Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cutremur puternic în Rusia. Un vulcan a erupt. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea 7 a avut loc în Rusia, sâmbătă, a anunţat United States Geological Survey (USGS), o agenţie guvernamentală responsabilă cu monitorizarea activităţii seismice în întreaga lume, relatează AFP.

Seismul s-a produs în Marea Bering, la o adâncime de aproape 50 de kilometri, în largul peninsulei Kamceatka, la aproximativ 90 de kilometri est de oraşul Petropavlovsk-Kamchatsky.

US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a emis o alertă de tsunami.

„Valuri tsunami de 0,3 până la 1 metru deasupra nivelului mareei sunt posibile pe anumite ţărmuri ale Rusiei”, a scris agenţia în mesajul său de avertizare.

Vulcanul Shiveluch din Rusia a erupt în urma acestui cutremur, potrivit agenţiei de stat TASS, citată de CNN și preluată de News.ro.

Citește și
rafturi
Panicați de un megacutremur iminent, japonezii golesc rafturile de conserve și hârtie igienică. ”Am luat o toaletă portabilă”

„Conform evaluărilor vizuale, coloana de cenuşă se ridică până la 8 kilometri deasupra nivelului mării”, a raportat TASS duminică dimineaţa ora locală, adăugând că vulcanul a eliberat un jet de lavă.

Nu există informaţii despre persoane rănite, a precizat TASS.

Shiveluch este unul dintre cei mai mari vulcani din Kamceatka, cu o înălţime de 3.283 de metri. Este format din trei elemente: stratovulcanul „Old Shiveluch”, o calderă veche şi „Young Shiveluch” activ.

Domul de lavă al „Young Shiveluch” are o înălţime de 2.500 de metri.

Vulcanul este situat la intersecţia arcurilor insulelor Kuril-Kamceatka şi Aleutian, la o distanţă de 50 km de satul Kliuchi din districtul Ust-Kamchatsky şi la 450 km de capitala regiunii, Petropavlovsk-Kamchatsky.

Cutremurul nu a provocat „pagube majore”, a raportat TASS, cu toate acestea, „clădirile sunt în prezent examinate pentru posibile pagube, acordându-se o atenţie deosebită facilităţilor sociale”.

Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă nu a emis o alertă de tsunami ca urmare a cutremurului, a raportat TASS.

Anterior, Sistemul american de avertizare în caz de tsunami avertizase că „sunt posibile valuri tsunami periculoase din cauza acestui cutremur pe o rază de 300 km de epicentru de-a lungul coastelor Rusiei”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult