Rusia își evacuează diplomații din Ucraina. Joe Biden: Este începutul unei invazii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Declarațiile vin după recunoaşterea de către Moscova a regiunilor separatiste ucrainene proruse Lugansk şi Doneţk, relatează AFP.
"Chiar şi în cele mai dificile momente, noi spunem: suntem pregătiţi de procesul de negocieri, aşa că poziţia noastră a rămas aceeaşi (...) Suntem întotdeauna în favoarea utilizării diplomaţiei", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în comentarii difuzate pe Youtube.
Ministerul de Externe rus a mai precizat marţi că Moscova trebui să ratifice mai întâi tratatele de prietenie cu cele două regiune separatiste ucrainene înainte de a putea fi discutate chestiuni precum graniţele exacte ale acestor teritorii, a relatat agenţia de ştiri RIA, preluată de Reuters.
Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război. Parlament rus ar urma să analizeze marţi tratatele de prietenie cu aceste teritorii.
Înainte de decizia liderului de la Kremlin, denunţată imediat de Kiev şi Occident, Lavrov a anunţat că se va întâlni cu Blinken joi la Viena în încercarea de a dezamorsa criza dintre Rusia şi Occident în privinţa Ucrainei, cea mai gravă de la sfârşitul Războiului Rece.
LIVE TEXT Rusia-Ucraina: Desfășurarea evenimentelor de marți UPDATE 21:54 - Joe Biden: Este începutul unei invazii în Ucraina. Nu avem nicio intenție să luptăm cu RusiaJoe Biden a avut o primă reacție după anunțul lui Vladimir Putin privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Declarațiile președintelui SUA - AICI.
UPDATE 21:09 - Rusia își evacuează diplomații din Ucraina, ”pentru a le proteja viețile și siguranța”Rusia a decis să-şi evacueze personalul diplomatic din Ucraina, a anunţat marţi Ministerul de Externe rus, potrivit Reuters. Mai multe detalii, AICI.
UPDATE 19:45 - Casa Albă, după anunțul lui Putin de a trimite trupe în zonele separatiste din Ucraina: ”Acesta este debutul unei invazii”SUA au ridicat tonul ca răspuns la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din estul Ucrainei, calificând pentru prima dată manevra drept ″debutul invaziei″ şi promiţând o amplificare a ripostei.
UPDATE 18:54 - Cererea lui Putin de a trimite armata în Donețk și Lugansk, aprobată de Consiliul Federației RuseCamera superioară a Parlamentului rus a aprobat marţi cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura militari ruşi în susţinerea separatiştilor proruşi din cele două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a recunoscut-o luni. Mai multe detalii, AICI.
UPDATE 17:45 - SRI: Starea de securitate a României este una stabilăStarea de securitate a României - din perspectiva pe care o oferă atribuţiile legale ale SRI - este una stabilă, în contextul crizei din Ucraina.
Această afirmație a fost făcută de preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, Cristian Chirteş, după audierea șefului SRI, Eduard Hellvig.
UPDATE 17:12 - Putin a invocat România atunci când a anunțat recunoașterea independenței regiunilor separatiste din UcrainaVladimir Putin a invocat România atunci când a anunțat luni seară recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Președintele rus a amintit faptul că Ucraina modernă este formată inclusiv din teritorii care au aparținut României.
UPDATE 16:20 - Preşedintele Iohannis a discutat cu preşedintele CE despre sancţiunile care urmează să fie luate împotriva RusieiKlaus Iohannis a avut o discuţie telefonică, marţi, cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu privire la pachetul de sancţiuni care urmează să fie luate ca urmare a încălcării „grave” a dreptului internaţional de către Rusia.
UPDATE 16:00 - Norvegia se va ralia sancţiunilor UE şi va organiza în martie exerciţii ale NATONorvegia, care nu este membră a Uniunii Europene (UE), a anunţat marţi că se va ralia viitoarelor sancţiuni ale UE împotriva Rusiei în contextul crizei ucrainene, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
UPDATE 15:45 - UE propune interzicerea accesului Moscovei la pieţele şi serviciile financiare europeneUE a propus marţi să se interzică accesul autorităţilor ruse la pieţele şi serviciile financiare europene şi să fie vizate băncile care finanţează armata rusă şi alte operaţiuni militare ruse în regiunile separatiste din estul Ucrainei.
UPDATE 15:30 - Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, asigură populația că nu are de ce să-și facă griji din cauza situației din Ucraina, deoarece ”nu înseamnă că va fi un război pe teritoriul nostru”Aflat la Palatul Parlamentului, Dîncu le-a spus jurnaliștilor că România este pregătită să primească peste 500.000 de refugiați din Ucraina,mdacă va fi nevoie.
”Noi am putea să primim peste 500.000 de refugiați. Aceatsa este cifra la care ne-am pregătit noi împreună cu Ministerul de Interne și celelalte instituții care au în subordine acest lucru”, - a spus ministrul.
UPDATE 14:40 - Preşedintele rus Vladimir Putin asigură fostele republici sovietice că Ucraina este o excepţiePreşedintele Vladimir Putin a afirmat marţi că Rusia respectă suveranitatea altor republici ex-sovietice, iar Ucraina constituie o excepţie deoarece se află sub control străin, transmite agenţia TASS, preluată de Reuters.
Rusia a concentrat în ultimele săptămâni forţe militare la frontierele Ucrainei şi a recunoscut luni independenţa republicilor Doneţk şi Lugansk, autoproclamate în estul acestei ţări. Putin a ordonat armatei ruse să intervină în teritoriile respective pentru "menţinerea păcii".
Marţi, Putin a susţinut însă, potrivit AFP, că nu vrea să reconstruiască un imperiu şi că a anticipat că vor exista "speculaţii" privind o astfel de intenţie a Rusiei. El l-a asigurat pe omologul său azer, Ilham Aliev, aflat în vizită la Kremlin, că "acest lucru nu este deloc real".
UPDATE 13:10 Moscova cheamă celelalte state să recunoască entităţile separatiste ucrainene. Lavrov pune la îndoială dreptul la suveranitate al UcraineiMinisterul de Externe de la Moscova a chemat marţi 'celelalte state să urmeze exemplul' Rusiei şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmite France Presse.
'Recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (este) necesară şi singura decizie posibilă' în condiţiile actuale, a transmis ministerul într-un comunicat, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa acestor două teritorii.
Potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters, ministrul de externe Serghei Lavrov a pus la îndoială dreptul la suveranitate al Ucrainei întrucât, potrivit lui, guvernul de la Kiev nu reprezintă toate părţile constituente ale ţării.
'Dacă vorbim despre principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale, unul dintre documentele cheie (...) este Declaraţia asupra principiilor de drept internaţional cu privire la relaţiile prieteneşti dintre popoare', a afirmat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie ONU din 1970.
El a acuzat Ucraina că încalcă acest principiu începând din 2014, când preşedintele sprijinit de Moscova a fost înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider prooccidental, după care Rusia a reacţionat anexând peninsula Crimeea şi susţinând insurgenţa în cele două regiuni estice separatiste.
'Nu cred că cineva poate pretinde că regimul ucrainean, începând de la lovitura de stat din 2014, îi reprezintă pe toţi oamenii care trăiesc pe teritoriul statului ucrainean', a mai afirmat Lavrov.
UPDATE 12:45 Duma de Stat a ratificat aşa-numitele ''tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc" între Rusia şi Doneţk şi LuganskDuma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus - n.r.) a ratificat marţi aşa-numitele ''tratate de prietenie, cooperare şi ajutor reciproc'' între Federaţia Rusă şi autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a căror independenţă a fost recunoscută luni de preşedintele rus Vladimir Putin, informează EFE.
Decizia a fost aprobată în unanimitate, notează EFE.
Mai devreme, marţi, ''parlamentele'' autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat tot în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ''liderii'' lor luni cu şeful statului rus.
UPDATE 12:30 Londra urmează să anunţe sancţiuni care ”să lovească Rusia foarte puternic”, anunţă Boris JohnsonRegatul Unit urmează să anunţe marţi ”o primă serie” de sancţiuni economice care vor ”lovi Rusia foarte puternic”, după ce a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, iar altele vor urma ”în cazul unei invazii”, a anunţat Boris Johnson, relatează AFP.
În urma unei reuniuni de criză la Guvern, premierul britanic a anunţat că urmează să fie prezentate în Parlament, marţi, sancţiuni care vizează nu doar anumite entităţi, ci şi şi ”intereslee ruse cel mai puternic posibil”.
”Ele vor lovi Rusia foarte puternic şi vom face şi mai mult în cazul unei invazii”, a anunţat Johnson, potrivit News.ro.
