Cum s-a transformat peste noapte Kabulul după ce a fost cucerit de talibani. GALERIE FOTO
Galerie foto
Cu doar 48 de ore în urmă, orașul era plin de mașini, iar sute de oameni se aliniau la cozi în fața băncilor, a birourilor de procesare a vizelor și a agențiilor de turism, potrivit Al Jazeera. Acum majoritatea afacerilor sunt închise, chiar dacă talibanii le-au cerut oamenilor să se întoarcă la muncă și la viața normală. Doar câteva brutării, magazine alimentare și restaurante au rămas deschise, astfel încât oamenii să se poată hrăni.
Sunt doar rămășite ale Republicii Islamice Afganistan, construită în peste 20 de ani, cu sprijin internațional.
Scanerele uriașe de explozivi rămân în picioare, dar fără nimeni care să le opereze. Nu mai există poliție, în schimb talibanii patrulează pe străzi în mașinile forțelor de ordine. Talibanii puteau fi văzuți fluturând cu mândrie steagul lor alb-negru și afișându-și armele.
A fost haos pe aeroportul din din Kabul. Înregistrări video şi fotografii tulburătoare arată oameni escaladând burdufele de îmbarcare în avioane sau agăţându-se de roţile avioanelor în încercarea disperată de a părăsi Afganistanul. Mai multe persoane au murit în acest mod.
Dar în restul orașului, oamenii care au simțit că nu au nicio speranță de a fugi din țară, s-au cântărit dacă ar trebui să se ascundă sau să evalueze forma noilor lor vieți sub stăpânirea talibanilor, scrie și The Guardian.
Schimbarea s-a reflectat și în transmisiunile de la posturile de televiziune - știrile și telenovelele din India și Turcia au cedat locul programelor religioase fără reclame, chiar și pe canalul Tolo, lider de audiență, care a câștigat reputația de a găzdui emisiuni populare, precum concursul de talente Afghan Star.
Femeile au rămas în case de teamă să nu fie bătute pentru că nu sunt complet acoperite sau pentru că au ieșit fără un însoțitor de sex masculin.
"Nu erau femei pe străzi, dar în mașini erau femei care purtau măști și cu părul ascuns. Singura schimbare pozitivă a fost că nu mai e trafic. Dar nu mă simțeam în siguranță și mă tot gândeam că acum mă vor împușca", a spus Hayat, un tânăr de 24 de ani care a ieșit să vadă cum arăta orașul său sub conducerea talibanilor .
Deși conducerea talibanilor nu a stabilit noile reguli pentru rezidenții din Kabul, luptătorii au folosit difuzoarele de la o moschee din vestul orașului pentru a anunța că femeile ar trebui să poarte burqa sau hijab complet și că luptătorii lor au început aplicarea unui cod dur în alte părți ale orașului.
Sursa: Al Jazeera / The Guardian, The Guardian
Etichete: afganistan , talibani
Dată publicare: 17-08-2021 16:39