Curtea Penală Internațională ia în considerare emiterea unui mandat de arestare pe numele premierului Benjamin Netanyahu
Potrivit Euronews, presa israeliană relatează că guvernul a primit indicații de la oficiali juridici potrivit cărora Curtea Penală Internațională are în vedere emiterea unor mandate de arestare pentru înalți oficiali, inclusiv pentru premierul Benjamin Netanyahu.
În prezent, CPI investighează acțiunile Israelului în Cisiordania ocupată și în Fâșia Gaza.
Cazul CPI este separat de alte cazuri intentate împotriva Israelului la Curtea Internațională de Justiție, inclusiv unul intentat de Africa de Sud, care acuză Israelul de comiterea unui genocid în Gaza.
Pe lângă Netanyahu, ancheta CPI ar putea duce la emiterea unor mandate de arestare pentru ministrul apărării Yoav Gallant și pentru șeful Statului Major Herzi Halevi.
Săptămâna trecută, Netanyahu a criticat investigațiile CPI ca fiind scandaloase, spunând că acestea ar crea un precedent periculos.
Un oficial din partea Hamas a declarat că o delegație a grupului va discuta o propunere de încetare a focului înaintată de Israel în timpul unei vizite la Cairo, luni.
Presa de stat egipteană a relatat că o delegație israeliană urmează să ajungă în aceeași zi în oraș.
Eforturile de relansare a discuțiilor de încetare a focului, aflate în impas, s-au intensificat în ultimele zile, în încercarea de a opri ofensiva terestră israeliană amenințată la Rafah, orașul din sudul țării unde aproape jumătate din populația din Gaza a căutat adăpost.
"Este nevoie doar de o mică lovitură pentru a-i forța pe toți să părăsească Palestina și vom fi martorii celei mai mari catastrofe din istoria poporului palestinian", a declarat președintele palestinian Mahmoud Abbas.
Între timp, Israelul spune că livrările de ajutoare către Gaza sunt intensificate.
"În ultimele săptămâni, cantitatea de ajutor umanitar care intră în Gaza a crescut semnificativ", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.
"În zilele următoare, cantitatea de ajutor care intră în Gaza va continua să crească și mai mult. Alimente, apă, medicamente, adăposturi, echipamente și alte ajutoare."
Un purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial a declarat că nivelul crescut al ajutoarelor este un semn bun, dar că este prea devreme pentru a spune dacă riscul de foamete a fost evitat.
Un raport susținut de ONU, publicat luna trecută, a avertizat că foametea în Gaza este iminentă și că 70% din populație suferă de niveluri catastrofale de foamete.