”Ţin să subliniez că este vorba doar despre o primă serie de sancţiuni economice britanice vizând Rusia, pentru că mi-e teamă că trebuie să ne aşteptăm la alte atitudini iraţionale din partea Rusiei”, a declarat el.
Boris Johnson estimează că preşedintele rus Vladimir Putin este ”hotărât să comită o invazie la scară mare a Ucrainei”, după ce a recunoscut luni independenţa celor două regiuni separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.
El dă asigurări că, în cazul unei ”invazii la scară mare” şi luării cu asalt a Kievului, ”ceea ce pare să propună (Vladimir Putin)”, ”nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că este absolut vital ca această acţiune, cucerirea altei ţări europene, să nu reuşească şi ca Putin să eşueze”.
UPDATE 12:00 ''Parlamentele'' din Doneţk şi Lugansk au ratificat în unanimitate tratatele cu Rusia
'Parlamentele'' autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, au votat marţi în unanimitate în favoarea ratificării tratatelor de prietenie şi cooperare cu Rusia, semnate de ''liderii'' lor luni cu preşedintele rus Vladimir Putin, după ce liderul de la Kremlin a recunoscut independenţa celor două regiuni proruse, transmite EFE, care citează agenţia oficială rusă TASS.
Potrivit TASS, tratatul cu Doneţk a fost ratificat în prima şi a doua lectură de cei 97 de ''deputaţi'' din cadrul Consiliului Poporului care au participat la sesiunea plenară extraordinară. Ratificarea a fost primită cu ovaţii de ''deputaţi''. În regiunea vecină Lugansk tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă cu Rusia a fost ratificat tot în prima şi a doua lectură, la aceeaşi oră, de cei 46 de ''deputaţi'' prezenţi la sesiunea plenară specială, potrivit TASS.
Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) şi Consiliul Federaţiei Rusiei (camera superioară a parlamentului rus) urmează să ratifice marţi ambele tratate.
UPDATE 11:45 Decretele lui Putin privind Lugansk şi Doneţk,identice cu cele privind Abhazia şi Osetia de SudDecretele privind recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk de către Rusia par trase la indigo după cele privind recunoaşterea "independenţei'' provinciilor secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia în 2008, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kisliţa, în reuniunea Consiliului de Securitate care s-a desfăşurat în cursul nopţii de luni spre marţi, potrivit publicaţiei ucrainene Gordon.ua.
Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete, pentru a demonstra că documentele sunt identice.
"Kremlinul copiază literalmente astăzi (luni) decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcţionează foarte bine. Cine va fi următorul membru al ONU (în rolul Ucrainei)? Întrebarea este deschisă", a declarat Kisliţa, potrivit Agerpres.
Între 8 şi 12 august 2008 între Rusia şi Georgia a avut loc un conflict armat. Trupele ruse, împreună cu miliţiile proruse din Osetia de Sud au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care face parte oficial din Georgia, ocupând temporar o serie de regiuni georgiene adiacente zonei de conflict. Mai târziu, Rusia a recunoscut "independenţa" Osetiei de Sud şi a Abhaziei.
În 2014, imediat după ocuparea Crimeii, Rusia a instrumentat un conflict armat în estul Ucrainei între forţele Kievului şi rebelii separatişti susţinuţi de Moscova. Rusia a furnizat nu doar armament, mercenari şi resurse financiare miliţiilor din Doneţk şi Lugansk, dar a şi trimis trupe regulate, deşi a negat constant acest lucru, în pofida dovezilor demonstrate de Kiev, notează Gordon.ua.
La 21 februarie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea "independenţei" teritoriilor aflate sub controlul separatiştilor proruşi din Lugansk şi Doneţk şi a semnat două decrete în acest sens în prezenţa liderilor celor două autoproclamate "republici populare" - Leonid Pasecinik, respectiv Denis Puşilin. Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pe "teritoriile Ucrainei ocupate temporar" (ORDLO) pentru a asigura ''menţinerea păcii''.
La fel ca în cazul Osetiei de Sud şi Abhaziei, Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Doneţk şi Lugansk, rezultă din documentele semnate de Putin şi liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, informează RIA Novosti. Conform textelor, părţile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară şi bazele militare de pe teritoriul lor şi prevăd protejarea comună a graniţelor Donbasului. Un proiect de lege în acest sens a fost trimis preşedintelui Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin.
UPDATE 11:35 Bursa de la Moscova și rubla s-au prăbușit după ce Rusia a recunoscut independența regiunileor Donețk și LuganskBursa de la Moscova a înregistrat o scădere puternică, iar rubla a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, după ce Vladimir Putin a anunțat recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk, potrvit Bloomberg.
Rubla s-a depreciat la 80 de unități pentru un dolar, cel mai scăzut nivel nivel din martie 2020, în timpul discursului susținut luni seară de președintele rus.
Iar indicele principal al bursei de la Moscova, MOEX, a pierdut 11% marți dimineață, cea mai mare scădere din martie 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.
Acțiunile companiilor ruse au performat cel mai slab pe bursele globale, în prima zi a săptămâni.
UPDATE 10:35 Ministru britanic: Rusia a început deja invadarea Ucrainei. A trimis trupe și tancuriRusia a început deja invadarea Ucrainei, a declarat marți un ministru al cabinetului Boris Johnson, care a precizat că Marea Britanie va impune sacțiuni Moscovei.
„Este clar din ceea ce am văzut deja și am aflat astăzi că rușii și președintele Putin au decis să atace suveranitatea Ucrainei și integritatea ei teritorială. Întotdeauna am spus că asta este complet inacceptabil. Am văzut că el a recunoscut aceste regiuni separatiste din estul Ucrainei. Și, din după ultimele informații apărute cred că putem spune deja că [Rusia] a trimis tancuri și trupe. Deci cred că puteți trage concuzia că invadarea Ucrainei a început”, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii, Sajid Javid, pentru Sky News.
Premierul britanic Boris Johnson va prezida marţi dimineaţă o reuniune de criză privind situaţia din Ucraina pentru a decide asupra unui "pachet important de sancţiuni", după ce Moscova a recunoscut independenţa unor regiuni separatiste pro-ruse, a anunţat Downing Street, notează AFP.
Într-o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Boris Johnson a spus că "crede că o invazie este o posibilitate reală în orele şi zilele următoare", a indicat Downing Street într-un comunicat separat.
"El i-a spus preşedintelui Zelenski că Regatul Unit a stabilit deja sancţiuni pentru a-i viza pe cei care sunt complici la încălcări ale integrităţii teritoriale a Ucrainei şi că aceste măsuri vor intra în vigoare mâine", potrivit documentului.
"Prim-ministrul a indicat, de asemenea, că va lua în considerare trimiterea de mai mult sprijin defensiv Ucrainei", a adăugat comunicatul.
Londra a livrat recent Ucrainei pentru prima dată arme letale, sub formă de rachete antitanc.
UPDATE 10:00 Reacția Chinei după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste din estul UcraineiChina este preocupată de 'deteriorarea' situaţiei în Ucraina, a afirmat ministrul de externe Wang Li într-o convorbire telefonică purtată marţi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în care a reiterat apelul Beijingului către toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere şi să-şi rezolve divergenţele prin dialog, transmite Reuters.
Preocupările de securitate legitime ale oricărei ţări ar trebui respectate, i-a transmis Wang lui Blinken, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.
'Situaţia din Ucraina se deteriorează. China cheamă încă o dată toate părţile să dea dovadă de reţinere', a afirmat Wang. Potrivit acestuia, China va continua să rămână în contact cu toate părţile implicate.
În timpul convorbirii, Blinken a subliniat necesitatea de păstrare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în condiţiile 'agresiunii' Rusiei, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
În discuţia Blinken-Wang au fost abordate de asemenea evoluţiile din Coreea de Nord, a indicat Price.
Potrivit ministrului Wang, China cheamă la un dialog direct între Statele Unite şi Coreea de Nord şi va încerca, ca întotdeauna, să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii la problema nucleară în Peninsula Coreeană.
În ce priveşte Taiwanul, China consideră că acesta nu ar trebui inclus în strategia indo-pacifică a Statelor Unite, a subliniat Wang.
UPDATE 9:00 Rusia ameninţă Ucraina cu 'consecinţe extrem de periculoase', după recunoaşterea regiunilor separatisteRusia a ameninţat Ucraina cu noi consecinţe în cazul unor "planuri militariste" din partea Kievului, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi a anunţat că va trimite acolo trupe, informează marţi DPA.
Ambasadorul Rusiei la ONU Vasili Nebenzia a declarat că Kievul are planuri să bombardeze şi să provoace Lugansk şi Doneţk, cunoscute sub numele de Donbas.
După recunoaşterea de către Moscova a regiunilor, acest lucru ar putea avea "consecinţe extrem de periculoase", a declarat el în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliul de Securitate al ONU.
Nebenzia a acuzat conducerea ucraineană pentru escaladarea tensiunilor.
El a spus că "refuzul categoric" al Kievului de a discuta direct cu liderii separatişti din Donbas este o dovadă că Ucraina nu intenţionează să-şi îndeplinească partea din acordul de la Minsk, făcând referire la un acord între Rusia şi Ucraina din 2015 pentru a rezolva conflictul din regiunea Donbas.
Pentru a evita războiul, a mai spus el, Ucraina trebuie obligată să pună capăt "provocărilor".
UPDATE 8:00 În faţa Rusiei, Ucraina aşteaptă de la Occident un sprijin "clar" şi "eficient"Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat marţi, într-discurs adresat naţiunii, o încălcare a "suveranităţii şi integrităţii teritoriale" a Ucrainei după recunoaşterea independenţei celor două "republici" separatiste Donbas de către Moscova, de care el afirmă că "nu îi este frică", scrie AFP.
"Ucraina consideră cele mai recente acte ale Rusiei o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru", a spus el, adăugând că ucrainenii sunt "pe pământul lor" şi "nu se tem de nimic sau de nimeni" şi nu vor ceda "nicio singură bucată din ţară".
Pe de altă parte, el a declarat că aşteaptă pentru ţara sa un sprijin "clar" şi "eficient" de la aliaţii occidentali în faţa Rusiei, după ce Moscova a recunoscut "republicile" separatiste din estul Ucrainei.
"Aşteptăm un sprijin clar şi eficient de la partenerii noştri", a spus Volodimir Zelenski.
"Este foarte important să vedem acum cine este adevăratul nostru prieten", a adăugat şeful statului ucrainean.
Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei
Criza din Ucraina a ajuns într-o fază extrem de periculoasă, după mutarea provocatoare a preşedintelui rus. Într-o transmisiune în direct, Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.
Decretele semnate luni seară de liderul de la Kremlin prevăd inclusiv trimiterea de forțe armate de menținere a păcii în cele două republici separatiste, relatează agenţiile de presă internaţionale, ceea ce înseamnă că trupele ruse au undă verde să treacă granița în țara vecină.
Ministerul de Externe de la București a ridicat nivelul de alertă la "maximum" pentru Ucraina – "Părăsiți imediat țara!" este mesajul transmis de MAE cetățenilor români de acolo.
În direct la televiziunea națională, liderul rus a semnat decretul de recunoaștere a independenței celor două republici autoproclamate Donețk și Lugansk, teritorii pro-ruse din estul Ucrainei care s-au rupt de Kiev în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.
Recunoașterea de către Moscova a independenței celor două republici respinge de facto armistițiul mediat în 2015 de Franța și Germania, sub titulatura -Acordurilor de la Minsk- și oferă Moscovei pretextul de a trimite fățiș trupe în regiune.
Anunțul recunoașterii a venit la capătul unui discurs de o oră în care Vladimir Putin a făcut o cascadă de declarații revizioniste șocante: „Ucraina este o creație bolșevică. Ucraina a fost numit după Lenin. Lenin a fost autorul și arhitectul Ucrainei.”
În discursul său, Vladimir Putin a vorbit peste jumătate de oră despre istoria Imperiului Țarist, a URSS şi a Ucrainei. Observatorii internaționali l-au numit drept un "delir sovietoid".
Vladimir Putin a mai spus că preocupările de securitate ale Rusiei au fost ignorate şi a atacat ideea ca Ucraina să se alăture alianței defensive NATO, spunând că ar servi drept "o amenințare directă la adresa securității Rusiei"
Vladimir Putin: „În documentele NATO, țara noastră este declarată oficial şi în mod direct, principala amenințare la adresa securității euro-atlantice, iar Ucraina ar servi drept un punct principal de desfășurare pentru un astfel de atac (împotriva Rusiei)".
„Știm, de asemenea, că au existat deja declarații despre faptul că Ucraina urmărește să își producă propriile arme nucleare. Și nu este doar o bravură. Ucraina posedă într-adevăr tehnologii sovietice și mijloace pentru producerea unor astfel de arme”, a mai spus Putin.
De aici încolo totul este posibil, întrucât soldaţii ruşii ar putea ajunge la o confruntare directă cu trupele ucrainene. În ultimii 8 ani a fost un razboi prin interpuşi, cu arme ruseşti.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 22-02-2022 09:26