Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum au reacționat China, Singapore și Coreea de Sud la epidemia de coronavirus

"Nu ni se întâmplă nouă" este o greșeală mortală! O spun oficialii Organizației Mondiale a Sănătății, care ne îndeamnă să învățăm din experiența celor care au trecut deja prin lupta crâncenă cu noul virus.

China, Coreea de Sud și Singapore oferă modele bune de urmat. În aceste state, acțiunile s-au concentrat pe monitorizarea eficientă a răspândirii bolii, pe măsuri severe de izolare și investiţii masive în laboratoare de testare.

Tedros Adhanom Ghebreyesu, director-general OMS: „Se poate întâmpla oriunde. Experienţele acumulate de China, de Coreea de Sud, de Singapore şi de alte state demonstrează cu claritate că testarea agresivă, urmărirea cazurilor de contact, măsurile de distanţare socială şi mobilizarea comunităţilor pot să prevină infecţiile şi să salveze vieţi”.

China  

Îndată ce au relizat gravitatea situației, autoritățile chineze au instituit carantina, astfel că doar în provincia Hubei, aproape 60 de milioane de oameni au fost rupţi de restul lumii. Alte provincii au ridicat și ele, la maximum, nivelul de alertă încă din primele zile ale epidemiei.

Capacităţile laboratoarelor de testare au fost extinse și s-au construit spitale provizorii în doar câteva zile.

Citește și
China a înregistrat cel mai scăzut nivel de îmbolnăviri cu noul coronavirus de la declanșarea crizei
Pandemie coronavirus. Numărul morților la nivel mondial mai mare decât cel din China

Guvernul chinez a limitat sever drepturi și libertăți personale ale cetățenilor prin monitorizarea telefoanelor mobile și identificarea facială. Asta a ajutat la controlul răspândirii virusului şi la identificarea rapidă a contactelor celor infectați.

Carantina rămâne încă în vigoare, chiat dacă în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, au fost înregistrate ieri doar 4 cazuri noi.

David Culver, corespondent CNN: „În afara oraşului Wuhan, multe alte regiuni au început să ridice restricţiile. După mai bine de şapte săptămâni de carantină, au început să le permită oamenilor să se mişte mai liber”.

Singapore

 

Deși înconjurat de apă, orașul-stat Singapore a adoptat o politică agresivă de combatere a răspândirii virusului imediat ce China a anunţat lumea de pericol. Călătorii veniţi din zonele de risc au fost trimişi în carantină obligatorie și mai multe cămine au fost transformate în centre de izolare. Cei care nu s-au supus au fost sancționați dur.

Cătălin Moscaliuc, rezident român în Singapore: „Au primit o amendă, unii dintre ei cred au fost chiar duși la închisoare, iar mai mult decât atât, dacă nu erau singaporezi sau nu au aici rezidență permanentă, le-a fost revocat dreptul de ședere în Singapore”.

Autoritățile au organizat un sistem riguros de monitorizare a propagării virusului. Oricine întră intr-o clădire publică sau privată este supus unui control al temperaturii. Este obligat să declare datele personale și dacă a vizitat recent țările afectate de pandemie. Dacă o persoană are temperatura mai mare de 37,5 grade, este trimisă în carantină.

Felicia Chiriac, româncă stabilită în Singapore: „Ne-a ajutat pe toți să ne simțim în siguranță, să ne simțim că sunt luate măsuri de precauție, să simțim că situația este în control și nu trebuie noi să panicăm”.

În Singapore, şcolile şi multe dintre companii au rămas deschise. În plus, guvernul a oferit compensații tuturor celor care au înregistrat pierderi din cauza epidemiei. Eficiența măsurilor e confirmată de ultimele statistici oficiale: după aproape două luni de la primul caz, în Singapore se înregistrau în această după amiază doar 226 de persoane infectate și niciun deces.

Coreea de Sud  

Și în Coreea de Sud, epidemia a luat o amploare uriașă. Autorităţile au impus restricţii de circulaţie în zonele afectate dar, cel mai important, au creat aproape 100 de laboratoare de testare. În acest moment, aproximativ 20.000 de oameni sunt testaţi zilnic, iar rata de deces e de 0,7%, faţă de cele 3,4 procente anunţate de OMS la nivel global.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult