Cresc temerile SUA privind amenințarea nucleară a Rusiei: „Este o retorică iresponsabilă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
În ultimele ore, ucrainenii au avansat pe două fronturi, în estul și în sudul țării, chiar dacă Moscova a încercat să ridice miza vorbind despre represalii nucleare.
Dacă Vladimir Putin va decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, NATO ar putea riposta nimicind trupele de ocupație din Ucraina, inclusiv din Crimeea, şi distrugând flota rusă din Marea Neagră. Declaraţia îi aparţine lui David Petraeus, general american în retragere și fost șef al CIA. Pentru responsabili de la Washington, ameninţarea nucleară a crescut nu atât din cauza unor informaţii concrete, ci mai degrabă ca urmare a retoricii lui Vladimir Putin. În ultimele ore au circulat totuşi speculaţii despre posibile mişcări, interpretate drept semnale deliberate de intimidare din partea liderului rus.
John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă: "Este o retorică iresponsabilă ce vine din partea unei puteri nucleare moderne. Bineînțeles că am analizat bine cum ne putem asigura că vom putea proteja interesele noastre de securitate națională și ale aliaților noștri din NATO."
Potrivit presei italiene, NATO ar fi avertizat ţările membre că Rusia ar fi pus în mişcare submarinul Belgorod, echipat cu o dronă capabilă să declanşeze un tsunami radioactiv apocaliptic. Submarinul ar fi părăsit baza de la Cercul Arctic şi ar putea fi pe drum către Marea Kara, cu misiunea de a efectua un nou test al dronei Poseidon.
Se crede că aceasta poate să parcurgă distanţe considerabile sub apă, înainte să detoneze provocând un tsunami colosal, capabil să atingă zonele de coastă ale inamicilor.
The Sun a publicat imagini cu un convoi feroviar cu echipamente pentru forțele nucleare ale RusieiDe asemenea, tabloidul britanic The Sun publică imagini care ar surprinde un convoi feroviar cu echipamente pentru forțele nucleare ale Rusiei. Nu se ştie însă unde a fost filmat trenul şi nici direcţia de deplasare.
În tot acest timp, în camera inferioară a Parlamentului rus s-a validat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Luhansk și Donețk.
Serghei Lavrov, Ministrul rus de Externe: "În numele președintelui Federației Ruse, propun Dumei de Stat să adopte proiectele de lege menționate."
Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat: "Legea este adoptată în unanimitate. 413 de deputați au votat 'pentru', niciunul 'împotrivă', nicio abținere."
Preşedintele Vladimir Putin a semnat încă de vinerea trecută documentele pentru anexare, în baza unor referendumuri contestate de Occident. Însă granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în interiorul Ucrainei prin anexarea celor patru teritorii rămân neclare.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Luhansk și Donețk sunt încadrate în granițe din 2014. În regiunile Herson și Zaporojie ne vom consulta în continuare cu populaţia cu privire la granițe."
Există, de asemenea, puține informații despre ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor acelor regiuni, notează publicația The Guardian.
Luptele continuă pe frontAlex Crawford, Sky News: "Loviturile par că se apropie tot mai mult. (Rușii) merg în direcția opusă, dar continuă să atace. Zona aceasta a fost bombardată intens. "
Femeie: "Aceste granițe pe care încearcă să le schimbe sunt pentru cei care dezbină. Își împart bani mulți între ei. Nu le pasă de noi, cei care trăim aici. Mulți dintre prietenii mei au murit."
Moscova a recunoscut că armata ucraineană a reușit să pătrundă în liniile de apărare din sudul regiunii Herson, proaspăt anexată.
“Reporter Sky News: Cât de încrezători sunteți că veți recuceri orașele Severodonetsk și Lisichansk? Soldat ucrainean: 100%. Fac parte din Ucraina."