Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cutremurul din Turcia s-a resimțit până în Groenlanda, la peste 5.500 de kilometri distanță

Cutremurul puternic care a avut loc în sudul Turciei şi a afectat Siria vecină, soldat peste 1.500 de morţi în ambele ţări, a fost resimţit până în Groenlanda, anunţă luni Institutul geologic danez, relatează AFP.  

Undele seismice puternice din Turcia au fost înregistrate clar pe seismografele din Danemarca şi Groenlanda”, a declarat pentru AFP seismologul Tine Larsen, potrivit News.

Potrivit Institului american de geofizică USGS, un prim cutremur - de magnitudinea, 7,8 - a avut loc luni, la ora locală 4,17 (3.17, ora României) în districtul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras (sud-est), la aproximativ 60 de kilometri de frontiera Siriei, la o adâncime de 17,9 kilometri.

Citește și
Turcia
Cutremur în Turcia. Lira a atins un nou minim istoric iar acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit

”Undele seismului au atins seismograful Insulei daneze Bornholm (la Marea Baltică) la aproximativ cinci minute după cutremur”, declară Larsen.

”La opt minute de la cutremur, seismul a atins coasta de est a Groenlandei şi s-a propagat apoi în întreaga Groenlandă”, precizează ea.

Replică de magnitudinea 7,5

Luni dimineaţa, un nou cutremur - de magnitudinea 7,5 - a avut loc în sud-estul Turciei.

”Am înregistrat cele două cutremure - şi multe replici - în Danemarca şi Goenlanda”, subliniază cercetătoarea daneză.

Acesta este cel mai important cutremur din Turcia de la cutremurul de la 17 august 1999, soldat cu 17.000 de morţi - inclusiv 1.000 la Istanbul.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult