Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Depozit uriaș de metale, minerale și pământuri rare, descoperit pe fundul mării în platforma continentală extinsă a Norvegiei

Un depozit uriaș de metale, minerale și pământuri rare a fost descoperit pe fundul mării, în platforma continentală extinsă a Norvegiei.

Aceste resurse sunt foarte solicitate pentru rolul pe care îl joacă în tranziția către o economie mai ecologică, scrie CNN, citată de Spot Media.

Norvegia, un important exportator de petrol și gaze, se gândește dacă își deschide zonele offshore pentru minerit de adâncime, un proces care necesită aprobarea parlamentului, care a stârnit preocupări din partea activiștilor de mediu.

„Metalele găsite pe fundul mării în zona de studiu - magneziu, niobiu, cobalt și minerale de pământuri rare - se găsesc pe lista de minerale critice a Comisiei Europene”, a declarat Direcția Norvegiană pentru Petrol (NPD), care a efectuat studiul, într-un comunicat.

Estimarea resurselor, care acoperă zone îndepărtate din Marea Norvegiei și Marea Groenlandei, a arătat că există 38 de milioane de tone de cupru, aproape dublul volumului extras la nivel global în fiecare an, și 45 de milioane de tone de zinc acumulate în sulfuri polimetalice.

Citește și
Masina electrica la incarcat
De ce norvegienii, producători de petrol, preferă mașinile electrice

Sulfurile sau „fumătorii negri” se găsesc de-a lungul crestei oceanice, unde magma din mantaua Pământului ajunge la fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.

Se estimează că aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu și 3,1 milioane de tone de cobalt se află în cruste de mangan crescute pe roca de bază de-a lungul a milioane de ani, precum și 1,7 milioane de tone de ceriu, un element de pământ rar folosit în aliaje.

Mai multe detalii, pe Spot Media.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult