Discuție incredibilă la CNN. Purtătorul de cuvânt al lui Putin s-a încurcat când încerca să justifice războiul
Your browser doesn't support HTML5 video.
Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăși existența sa ar fi amenințată, susţine Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, într-un interviu pentru CNN. Christiane Amanpour, jurnalistă CNN: „Președintele Putin este cel care a pus „cartea nucleară" pe masă. Puteți să-mi spuneți, să spuneți lumii întregi, de fapt, dacă credeți că președintele Putin încearcă să sperie restul lumii și Ucraina menționând că are această opţiune nucleară? Puteți să-mi răspundeţi la întrebarea asta? Puteți să-mi spuneți că el nu ar folosi niciodată o armă nucleară?"
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Avem o doctrină de securitate internă, este publică şi puteți citi acolo toate motivele pentru care armele nucleare sunt folosite. Aşadar, dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci acestea pot fi folosite în conformitate cu doctrina noastră."
Jurnalista CNN a trebuit să repete întrebarea de 3 ori până când a primit acest răspuns. Şi asta pentru că purtătorul de cuvânt al Kremlinului tot evita să spună lucrurilor pe nume. A încercat iniţial să justifice invazia rusă în ţara vecină, doar că la un moment dat s-a încurcat.
Dmitri Peskov: „Președintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte și să ne înțeleagă îngrijorările. De câteva decenii încercăm să transmitem lumii îngrijorările noastre, Europei, Statelor Unite, dar nimeni nu ne-a ascultat. Aşa că, înainte de a fi prea târziu, a fost luată o decizie de a începe, de a lansa o operațiune specială, o operațiune militară, pentru a scăpa de întreaga Rusie, care a fost creată lângă granița noastră." Amanpour: „Cum??? Să scăpaţi de Rusia?”
Peskov: „De a scăpa de anti-Rusia, pentru că Ucraina... De fapt, Ucraina a început să fie... a fost mobilizată de țările occidentale împotriva Rusiei. Aici e problema."
Președintele rus nu și-a atins încă obiectivele în Ucraina, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Întrebat ce a mers greşit pentru armata rusă, Peskov a răspuns că nimeni nu s-a gândit de la bun început că operațiunea va dura câteva zile.
Amanpour: „Îl vedeţi des (pe Vladimir Putin)? Când l-aţi văzut ultima dată?"
Peskov: „Ţinem legătura zilnic.”
Amanpour: „Faţă în faţă? Îmi cer scuze, mi se pare intersant.”
Peskov: „Uneori vorbim față în față, alteori la telefon, depinde. (Putin) nu e supărat pe ucraineni. Aici, în Rusia, nimeni nu e supărat pe ucraineni. (Putin) e supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să facă parte din NATO și care fac demersuri pentru a instala rachete nucleare americane pe teritoriul lor."
Oficialii americani cred că următoarea mişcare a preşedintelui Putin ar putea fi un atac cibernetic asupra Statelor Unite. Cât priveşte războiul din Ucraina.
Jake Sullivan, consilier securitate națională SUA: „Vor urma zile grele în Ucraina, cele mai grele pentru trupele ucrainene de pe front și pentru civilii aflați sub bombardamentele rusești. Acest război nu se va încheia ușor sau rapid."
Joe Biden pornește miercuri spre Europa, unde mâine are programate întâlniri la Bruxelles cu aliaţii NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene. Iar, potrivit unor surse de la Casa Albă, el ar urma să anunțe o nouă serie de sancțiuni pentru Rusia. Totodată, preşedintele Zelenski se va adresa prin videoconferință celor prezenţi la summitul NATO.
Volodimir Zelenski: „Continuăm să lucrăm pe diferite niveluri pentru a forța Rusia să facă pace, pentru a pune capăt acestui război brutal. Reprezentanții ucraineni lucrează la negocieri, care continuă practic în fiecare zi. Este foarte dificil. Uneori scandalos, dar, pas cu pas, avansăm."
De asemenea, statele occidentale au anunțat că iau în calcul excluderea Rusiei din G20 - grupul celor mai mari economii ale lumii. Dar, potrivit oficialilor din Indonesia, țara care va găzdui la final de an summitul G20, Puțin intenționează să participe la eveniment.