Ce înseamnă Declaraţia Summitului de la Sibiu: "Punctul Zero pentru noua structură a UE”
Your browser doesn't support HTML5 video.
În condiţiile în care s-a vorbit fără sfială despre criza în care se afla blocul comunitar şi despre pericolul reprezentat de partidele xenofobe şi ultranationalste, cele 10 puncte ale documentului fac în primul rând un apel la unitate.
Analiştii merg şi mai departe şi consideră că ziua de joi, 9 mai 2019, poate fi „Punctul Zero" pentru noua structură a Uniunii Europene.
Liderii europeni aveau deja conturată declaraţia de la Sibiu înainte să se aşeze la masa discuţiilor. Textul în zece puncte a fost însuşit cu largă majoritate şi, după cum relatează surse care au participat la întâlnire, cu mare entuziasm.
Klaus Iohannis: "Suntem la 2 săptămâni de alegeri, vrem să transmitem optimism, să transmitem un viitor bun pentru UE, să arătăm că suntem uniţi"
O singură Europă, unită în jurul valorilor comune
La primul punct, textul vorbeşte de o singură Europă, unită în jurul valorilor comune. Pentru prima dată, dispare ideea unei Europe cu mai multe viteze, în care sunt discrepanțe între statele membre.
Angela Merkel: "Chiar dacă avem opinii diferite, vom căuta viitorul comun, vrem să luăm măsuri să menţinem securitatea, bunăstarea, dar ne interesează să şi păstrăm valorile europene şi să le promovăm în afara Uniunii Europene"
Prin acest text, cei 27 de şefi de stat afirmă direct ideea de unitate, totul în contextul în care în Europa apar politicieni cu vederi naţionaliste, care nu se feresc să vorbească despre desfiinatrea structurilor de la Bruxelles. Preşedintele Franţei a avertizat că există pericolul dezbinării şi că rezultatul alegerilor din 26 mai ar trebui să arate ce-şi doresc cu adevărat cetăţenii Uniunii.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Vrem să mai contruim împreună, să îmbunătăţim lucrurile sau vrem să desfiinţăm Europa? Avem nenumărate provocări în faţa noastră, ne vedem după alegeri să discutăm nu despre divorţ, separare sau despre trecut, ci despre viitor şi proiecte comune"
Trebuie soluţii comune, se mai arăta în documentul adoptat la Sibiu.
Iar derapajele de la regulile statului de drept din Ungaria, Polonia, dar şi din România i-au făcut pe şefii de stat din ţările membre să-şi asume respectarea democraţiei.
Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European: "Democraţia europeană nu poate exista fără statul de drept. Spun asta în fiecare zi. Vreau să salut curajul şi determinarea romanilor care au coborât în stradă pentru a manifesta în aceşti ultimi ani. Nu o să lăsăm acţiunile guvernării PSD şi ALDE să strice viitorul României".
Vom încerca să aducem UE mai aproape de cetăţenii, se mai arăta în textul asumat. Principiile echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală au fost notate ca deziderate.
O armată a Uniunii Europene?
Nu puţini au fost cei care au vorbit şi despre înfiinţarea unei armate a Uniunii Europene, iar înzestrarea ei trebuie să fie la nivelul angajamentelor Uniunii.
"Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni" se mai arăta în text. Iar la punctul zece Europa este definită drept lider mondial responsabil.
Analiştii politici susţin că acest text este de fapt o foaie de parcurs cu principii de care nu ar fi fost nevoie dacă Marea Britanie nu ar fi ieşit din Uniune şi dacă nu ar fi apărut atât de mult eurosceptici.
Cristian Pârvulescu, analist politic: "Ideea e că Europa e unită, că va face o politică de securitate unită, ca în final va depăşi toate divergenţele. E important ca toţi cei 27 au semnat-o".
Cristian Diaconescu, analist politic: "În ce priveşte întrebarea ce fel de Europa ne dorim, partidele xenofobe au un tip de mesaj, liderii europeni au alt tip de mesaj şi se disociază clar din toate documentele circulate, acesta va rămâne. Declaraţia politică consacra un tablou aspiraţional care reprezintă o bază de plecare".
Declaraţia politică a celor 27 de state va fi luată în discuţie şi adoptată la următorul Consiliul European.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , angela merkel , summit sibiu , declaratie summit sibiu
Dată publicare: 09-05-2019 18:10