Deși Ucraina și R. Moldova au primit statut de candidat la UE, calea către aderare nu este nici simplă, nici clară
Your browser doesn't support HTML5 video.
În privința Georgiei, în schimb, liderii europeni consideră că statul caucazian mai are de așteptat până își rezolvă anumite probleme. "Moldovenii au impresia că europenii îi plac mai mult dacă sunt tot mai anti-ruși", a reacționat cu dispreț purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Charles Michel, președintele Consiliului European: Am decis să acordăm statutul de candidat Ucrainei și Moldovei și suntem gata să oferim același statut Georgiei, odată ce problemele prioritare vor fi rezolvate.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Îi felicit călduros pe președinții Zelenski și Sandu.
Pe contul de Twitter al presedintelui francez, momentul a fost marcat prin postări în limbile română și ucraineană.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski: E o mare victorie! Așteptăm asta de 120 de zile (de război) și 30 de ani (de independență)!
Pe Olga Stefanishina, vicepremier ucrainean responsabil pentru integrare euro-atlantică, chiar au podidit-o lacrimile la aflarea veștii.
Locuitor din Donbas: Firește, sunt încântat. Am încercat cu Poroshenko (predecesorul lui Volodimir Zelenski) ani de zile fără succes. Acum lucrurile s-au accelerat. Cred că Zelenski a fost mai deștept.
Mateusz Morawiecki, premierul polonez: Ca să reziste, Ucraina are nevoie de orizont și de speranță. Exact asta i-am oferit astăzi.
Dar calea către aderare nu este nici simplă, nici clară. Nu știm deocamdată nici când vor începe negocierile, nici cât va dura întregul proces.
Ursula von der Leyen: Aceste state trebuie să-și facă temele înainte să treacă la următoarea etapă a procesului de aderare. Sunt convinsă, însă, că se vor mișca toate cât de repede se poate și vor munci din greu ca să implementeze reformele necesare.
Maia Sandu, președinte Republica Moldova: Astăzi să ne bucurăm, iar de mâine ne așteaptă o muncă grea și de lungă durată pentru construirea Moldovei europene. Cu sprijinul UE, împreună cu dumneavoastră, prin muncă, disciplină și ordine, Moldova are șansa reală de a se dezvolta. Numai împreună putem ridica țara noastră!
Klaus Iohannis, președintele României: Din partea României, Moldova va primi absolut tot ajutorul de care are nevoie și cu siguranță noi vom veni cu toată expertiza și experiența pe care am acumulat-o în toți acești ani.
Transformarea Ucrainei și a Moldovei în țări candidate la integrarea europeană s-ar putea dovedi mai mult un act simbolic decât unul concret. Liderul francez chiar o spune deschis.
Emmanuel Macron, președintele Franței: Pentru Moldova și Ucraina, în mod clar decizia este legată de context. Da, este un mesaj politic, asum asta deschis. Să fim lucizi, procesul de aderare va lua mult timp, poate unii nici nu vor ajunge la destinație. Dar este imperios necesar să ne stabilizăm vecinătatea. Răspunsul geopolitic corect este astăzi să continuăm să oferim perspective. După ce, din rațiuni corecte, NATO a spus NU Ucrainei, am fi comis greșeala politică de a permite un vid în zonă dacă n-am fi întins mână acum Ucrainei și Moldovei.
Oricum, ucrainenii nu-și fac iluzii că li s-au rezolvat toate problemele.
Locuitor din Donbas: Până nu stârpim corupția, nu ne vor primi, nu ne lasă s-o luăm pe scurtături. De sus până jos, de generații întregi, totul este contaminat de corupție.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Ucraina , uniunea europeana , Republica Moldova
Dată publicare: 24-06-2022 17:54