Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Desfăşurare fără precedent de forţe militare ruseşti, în Mediterana. Reacţia americanilor

Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu, după ce Vladimir Putin a trimis o forţă navală impresionantă în largul Siriei pentru a-şi susţine aliatul, Bashar al-Assad, ameninţat de americani cu noi atacuri.

Rusia a desfăşurat cea mai mare forţă navală de până acum în Marea Mediterană, anticipând un posibil atac american. Washingtonul a avertizat săptămâna trecută Kremlinul că ar putea lansa un nou atac asupra Siriei dacă regimul al-Assad, sprijinit de ruşi, va folosi arme chimice în ofensiva pe care o pregăteşte împotriva rebelilor din Idlib.

Două fregate  - Amiral Grigorovici şi Amiral Essen - cu rachete de croazieră Kalibr au fost trimise sâmbătă în Mediterana, scrie Kommersant, citând surse din Statul Major de la Moscova. Şi baza aeriană de la Hmeimim a fost întărită cu sisteme de rachete sol-aer Tor M2.

La ora actuală, Kremlinul are zece nave şi două submarineîn largul coastelor Siriei. Un vas de aprovizionare şi alte câteva nave de tipuri neprecizate ar urma să se alăture în următoarele zile acestei flote, care e deja cea mai mare concentrare de forţe ruseşti în Mediterana din 2011, când a început războiul civil în Siria.

Citește și
rebeli din enclava Idlib
Regimul Assad a declanşat o nouă ofensivă în Idlib. Ar putea urma o catastrofă umanitară

Kremlinul invocă „o concentrare a crucişătoarelor lansatoare de rachete americane”, potrivit ambasadei ruse în SUA. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărări a acuzat, sâmbătă , statele occidentale că „vor să escaladeze situaţia din Orientul Mijlociu şi să împiedice procesul de pace în Siria”. Atât el, cât şi adjunctul ministrului de Externe au spus a spus că se pregăteşte o înscenare, rebelii sirieni urmând să pună la cale un fals atac chimic în Idblib pe care să-l atribuie apoi forţelor guvernamentale pentru a justifica o intervenţie în forţă.

În replică, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a declarat, potrivit CNN, că „acuzaţiile Rusiei privind o întărire a forţelor americane în Orientul Mijlociu sunt propagandă pură. Nu e e nimic adevărat. Asta nu înseamnă că nu suntem pregătiţi să răspundem dacă preşedintele va cere o acţiune directă”.

 Oficiali americani citaţi de Bloomberg afirmau sâmbătă că John Bolton, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, şi-a avertizat omologul rus că Statele Unite sunt gata să răspundă în cazul în care regimul Assad va folosi din nou arme chimice împotriva adversarilor săi din Siria.

Oficialii americani ar avea deja informaţii privind planurile Damascului de a folosi astfel de arme împotriva rebelilor din regiunea nord-vestică Idlib. Aceasta este ultima enclavă rebelă de proporţii din Siria, dar poziţia ei geografică, aproape de graniţa cu Turcia, face extrem de riscantă o intervenţie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult