Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este Crimeea frontul decisiv pentru războiul din Ucraina. Insider: Victoria Rusiei ar însemna înfrângerea Occidentului

Crimeea este gata să fie următorul mare câmp de luptă și unul care ar putea decide războiul din Ucraina, iar o victorie a Rusiei ar însemna o înfrângere a Occidentului, variantă pe care Vestul nu o poate accepta, arată o analiză Business Insider.  

”Frontul decisiv pentru acest război este Crimeea”, a declarat Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, pentru Insider. Potrivit acestuia, Ucraina „nu va fi niciodată în siguranță” dacă Rusia își păstrează controlul asupra Crimeei.

Războiul din Ucraina este pe cale să devină și mai violent în acest an, cu o ofensivă rusă majoră așteptată și cu arme de fabricație occidentale mai avansate pentru a întări forțele ucrainene. În acest sens, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat recent că războiul a intrat într-o „fază decisivă”.

Citește și
razboi
În timp ce rușii omoară ucraineni, occidentalii se războiesc în declarații. Liderul din UE care a sărit în apărarea lui Putin

Această nouă etapă a războiului ar putea aduce lupta pe un teritoriu vital pentru capacitățile militare ale Rusiei în Ucraina și prețuit de președintele rus Vladimir Putin: Crimeea.

Peninsula de la Marea Neagră, care a fost invadată de forțele ruse și anexată ilegal de Putin în 2014, a servit drept rampă de lansare pentru invazia Rusiei din februarie 2022 și a ajutat la deschiderea drumului pentru ca forțele ruse să ocupe o parte semnificativă din sudul Ucrainei. Crimeea continuă să fie o bază de atac pentru avioanele și navele de război rusești care lovesc Ucraina.

Putin se referă la Crimeea ca la ”țara sfântă” a Rusiei

”Terenul decisiv pentru acest război este Crimeea. Guvernul ucrainean știe că nu se poate mulțumi ca Rusia să păstreze controlul asupra Crimeei", a declarat locotenentul general în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa.

„În următoarele câteva luni, Ucraina va stabili condițiile pentru eventuala eliberare a Crimeei”, a adăugat el, subliniind că această țară ”nu va fi niciodată în siguranță sau sigură sau capabilă să-și reconstruiască economia atâta timp cât Rusia va păstra Crimeea”.

Rusia ocupă Crimeea și o zonă semnificativă din sudul Ucrainei - inclusiv orașele Melitopol și Mariupol - care îi oferă un pod terestru de la propria graniță până la peninsula Crimeea.

Această zonă servește ca rută de aprovizionare esențială pentru armata rusă. Peninsula găzduiește o serie de baze militare și flota Rusiei de la Marea Neagră.

Crimeea – anexată de Imperiul Rus sub Ecaterina cea Mare în 1783 – are, de asemenea, o importanță simbolică majoră pentru Putin, care a legat războiul Rusiei din Ucraina de trecutul său imperial.

Putin s-a referit la Crimeea drept „țara sfântă” pentru Rusia. În multe privințe, anexarea ilegală a Crimeei de către Putin în 2014 a pregătit scena pentru războiul mai larg de cucerire pe care l-a lansat anul trecut.

”Este clar că Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea”

Lupta pentru controlul Crimeei ar putea fi extrem de sângeroasă, într-un război care a dus deja la pierderi masive pentru ambele părți.

Președintele Statului Major american, generalul Mark Milley, care a susținut că vor fi necesare negocieri pentru a pune capăt războiului, a declarat în noiembrie că probabilitatea ca Ucraina să scoată Rusia din Crimeea „în curând nu este mare, din punct de vedere militar”.

Dar, de asemenea, pare să existe o mulțime tot mai mare de experți militari care consideră că recuperarea Crimeei este imperativă pentru supraviețuirea pe termen lung a Ucrainei și susțin că forțele ucrainene au demonstrat deja că au capacitatea de a-și duce treaba la bun sfârșit. O campanie amenințătoare împotriva ocupației rusești din Crimeea ar putea oferi, de asemenea, un impuls puterii de negociere a Kievului în orice viitoare discuții de pace.

„Atâta timp cât peninsula rămâne în mâinile Kremlinului, Ucraina – și ucrainenii – nu pot fi scutiți de agresiunea rusă”, a scris recent Andriy Zagorodniuk, fost ministru al Apărării în Ucraina.

„După luni consecutive de succes pe câmpul de luptă, este clar că Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea”, a continuat Zagorodniuk, adăugând: „De aceea, Ucraina ar trebui să planifice să elibereze Crimeea – iar Occidentul ar trebui să plănuiască să ajute”.

”Crimeea este pământul nostru, este teritoriul nostru, este marea noastră”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a angajat să expulzeze forțele ruse din toate teritoriile ocupate, inclusiv din Crimeea. Cu o nouă ofensivă rusă care se așteaptă să înceapă în viitorul apropiat și o dorință acerbă de a relua controlul asupra teritoriilor ocupate, Kievul a făcut presiuni puternice pentru obținerea de arme mai avansate din Occident.

"Crimeea este pământul nostru, este teritoriul nostru, este marea noastră și munții noștri. Dați-ne armele voastre și ne vom aduce pământul înapoi", a spus Zelenski luna aceasta, la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos.

SUA și Germania au anunțat deja că vor trimite tancuri avansate Leopard și M1 Abrams în Ucraina, îndeplinind astfel o cerere majoră. Ucraina a subliniat că tancurile vor fi necesare pentru a recâștiga controlul asupra teritoriilor ocupate pe care rușii le-au minat și probabil să le apere apoi cu rețele de tranșee.

Președintele Joe Biden a declarat că SUA vor furniza Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams. Înainte de anunț, un înalt oficial al administrației americane a declarat reporterilor că tancurile au fost furnizate nu numai pentru a consolida capacitățile defensive ale Ucrainei, ci și pentru a-i oferi capacitatea de a-și revendica „teritoriul suveran”. Oficialul a spus că acesta include Crimeea.

Ezitările Occidentului în privința anumitor arme prelungește războiul

"Crimeea este Ucraina. Nu am recunoscut niciodată anexarea ilegală", a spus oficialul.

În mod similar, Biden a spus: „Odată cu apropierea primăverii, forțele ucrainene lucrează pentru a apăra teritoriul pe care îl dețin și se pregătesc pentru contraofensive suplimentare pe câmpul de luptă, în termen foarte apropiat”.

O serie de experți militari de top susțin că ezitările Occidentului în privința diferitelor arme prelungește războiul și stopează capacitatea Ucrainei de a duce lupta cu invadatorii ruși într-un moment crucial.

„Aliații trebuie pur și simplu să oprească abordarea „dați-le o parte din ceea ce au nevoie, mai lent decât au nevoie” de a aproviziona Ucraina. Această abordare a durat deja de prea mult timp. Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, tancuri și artilerie cu rază lungă- și rachete pentru a face ceea ce este necesar”, a scris generalul în retragere al armatei americane James Dubik, acum membru senior la Institutul pentru Studierea Războiului, într-un articol recent pentru The Hill.

Furnizarea Ucrainei de tancuri este „foarte importantă”, a spus Hodges, înainte de a adăuga însă că „sunt doar o parte a efortului general necesar Ucrainei pentru a câștiga, pentru a învinge forțele ruse și pentru a le obliga să părăsească Crimeea”.

Cum ar putea Ucraina să elibereze Crimeea 

Pentru a scoate cu succes Rusia din Crimeea, Hodges a subliniat că Ucraina va avea nevoie de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, cum ar fi rachetele ATACMS cu rază mai lungă de acțiune, care pot fi trase dintr-un lansator HIMARS montat pe camion.

Eliberarea Crimeei ar putea fi realizată prin izolarea peninsulei prin atacuri aeriene și terestre pentru a rupe și a perturba principalele legături ale Rusiei cu Crimeea - Podul Kerci, care a fost deja sabotat de Ucraina și așa-numitul pod de uscat (teritoriu ocupat care leagă Rusia de Crimeea).

Odată ce Crimeea va fi izolată, Ucraina ar trebui să folosească „o gamă largă de sisteme cu rază lungă de acțiune împotriva instalațiilor și grupărilor rusești expuse din Crimeea, făcându-le insuportabilă șederea acolo și obligându-i astfel să plece”, a adăugat Hodges.

Administrația Biden a refuzat însă până acum să ofere Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea fi folosite pentru a lovi în interiorul Rusiei sau pentru a ajunge la anumite instalații din Crimeea. Hodges a spus că refuzul guvernului SUA de a furniza arme cu rază mai lungă de acțiune le-a oferit efectiv un sanctuar în Crimeea și alte părți sistemelor rusești care „ucid ucraineni nevinovați”.

„Oferirea de capabilități care vor refuza Rusiei orice sanctuar pentru loviturile sale aeriene, drone și rachete va permite Ucrainei să facă Crimeea insuportabilă pentru ruși”, a adăugat Hodges.

Recuperarea Ucrainei stârnește îngrijorări cu privire la amenințările nucleare ale lui Putin

Dacă Ucraina s-ar îndrepta spre recuperarea Crimeei, s-ar putea reînnoi îngrijorarea că Putin ar apela la o armă nucleară. Vladimir Putin a făcut o serie de amenințări nucleare de la începutul războiului, jurând că va proteja astfel integritatea teritorială a Rusiei.

Însă mulți analiști militari de top au spus în mod repetat că amenințările nucleare ale lui Putin sunt în mare măsură menite să descurajeze sprijinul Occidentului pentru Ucraina și sunt sceptici că liderul de la Kremlin ar folosi de fapt o astfel de armă.

Ucraina a împins forțele ruse din zonele pe care Putin le revendică acum ca parte a Rusiei, cum ar fi Herson, fără a se confrunta însă cu un răspuns nuclear. Și instalațiile rusești din Crimeea, inclusiv bazele aeriene, au fost deja vizate de atacuri ucrainene.

„Există mai multă claritate cu privire la toleranța lor la daune și atacuri”, a declarat recent Dara Massicot, cercetător senior în politici la RAND Corporation, pentru New York Times. „Crimeea a fost deja lovită de multe ori, fără o escaladare masivă din partea Kremlinului”.

”Victoria Rusiei ar însemna o înfrângere a Occidentului, iar Occidentul nu va accepta asta”

Așa cum stau lucrurile, există șanse mici ca Rusia și Ucraina să poarte discuții sau negocieri pentru a pune capăt războiului. Decizia lui Putin de a anexa ilegal patru teritorii ucrainene în septembrie, în ciuda faptului că forțele ruse nu ocupă în totalitate aceste regiuni, a aruncat efectiv pe fereastră posibilitatea unor discuții.

A fost clar că Ucraina nu va fi de acord cu nicio înțelegere care să îi solicite să cedeze teritorii Rusiei și este foarte puțin probabil ca Moscova să revină vreodată la noile sale revendicări teritoriale în Ucraina.

Pe scurt, luptele vor continua, iar implicarea Occidentului în război este acum atât de profundă, încât s-a ajuns la un punct fără întoarcere.

”Politica externă se bazează pe credibilitatea țărilor și în special pe credibilitatea marilor puteri. Dacă SUA și principalii săi aliați ar fi considerați incapabili să apere o victimă a agresiunii pe continentul european — încercați să vă imaginați, ce înseamnă aceasta pentru politica externă din restul lumii?”, a declarat și Gerard Araud, fost ambasador francez în SUA și reprezentant al Parisului la ONU.

Araud a subliniat în acest fel consecințele potențiale reverberante ale unei victorii ruse în special pentru alte locuri care se confruntă cu amenințări din partea unor puteri mult mai mari, cum ar fi Taiwan.

”Fără să spunem și poate fără să știm am trecut un prag. Acum, pentru Occident, o înfrângere a Ucrainei este inacceptabilă", a spus Araud. „Am făcut atât de multe acum încât victoria Rusiei va fi o adevărată înfrângere a Occidentului și nu cred că Occidentul va accepta asta”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult