Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cere Poloniei să oprească reformele judiciare
Soluția cerută de Curtea de Justiţie a UE ar fi ca măsură provizorie până când va da verdictul definitiv în acest caz, în care a fost sesizată de Comisia Europeană, se arată într-un comunicat al instanţei europene.
Pe 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul Uniunii".
Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut "o procedură accelerată" în scopul de a avea o "decizie definitivă în cel mai scurt termen" în acest caz. Comisia a solicitat de asemenea instanţei europene "măsuri provizorii" pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns acum favorabil prin decizia anunţată vineri.
Întrebat dacă va aplica această decizie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, potrivit agenţiei PAP: 'Vom vedea care sunt propunerile instituţiilor UE. De îndată ce le vom afla, mai multe posibilităţi vor fi analizate'.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: Polonia , curtea suprema , decizie , Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Dată publicare: 19-10-2018 17:45