Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum decurge campania de vaccinare în lume. Franţa a vaccinat 500 de oameni în 6 zile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru a treia oară de la începutul pandemiei, Marea Britanie a intrat în carantină națională strictă.

De marți şi până la jumătatea lunii februarie, britanicii nu mai au voie să iasă din casă fără motive bine întemeiate. Autoritățile vor să limiteze astfel răspândirea noii tulpini de coronavirus, care face ravagii în Regat. Foarte contagioasă, varianta a fost depistată deja în peste 30 de țări. Pe de altă parte, vaccinarea se desfășoară mai lent decât se anticipa.

Marea Britanie a înregistrat 58.784 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un nou record de infectări zilnice, pus pe seama tulpinii depistate în Regat pe 1 decembrie, care este cu până la 70% mai contagioasă.

Boris Johnson, premierul britanic: „Săptămânile ce urmează vor fi cele mai dificile din această pandemie, dar cred cu adevărat că intrăm în ultima fază a bătăliei, pentru că, odată cu fiecare vaccin administrat, mai facem un pas către victoria împotriva COVID. Datorită miracolului științei, nu doar că se vede capătul tunelului, dar știm exact cum să ieșim la lumină. Deocamdată însă, mă tem că trebuie din nou să stăm ferecați în case, ca să protejam sistemul medical și să salvăm vieți.”

Noile restricţii au intrat în vigoare în noaptea de luni spre marți. S-au închis școlile, iar adulții au voie să iasă din case doar pentru probleme medicale, cumpărături și dacă domeniul de activitate nu le permite munca de la distanță.

Citește și
România, în topul țărilor cu rată mare de vaccinare anti-COVID. La polul opus este Franța
România, în topul țărilor cu rată mare de vaccinare anti-COVID. La polul opus este Franța

Peste Ocean, au fost confirmate noi cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie.

Eric Garcetti, primar Los Angeles: „În Los Angeles și împrejurimi, la fiecare șase secunde cineva ia virusul.”

E cu atât mai alarmant, cu cât vaccinarea se desfășoară mult mai lent decât se spera. Abia au fost imunizați cu prima doză 4,6 milioane de americani.

Fayna Ludz, bărbat: „Suntem vârstnici. Tot ce vrem e să ne vaccinăm. Vă rugăm să ne vaccinați!”

Cauzele sunt multiple: de la lipsa dozelor la proasta gestionare a campaniei. Guvernatorul din New York a dezvăluit că spitalele din acest stat n-au administrat nici jumătate din dozele alocate în ultimele trei săptămâni.

Andrew Cuomo, guvernator New York: „Orice spital care nu epuizează dozele alocate poate fi amendat cu până la 100.000 de dolari. Dozele trebuie administrate în șapte zile, altminteri spitalul va fi exclus din lanțul de distribuție.”

Mult mai rău stă însă Franța, din cauza lipsei de personal în perioada sărbătorilor, dar și a procedurilor care impun evaluarea completă a stării de sănătate a celor din aziluri, categorie prioritară la vaccinare. Îngreunează lucrurile și o complexă politică a acordului, menită să atenueze scepticismul în creștere al francezilor față de vaccinare.

Prin urmare, în primele șase zile ale campaniei, Franța vaccinase 516 persoane, față de 200.000, Germania și 100.000, Italia.

De departe, însă, Israelul, țara cu puțin peste nouă milioane de locuitori, este campioană la vaccinare: au fost imunizați 1,4 milioane de oameni, adică aproape 15% din populație.

Ronni Gamzu, medic: „Avem 30 de puncte în care asistentele din spitalul nostru vaccinează populația, în ritm de 5-7000 de persoane pe zi.”

În Haifa, a fost deschis un centru de vaccinare drive-through, cu 20 de benzi pentru mașini.

Bărbat: „Jos pălăria! Totul merge ca uns, nu stai la rând, nimic.”

Responsabili pentru acest suces sunt mai mulți factori.

Yuli Edelstein, ministrul Sănătății din Israel: „Ne-am pregătit din timp, înțelegând că statutul de țară mică ne dezavantajează, companiile au interesul să-și vândă vaccinul în țările mari. ”

Luni, Israelul a aprobat și serul companiei americane Moderna, care nu a obținut deocamdată avizele necesare în Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult