Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dezvăluirile unui om de știință rus: ”Am ajutat la crearea substanței folosite în atacul asupra lui Skripal”

În timp ce Moscova continuă să nege existența unui program de armament chimic numit Novichok, un om de știință din Rusia a declarat pentru BBC că a ajutat la dezvoltarea acestuia.

Vladimir Uglev, un om de știință din Rusia, susține că a ajutat la dezvoltatea agenților neurotoxici pentru Uniunea Sovietică.

”Scopul programului a fost de a produce o substanță mult mai puternică decât agentul nervos VX, de 10 ori mai puternică”, spune el. ”Și asta am obținut”.

Vladimir Uglev, în vârstă de 71 de ani, susține că a creat otrava care a fost folosită în atacul asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, pe 4 martie. Această substanță a fost recunoscută în Rusia sub codul de A-234.

”Pot afirma asta după ce am analizat spectrometria de masă, prezența fluorului, prin greutatea moleculară și din toate datele de spectru pe care le-am trimis recent a reieșit aceasta substanță”. Întrebat cum au supraviețuit cele două victime dacă substanța este atât de puternică, Vladimir a precizat că cei doi au primit ”o doză mică, aproape de nivelul pragului”.

Citește și
Gareth Willliams
Skripal, otrăvit de aceiaşi agenţi care au ucis în 2010 un spion MI6 şi i-au pus corpul într-o geantă

În această săptămână au apărut informații potrivit cărora substanța folosită în timpul atacului de la Salisbury a fost livrată în formă lichidă.

Otrăvirea celor doi Skripal a provocat o criză diplomatică între Occident şi Moscova, peste 20 de state expulzând diplomaţi ruşi în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Iulia Skripal a fost externată din spital în urmă cu o săptămână, iar tatăl său a depăşit faza critică.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult