Despăgubirile primite de mai mulţi artişti graffiti, după ce operele lor au fost distruse
Ei consideră că justiţia a făcut dreptate în acest caz, chiar dacă demersul juridic nu a fost iniţiat din considerente pecuniare, după cum a declarat marţi avocatul grupului.
Lucrarea realizată de cei 21 de artişti pe complexul 5Pointz din cartierul Queens al oraşului New York a fost acoperită cu vopsea în anul 2013. Ulterior, proprietarul clădirii, Jerry Wolkoff, a demolat complexul în vederea construcţiei unor apartamente de lux.
Judecătorul Frederic Block a dispus luni că Wolkoff a distrus pe nedrept operele din zona care devenise o ''Mecca pentru cea mai mare colecţie de artă exterioară de calitate (realizată) cu aerosol''.
''Hotărârea reprezintă o dovadă clară că arta graffiti se situează în aceeaşi categorie cu celelalte forme de artă'', a declarat avocatul Eric Baum pentru sursa citată. Acesta a precizat că pentru cei 21 de artişti ''nu a fost niciodată vorba despre bani''.
Toţi artiştii de la 5Pointz sunt profesionişti care şi-au petrecut întreaga viaţă stăpânind tehnica ocupaţiei lor, a adăugat el.
Pereţii de la 5Pointz au devenit în anii '90 locul de întâlnire al pasionaţilor de graffiti şi, de-a lungul timpului, a reprezentat un loc de pelerinaj atât pentru artişti cât şi pentru admiratori.
Procesul din noiembrie, care a durat trei săptămâni, s-a bazat pe întrebarea: poate fi considerat graffiti - în ciuda naturii sale tranzitorii - o formă de artă şi prin urmare să beneficieze de protecţie legală?
Astfel, juriul a trebuit să aleagă între drepturile lui Wolkoff ca proprietar al clădirii şi cele ale artiştilor.
Luni, judecătorul a decis că cele 45 de opere graffiti distruse ar fi trebuit să se afle sub protecţia legii pentru protecţia drepturilor artiştilor vizuali (Visual Artists Rights Act - VARA) şi a dispus acordarea unor despăgubiri maxime grupului.
Sursa: Agerpres
Etichete: artisti , proces , despagubiri , grafitti
Dată publicare: 13-02-2018 22:25