Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cutremure în Turcia și Siria | Banca Mondială anunţă un ajutor de 1,78 miliarde de dolari pentru Turcia

Banca Mondială a anunţat joi că va acorda un ajutor de 1,78 miliarde de dolari Turciei, după cutremurul violent care a zguduit luni sudul acestei ţări şi Siria şi în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 20.000 de persoane.  

„Acordăm o asistenţă imediată şi pregătim o evaluare rapidă a nevoilor urgente şi masive de pe teren. Acest lucru va ajuta la identificarea domeniilor prioritare pentru redresarea şi reconstrucţia ţării, pe măsură ce pregătim operaţiuni pentru a răspunde acestor nevoi”, a indicat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, potrivit unui comunicat, transmite AFP, citată de Agerpres.

Turcia şi Siria sunt îngenuncheate de durere şi de spaimă, după catastrofa de luni. Cel mai recent bilanţ arată că peste 20.000 de oameni au murit în urma celor două cutremure.

În tot acest timp, salvatorii nu renunţă o clipă şi încearcă din răsputeri să ajungă la cei care, după trei zile, încă se agaţă de viaţă, sub dărâmături.

În rândul sinistraţilor, în special în Turcia, îşi face, însă, loc şi furia. Mulţi, rămaşi fără oamenii dragi, sunt revoltaţi de felul în care autorităţile gestionează situaţia.

Citește și
cutremur turcia, 9 feb
Grecia a trimis mii de corturi, paturi şi pături în Turcia, trecând peste disputa istorică

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că răul are mai multe fețe. Fără apă, combustibil și electricitate, zilele ar putea fi numărate și pentru mulți dintre sinistrați.

90% dintre cei salvați după un cutremur major sunt scoși dintre ruine în primele 72 de ore, spun specialiștii. Ține de miracol fiecare persoană găsită acum în viață în Turcia sau în Siria.

Un convoi format din șase camioane, dar care era așteptat înainte de cutremurul de luni, este primul care a ajuns în nord-vestul Siriei, în teritoriul controlat de rebeli.

Uniunea Europeană va trimite 3,5 milioane de euro sub formă de ajutoare pentru Siria și alte 3 milioane de euro pentru Turcia.

Blocul comunitar a anunțat că intenționează să organizeze luna viitoare o conferință a donatorilor internaţionali, ca să strângă fonduri pentru cele două țări atât de încercate.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult