Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Disident chinez, arestat. A criticat modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus

Un disident chinez care a criticat maniera în care regimul preşedintelui Xi Jinping a gestionat epidemia provocată de coronavirus a fost arestat, a anunţat marţi Amnesty International, potrivit AFP.

Xu Zhiyong, un militant anticorupţie care a stat în închisoare în perioada 2013-2017, a fost arestat sâmbătă, potrivit AI.

El era urmărit din luna decembrie, după ce participase la o reuniune a opozanţilor în oraşul Xiamen, din sud-estul Chinei, şi a continuat să difuzeze pe social media articole care denunţau regimul comunist de la Beijing.

Hua Ze, o amică a sa care trăieşte în SUA, a confirmat că nu mai are de sâmbătă nicio veste despre Xu Zhiyong.

Pe 4 februarie, acesta a cerut demisia preşedintelui chinez Xi Jinping, criticând modul în care acesta a gestionat războiul comercial cu SUA, manifestaţiile pro-democraţie din Hong Kong şi epidemia de pneumonie virală declanşată în decembrie în oraşul Wuhan, din centrul Chinei.

Citește și
Epidemia de coronavirus din China
Epidemia de coronavirus. Bilanțul a ajuns la peste 1.800 de morţi în China

„Medicamentele lipsesc, spitalele sunt pline şi multe persoane contaminate nu sunt depistate. Este un haos”, a adăugat el.

Epidemia a declanşat proteste neobişnuite contra puterii, acuzată că a reacţionat cu întârziere şi că a restrâns libertatea de exprimare.

Moartea la începutul lunii februarie a unui medic din Wuhan, care fusese anchetat de poliţie după ce lansase un avertisment în decembrie legat de pericolul coronavirusului, a alimentat nemulţumirile exprimate de populaţie în mediul online.

„Războiul guvernului chinez contra coronavirusului nu a deturnat în niciun caz ofensiva sa generalizată împotriva vocilor disidente”, subliniază Amnesty International.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult