Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Curtea Supremă a Statelor Unite va examina chestiunea ineligibilităţii lui Donald Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite a convenit vineri să examineze cazul ineligibilităţii lui Donald Trump cu privire la o decizie a statului Colorado care l-ar împiedica pe fostul preşedinte să apară pe buletinele de vot din acest stat, informează AFP.  

Implicându-se direct într-un dosar extrem de politic, Curtea Supremă, cu o majoritate conservatoare, a anunţat că va examina acest caz pe 8 februarie. Până când va decide, buletinele de vot vor trebui să includă în continuare numele lui Donald Trump în Colorado, dar şi în Maine, un alt stat care a luat o decizie similară.

Donald Trump, marele favorit la primarele republicane pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, a cerut miercuri Curţii Supreme, pe care a revizuit-o în mare măsură în perioada mandatului său la Casa Albă, să se ocupe de acest caz.

La sfârşitul lunii decembrie, Curtea Supremă din Colorado şi apoi secretarul de stat din Maine au luat decizia istorică de a-i interzice lui Donald Trump să participe la alegerile primare republicane.

În ambele state, oficialii au estimat că miliardarul republican nu se poate întoarce la Casa Albă, hotărând că acesta s-a implicat în acte de "insurecţie" în timpul atacului asupra Capitoliului din 2021 şi că, prin urmare, nu este eligibil pentru a candida lapreşedinţie, conform amendamentului 14 la Constituţia SUA.

Citește și
Donald Trump
Trump a făcut avere cu banii din 20 de țări când era președinte. China, un principal finanțator

Acest amendament, adoptat după războiul civil, exclude de la asumarea răspunderii publice pe oricine se angajează în acte de "rebeliune" sau "insurecţie" după ce a depus jurământul de a apăra Constituţia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult