Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Debby a ucis patru oameni și va lovi năprasnic în Statele Unite. ”Această furtună este uriașă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

America este în plin sezon al uraganelor. Cel puțin 4 persoane au murit după ce furtuna tropicală Debby - transformată în uragan - a lovit coastele Floridei.  

Printre victime se numără și un băiețel de 13 ani. Era într-o rulotă peste care s-a prăbușit un copac.

Uraganul a provocat inundații și a lăsat fără electricitate peste 300.000 de locuințe. Pe traiectoria sa se află acum statele Georgia și Carolina de Sud.

Jeff Kinnard, Consiliul Comisarilor din Citrus County: ”Vedem o repetare a uraganului Idalia. Multe dintre casele afectate abia ce au fost renovate (după Idalia)”.

Inițial o furtună tropicală, Debby a prins puteri peste noapte și s-a transformat într-un uragan de categoria 1, pe o scară cu 5 trepte. A lovit nordul statului Florida cu rafale de peste 130 de kilometri pe oră și a adus precipitații record, urmate de inundații.

Citește și
furtuna
Fenomene asemănătoare unui uragan, surprinse în Caraș-Severin. Jumătate de țară este vizată de vijelii puternice

Brian Abel, CNN: ”Noi ne-am mutat într-o altă zonă, din motive de siguranță. După cum puteți vedea, râul din spatele meu a început să iasă din matcă în timp ce furtuna își continuă traseul”.

Guvernatorul statului Florida a decretat starea de urgență pentru 61 dintre cele 67 de comitate.

”Vă rugăm să vă adăpostiți!”

Până acum, Debby a provocat pagube în zone mai puțin populate, însă meteorologii au avertizat că, în orele următoare, ploile abundente ar putea genera inundații catastrofale.

Kevin Guthrie, Director executiv pentru gestionarea situațiilor de urgență din Florida: ”Această furtună este uriașă. Trebuie să fim în siguranță. Vă rugăm să vă adăpostiți și să nu plecați la drum. Dacă sunteți acasă, nu plecați! Rămâneți acolo unde sunteți. Condițiile vor continua să se deterioreze, mai ales în nordul, centrul și nord-estul Floridei".

Între timp, urgia s-a mai potolit și a ajuns din nou la nivelul unei furtuni. Însă meteorologii avertizează că ar putea redeveni uragan în zilele următoare. Statele Georgia și Carolina de Sud sunt vizate.

Guvernatorul Georgiei a autorizat mobilizarea a 2.000 de soldați ai Gărzii Naționale pentru a interveni în caz de dezastru.

Maior William Cogswell: ”Sunt încrezător că suntem pregătiți, dar nu se știe niciodată ce surprize pot apărea”.

Debby este al 4-lea uragan format în Atlantic în acest sezon, care durează de la 1 iunie până la 30 noiembrie. "Este o perioadă aglomerată", anunță meteorologii americani, care estimează până la 25 de uragane în zonă, puse pe seama schimbărilor climatice.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult