Danemarca renunță la vaccinul produs de AstraZeneca. Este prima țară din Europa care ia această decizie
Your browser doesn't support HTML5 video.
După șase cazuri de tromboze, autoritățile sanitare americane au suspendat administrarea acestui ser. Imunizarea cu Johnson and Johnson a fost oprită și în Africa de Sud și, deocamdată, nu a început pe teritoriul Uniunii Europene.
Johnson and Johnson ar fi trebuit să trimită Uniunii Europene 55 milioane de doze, dar compania americană a transmis că va „întârzia livrarea" până la clarificarea situației. Specialiștii spun că o eventuală suspendare a acestui ser va amâna cu două luni, cel puțin, eforturile ce vizează imunizarea cetățenilor.
În acest context, oficialii europeni au anunțat că vor fi achiziționate mai multe vaccinuri de la Pfizer decât era stabilit inițial.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Avem acum peste 27 de milioane de europeni vaccinați complet. Am ajuns la un acord cu BioNTech-Pfizer pentru a accelera încă o dată livrarea vaccinurilor. 50 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri BioNTech Pfizer vor fi livrate în al doilea trimestru, începând cu luna aprilie."
Șefa Comisiei Europene a mai declarat că negociază cu Pfizer o comandă de 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin din „a doua generaţie". Livrarea ar urma să înceapă abia în 2022.
În ceea ce privește situația din Romînia, cele 60.000 de doze de vaccin anti-COVID de la Johnson and Johnson, care au ajuns miercuri, rămân în depozitul Institutului Cantacuzino din Capitală până când Agenția Europeană a Medicamentului va decide dacă serul este sigur sau nu.
Între timp, Danemarca renunță la vaccinul produs de AstraZeneca. Devine astfel prima țară din Europa care ia o asemenea decizie. Cei care au primit o doză din acest ser vor fi nevoiți să aleagă un alt vaccin pentru rapel. Anunțul a fost făcut de directoarea Agenției Naționale de Sănătate, care a leșinat în timpul conferinței de presă.
În schimb, ministrul ceh de Interne a anunţat că ţara sa este dispusă să cumpere dozele de ser care vor rămâne nefolosite.
Pe de altă parte, oamenii de știință din Marea Britanie au început un studiu în urma căruia vor să afle dacă o persoană poate fi vaccinată cu două seruri anti-Covid diferite și dacă acest lucru le oferă mai multă protecție împotriva bolii.
Cyril Vanier, CNN: „Pentru moment, Centrul American pentru Controlul Bolilor spune că oamenii ar trebui să se vaccineze cu același tip de ser. În schimb, coordonatorul șef al acestui studiu clinic, realizat de Oxford, a declarat la BBC Radio Four că, în urma testelor efectuate pe șoareci, există indicii potrivit cărora combinațiile de vaccinuri ar putea asigura un sistem imunitar mai bun."
Concluziile acestui experiment urmează să fie prezentate la vară.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin , coronavirus , vaccin johnson & johnson , Johnson&Johnson
Dată publicare: 15-04-2021 08:24