Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Descoperirea făcută de arheologi într-o regiune antică de pe teritoriul Scoției

Arheologii au descoperit „conturul fantomatic” al unei femei din poporul antic Picți, care ar fi murit în urmă cu aproximativ 1.400 de ani în regiunea Highland din Scoția.

Descoperirea a fost făcută în apropiere de satul Muir of Ord, în cadrul unei expediții arheologice de trei săptămâni în zonă. Cadavrul a fost găsit într-un mormânt antic.

„După ce am găsit niște zone înegrite pe pământ, am decis să verific și, spre surprinderea mea, conturul fantomatic al unui schelet a început să apară”, a declarat Steve Birch, arheologul-șef, relatează BBC.

„Am reușit să identific coloana vertebrală cu vertebre individuale și după ce am urcat, am descoperit brațele și umerii, care erau doar urme negre pe pământ”, a adăugat Birch.

În final, tot conturul scheletului era vizibil, înconjurat de o urmă de sicriu.

„Sunt arheolog de mult timp și am avut mai multe descoperiri importante, dar acesta a fost un moment de evrika pentru mine”, a transmis Birch.

Situl archeologic este situate în zona celui mai mare cimitir Picți din Scoția, pe teritoriul fostei provincii antice Fortriu.

Arheologii au anunțat că este greu să determine sexul cadavrului, dar cel mai probabil acesta era de sex feminin, mai exact o femeie cu statut înalt, datorită modului și locului în care a fost îngropată.

Picții au fost un popor antic care a trăit pe teritoriul Scoției de astăzi.

„Foarte puține astfel de cimitire au fost excavate, deci asemenea proiecte ne pot spune foarte multe lucruri despre modul în care Picții își îngropau morții”, a declarat Gordon Noble, consilier arheolog.

Arheologii speră ca rămășițele de craniu găsite, similar cu o fosilă, vor oferi mai multe detalii cu privire la persoana decedată.

O analiză a dinților ar putea scoate la iveală locul în care aceștia au trăit și alimentația pe care o aveau.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult