Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Decizie surprinzătoare. Ucraina ar fi trimis trupe speciale în Siria, să ucidă soldații ruși care îl apără pe Assad

Ucraina a trimis forțe militare speciale în Siria, pentru a lupta împotriva rușilor de acolo, potrivit Business Insider, care citează Kyiv Post.  

Astfel, trupele speciale ucrainene luptă cot la cot cu rebelii sirieni împotriva mercenarilor ruși și a regimului președintelui sirian Bashar Assad în această țară din Orientul Mijlociu, a relatat publicația ucraineană.

Kyiv Post a difuzat o înregistrare video obținută de la surse din cadrul Direcției principale de informații ucrainene.

Potrivit sursei citate, videoclipul, realizat în martie 2024, arată forțele speciale ucrainene vizând puncte de control, fortărețe, patrule terestre și convoaie de echipamente militare rusești în sud-vestul Siriei.

Citește și
copii rusi
Rusia repatriază copiii jihadiștilor din Siria. Mii de ruși luptă pentru gruparea teroristă Stat Islamic VIDEO

Soldații ucraineni au folosit în aceste atacuri grenade propulsate de rachete, mortiere improvizate "Tarab" și ceea ce pare a fi un fir de comandă sau dispozitive explozive improvizate controlate prin radio.

O sursă anonimă din cadrul serviciilor de informații ucrainene a declarat pentru publicația ucraineană că trupele i-au sprijinit pe rebelii sirieni în efectuarea mai multor lovituri asupra unor instalații militare rusești de la începutul anului.

Rusia este implicată în războiul civil din Siria din 2015, când a lansat o intervenție militară, după ce președintele țării a cerut sprijin împotriva opoziției și a Statului Islamic.

Până la sfârșitul lunii aprilie 2018, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a raportat că bombardamentele aeriene rusești au ucis în mod direct peste 7.700 de civili, dintre care un sfert copii, precum și 4.749 de luptători ai opoziției și 4.893 de membri ai ISIS.

Cu toate acestea, prezența militară a Ucrainei în Siria nu a fost raportată până acum.

Potrivit lui Alexander Libman, profesor de politică rusă și est-europeană la Universitatea Liberă din Berlin, prezența lor în Siria ar fi "profund" surprinzătoare, deoarece Ucraina se confruntă cu probleme "majore" de forță de muncă pe câmpul de luptă de acasă.

"Trimiterea oricăror trupe departe de țară ar fi într-adevăr destul de ciudată", a declarat el pentru Insider.

Chiar și așa, nu este prima dată când forțele speciale ucrainene sunt văzute luptând în afara Ucrainei.

Forțele speciale ucrainene ar fi fost văzute interogând mercenari wagnerieni capturați în Sudan, într-un videoclip nedatat, distribuit de Kyiv Post în februarie.

Serghei Sukhankin, cercetător senior la Jamestown Foundation, a declarat la acea vreme că operațiunea ar fi putut face parte dintr-un "fel de acord tacit" între aliații occidentali și Ucraina pentru a lupta împotriva mercenarilor ruși în Africa, în schimbul unui anumit sprijin militar pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult