Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deținuții ruși trimiși să lupte în Ucraina se întorc acasă și comit atrocități. „Ei nu ar trebui să trăiască printre noi”

Infractorii și criminalii din închisorile rusești care au fost trimiși pe frontul din Ucraina se întorc acasă și comit noi atrocități, scrie Sky News.

Irina Jamoidina se află în fața rămășițelor carbonizate ale casei fratelui ei, Artiom Terescenko. El și tatăl lor, Vladimir, în vârstă de 71 de ani, au fost uciși în noaptea de 1 august în Derevianoie, când doi bărbați, ambii foști deținuți, unul proaspăt întors de pe front, au intrat în casă și i-au înjunghiat mortal pe cei doi înainte de a da foc proprietății.

Copiii lui Terescenko, în vârstă de nouă și 12 ani, au reușit să scape pe geam și să dea alarma. „Tatăl meu cu siguranță nu merita așa o moarte”, a spus Jamoidina. „Suntem dintr-o familie bună. Nu așa trebuia să moară”.

Cei doi bărbați au continuat apoi pe drum până la o altă casă aflată la câteva sute de metri distanță și i-au ucis pe cei patru oameni care locuiau acolo, trei bărbați și o femeie, înainte de a da foc și casei lor.

Citește și
Víktor Sokolov
Ucraina anunță uciderea comandantului Flotei ruse la Marea Neagră. Amiralul moldovean, cel mai înalt ofițer omorât în război
Infractorii revin în Rusia cu cazierul curat

O noapte de beție și consum de droguri a dus la măcel într-un sat liniștit din Rusia.

Unul dintre criminali, Maxim Bocikarev, era cunoscut la nivel local ca fiind un scandalagiu. El ispășise o pedeapsă pentru furt, viol și agresiune sexuală la o închisoare din Sankt Petersburg, unde l-a cunoscut pe partenerul său de infracțiuni, Igor Sofonov.

Sofonov are 37 de ani și mai avea de ispășit trei ani pentru furt și tentativă de omor când a fost recrutat de către Ministerul rus al Apărării și trimis în Ucraina, o practică începută de fostul șef al Wagner, Evgheni Prigojin, și adoptată cu entuziasm de către militarii ruși.

„Eu cred că oricine care era la închisoare, chiar dacă s-a dus la război, ar trebui trimis înapoi când termină, pentru infracțiuni atât de grave”, a spus Jamoidina. „Ei nu ar trebui să trăiască printre noi pentru că se întâmplă cazuri ca acesta”.

Numărul crimelor violente comise de foștii deținuți grațiați crește pe măsură ce aceștia se întorc acasă.

În iunie, Prigojiin a declarat că 32.000 de persoane recrutate de Wagner se vor întoarce în Rusia cu cazierul curat.

În orașul Krasnodar din sudul țării, un fost deținu este acuzat că a omorât două persoane în timp ce se întorceau de la serviciu. În plus, în oraș au existat cazuri de crimă, agresiune sexuală sau molestare de copii din partea unor infractori sexuali condamnați care au revenit de pe frontul ucrainean.

Torturată și ucisă, în timp ce vecinii cereau ajutor

Vladislav Kanius a fost condamnat la 17 ani de închisoare, după ce și-a torturat timp de trei ore și omorât fosta iubită. Fata de 23 de ani a țipat și a implorat după ajutor și cu toate că vecinii au alertat poliția, aceasta a ajuns prea târziu. Tânăra fusese sugrumată cu cablul de la fierul de călcat.

În prezent, din fotografiile de pe rețelele de socializare, se vede că Kanius este un om liber, recrutat de Ministerul Apărării și care servește undeva în Ucraina.

„A ucis-o cu o cruzime extremă", a declarat unchiul victimei. „A chinuit-o pe Vera timp de trei ore, iar acum va fi fost antrenat să lupte. Nu-mi pot imagina ce se va întâmpla dacă se va întoarce”.

Modificările aduse legislației rusești în iunie propun să se permită criminalilor suspectați sau condamnați să lupte, dar nu și după ce verdictul intră în vigoare. Realitatea recrutării prizonierilor de către Rusia pare însă mult mai neclară.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, aceasta face parte dintr-o „campanie mai amplă și intensă a armatei ruse de a-și consolida efectivele, încercând în același timp să evite implementarea unei noi mobilizări obligatorii, care ar fi foarte nepopulară în rândul oamenilor".

Este o politică prin care criminali înrăiți, traumatizați de război, se vor întoarce cu miile, fără prea mult sprijin psihologic sau reabilitare.

La fel ca și în cazul violenței domestice din Rusia, autoritățile nu se implică suficient de mult în acest tip de probleme sociale și mai ales atunci când există un război.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult