Bărbații, care au vândut articole unor dealeri, au fost condamnați pentru furt și ascunderea unei comori. Powell, în vârstă de 38 de ani, din Newport, a fost condamnat la 10 ani, iar Davies, din Pontypridd, de 51 de ani, pentru opt și jumătate.

Un comerciant de monede, Simon Wicks, în vârstă de 56 de ani, a fost și el condamnat pentru acuzația de ascundere și condamnat la cinci ani de închisoare.

Fotografiile de pe telefonul mobil al unuia dintre bărbați - șterse ulterior, dar recuperate de anchetatorii poliției - au arătat tezaurul intact, într-o groapă proaspăt săpată.

Se crede că monedele saxone au fost ascunse de un viking, spun experții, și oferă informații noi despre unificarea Angliei, arătând că a existat o alianță care nu se credea anterior a exista între regii Merciei și Wessex.

Când bărbații au fost condamnați, judecătorul a spus că, dacă ar fi urmat procedura standard, ar fi primit jumătate din valoarea tezaurului, adică 3 milioane de lire sterline.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult