Cum poate coronavirusul să ducă la moartea a 1,4 milioane de oameni, bolnavi de tuberculoză
Eforturile globale de a stopa noul coronavirus afectează diagnosticarea, tratarea și prevenirea tuberculozei, spun experții, estimând apariția a încă 6,3 milioane de cazuri suplimentare în următorii 5 ani, potrivit unui studiu citat de CNN.
Tuberculoza este o infecție bacteriană ce afectează plămânii și care duce la moartea a aproximativ 1,5 milioane de oameni anual, mai mulți decât orice altă boală infecțioasă.
Efortul de a contracara tuberculoza a fost încetinit de apariția noului coronavirus, transmite Lucica Ditiu, doctor român ce ocupă funcția de director executiv Stop TB Partnership.
"Dacă tuberculoza va fi ignorată din nou se vor șterge 5 ani de progres dobândit cu greu împotriva celei mai infecțioase boli din lume și milioane de oameni se vor îmbolnăvi", a spus Ditiu într-un comunicat.
Cifrele reies dintr-un model care prevede trei luni de carantină și reluarea după 10 luni a operațiunilor legate de tuberculoză.
Legătura între tuberculoza și COVID-19
Mai multe țări au lansat, ori se pregătesc să o facă, testări clinice de amploare pentru a afla dacă vaccinul anti-tuberculoză oferă protecție față de Covid-19.
Punctul de plecare este corelația găsită între vaccinarea BCG și mortalitatea scăzută din anumite țări. Dacă rezultatele vor fi concludente, această imunizare ar putea fi reluată și în țări unde nu mai era obligatorie de zeci de ani.
Deși tuberculoza și infecția COVID-19 nu au nimic în comun, tuberculoza fiind provocata de o bacterie, ambele pot duce la probleme respiratorii severe.
De aici și ideea unei soluții intermediare: o versiune îmbunătățită a vaccinului aproape centenar BCG, denumirea curentă a serului împotriva Bacilului Calmette-Guérin.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!