Cum se schimbă viața oamenilor dacă lucrează patru zile pe săptămână? Rezultatele celui mai mare experiment
Însă, ultimele opt săptămâni ar putea fi începutul unei noi ere a muncii, după ce mii de britanici au testat programul de lucru de patru zile fără nicio reducere a salariului, cel mai mare experiment de acest fel.
Mulți angajați se simt deja mai fericiți, mai sănătoși și simt că au o performanță mai bună la locul de muncă.
Lisa Gilbert, un manager de servicii de creditare la Charity Bank, un furnizor de credite etice din sud-vestul Angliei, descrie noua sa rutină drept „fenomenală”.
Manager: Lucrând patru zile pe săptămână, „mă pot bucura cu adevărat de weekend”„Mă pot bucura cu adevărat de weekend-ul meu acum, pentru că am ziua de vineri pentru a îmi rezolva treburile,” a spus ea pentru CNN Business.
Gilbert are grijă de fiul ei și de cei doi părinți în vârstă. Ziua liberă suplimentară pe săptămână înseamnă că nu mai trebuie să cumpere mâncare la ora șase sâmbătă dimineața și poate dedica mai mult timp familiei ei.
Programul pilot de șase luni implică 3.300 de lucrători din 70 de companii lucrând 80% din săptămâna lor obișnuită, în schimbul promisiunii că își vor menține 100% din productivitate.
Programul este condus de organizația non-profit 4 Day Week Global, Autonomy, un think tank și 4 Day Week UK Campaign, în parteneriat cu cercetători de la Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford și Boston College.
Ce vor analiza cercetătorii de la Oxford și Cambridge în ceea ce privește săptămâna de lucru mai scurtăCercetătorii vor măsura impactul pe care îl va avea noul mod de lucru asupra nivelurilor de productivitate, egalității de gen, mediului și bunăstării lucrătorilor. La sfârșitul lunii noiembrie, companiile pot decide dacă vor continua sau nu cu noul program de lucru.
Dar, pentru Gilbert, verdictul este deja clar: „mi-a schimbat viața”, a spus ea.
Până luna trecută, Islanda a fost țara care a desfășurat cel mai mare proiect pilot din lume pentru o săptămână de lucru de patru zile. Între 2015 și 2019, țara a realizat două teste pe 2.500 dintre lucrătorii săi din sectorul public.
Studiile nu au găsit nicio scădere a productivității și o creștere dramatică a bunăstării angajaților.
Ziua liberă suplimentară le permite oamenilor să se bucure mai mult de viața personalăZiua suplimentară le-a lăsat mai mult timp multor angajați pentru a-și face noi hobby-uri, pentru a-și îndeplini ambiții de lungă durată sau pur și simplu pentru a investi mai mult timp în relațiile lor.
Mulți au urmat cursuri de gătit, lecții de pian, voluntariat, au pescuit și au mers pe role, au declarat șefii lor, potrivit sursei citate.
Pentru Emily Morrison, director de conturi la Unity, care s-a luptat cu anxietatea o mare parte din viața ei de adult, beneficiile au fost mai profunde.
„A avea mai mult timp liber și mai puține `sperieturi de duminică` în weekend a ajutat la îmbunătățirea sănătății mele mintale și am abordat săptămâna cu o atitudine mai pozitivă, în loc să vin stresată la serviciu,” a spus ea.
La peste doi ani de la izbucnirea pandemiei, zeci de lucrători și-au atins limita. Un sondaj McKinsey cu 5.000 de lucrători la nivel mondial anul trecut a constatat că aproape jumătate au raportat că se simt cel puțin oarecum epuizați.
„Săptămâna de lucru de cinci zile este un concept al secolului 20, care nu mai este potrivit pentru secolul 21,” a concluzionat Mark Howland, directorul de marketing și comunicare al Charity Bank.
Sursa: CNN
Dată publicare: 02-08-2022 16:01