Discursul lui Xi Jinping în deschiderea Congresului Partidului Comunist. „China se va opune independenței Taiwanului”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Xi Jinping a deschis cel de-al 20-lea congres al Partidului Comunist din China, aflat la guvernare, un eveniment de o săptămână în cadrul căruia este de aşteptat ca el să obţină un al treilea mandat de conducere şi să îşi consolideze poziţia de cel mai puternic conducător al ţării de la Mao Zedong încoace.
Xi şi-a început discursul promovând apărarea de către partid a securităţii naţionale, menţinerea stabilităţii sociale, protejarea vieţilor oamenilor şi preluarea controlului asupra situaţiei din Hong Kong, zguiduit de proteste anti-guvernamentale în 2019, scrie News.ro, care citează The Guardian.
Despre Taiwan, Xi a spus: ”Am dus cu determinare o luptă majoră împotriva separatismului şi interferenţelor, demonstrând determinarea noastră puternică şi abilitatea să protejăm suveranitatea statului şi integritatea teritorială şi să ne opunem independenţei Taiwanului”.
Delegaţii prezenţi au răspuns cu aplauze puternice.
Xi a spus că partidul cu 96 de milioane de membri ”a câştigat cea mai mare luptă împotriva sărăciei din istoria umanităţii”.
Adunarea celor circa 2.300 de delegaţi din ţară a început în Marea Sală a Poporului, în partea de vest a Pieţei Tiananmen, în mijlocul unor măsuri de securitate stricte.
În cei zece ani de putere, Xi, în vârstă de 69 de ani, a dus China pe un drum tot mai autoritar, având ca priorităţi securitatea, controlul statului asupra economiei în numele ”prosperităţii comune”, o diplomaţie mai asertivă, o armată mai puternică şi presiunea crescând de a prelua controlul asupra Taiwanului, guvernat democratic.
Analiştii nu se aşteaptă, în general, la o schimbare semnificativă a direcţiei politice.
Recent, China a subliniat în mod repetat angajamentul său pentru strategia zero-Covid a lui Xi, năruind speranţele a nenumăraţi cetăţeni chinezi şi investitori că Beijingul ar putea ieşi curând dintr-un set de norme care au provocat frustrare extinsă şi pagube economice.
Puterea lui Xi pare să nu fie diminuată de tumultul unui an în care economia Chinei a încetinit dramatic, trasă în jos de frecventele lockdown-uri legate de Covid, o criză în sectorul proprietăţilor şi impactului măsurilor impuse în 2021 asupra economiei.
Relaţiile Chinei cu Occidentul s-au deteriorat brusc, înrăutăţite de sprijinul lui Xi pentru preşedintele rus Vladimir Putin.
Fiul unui revoluţionar din Partidul Comunist, Xi a revigorat un partid care devenit profund corupt şi tot mai irelevant.
Xi s-a descotorosit de limitele mandatului prezidenţial în 2018, creându-şi posibilitatea de a se rupe de precedentul perioadei recente şi de a conduce pentru un mandat de 35 de ani sau mai lung.
Congresul, care are loc odată la cinci ani, ar urma să îl reconfirme pe Xi ca secretar general al partidului, cea mai puternică funcţie în China, dar şi ca preşedinte al Comisiei Militare Centrale. Preşedinţia lui Xi ar urma să fie reînnoită în martie, la sesiunea anuală a Parlamentului chinez.