Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum a schimbat pandemia obiceiurile de Revelion. Festivitate fără public, în Times Square

Your browser doesn't support HTML5 video.

Restricţiile impuse de răspândirea infectărilor cu coronavirus sunt trăsătura dominată a Revelionului în multe părţi ale lumii.

De la Sydney şi până la New York în Times Square petrecerile cu mari mulţimi se transformă la finele lui 2020 în spectacole transmise doar la televiziune sau evenimente în spaţiul digital.

Focurile de artificii au fost anulate în multe dintre capitalele europene. Nu vor fi nici la Londra nici la Arcul de Triumf în Paris. În unele locuri inclusiv petrecerile private au fost îngrădite.

În Franţa, ministrul de interne a cerut prezenţă masivă a forţelor de ordine pe străzi. Aşa că 100.000 de poliţişti şi jandarmi au misiunea de a "sparge" eventuale petreceri prea aglomerate. Şi, în general, de a veghea la respectarea carantinei nocturne, care a fost menţinută şi în noaptea de Revelion.

Autorităţile mai speră că prezenţa întărită a forţelor de ordine, în centrele oraşelor, dar şi în suburbiile cu probleme, va opri incendierea maşinilor, aşa cum se întâmplă adesea de Anul nou.

Citește și
Înșelăciune cu vaccinul COVID, prin SMS. Care sunt persoanele vizate
Medic: Imunitatea oferită de vaccinare este superioară celei obţinute de trecerea prin boală

Guvernul de la Londra a lansat o campanie care îi îndeamnă pe englezi: "Să ne vedem în anul nou în siguranţă acasă". Mesajul rulează la radio, apare obsesiv în presa tipărită şi pe panourile publicitare.

Boris Johnson: "Ritmul în care se răspândește noua tulpină a coronavirusului ne silește să luăm măsuri și mai drastice în anumite zone”.

Premierul Boris Johnson a anunţat, aseară, că încă 20 de milioane de locuitori ai Angliei intră sub regimul celor mai stricte restricţii. Asta înseamnă mesajul ferm "staţi acasă" pentru regiuni din Anglia unde trăiesc, în total, 44 de milioane de oameni. Sunt limitate drastic adunările, atât în exterior cât şi în interior. Şi rămân închise toate magazinele considerate nesesenţiale, frizeriile şi sălile de gimanstică.

Boris Johnson: "Am văzut o creștere a cazurilor de infectare în Anglia cu 40%, doar într-o săptămână. Și avem cu 15% mai mulți pacienți în spital, depășind vârful din primul val al pandemiei. Și, din păcate, am înregistrat marți aproape 1.000 de decese în 24 de ore, în Regatul Unit, pentru prima dată din aprilie.

Germania a trecut de 1.100 de decese asociate cu Covid, în 24 de ore. Țara este în carantină până la 10 ianuarie. Guvernul a interzis vânzarea artificiilor și petardelor și a limitat drastic numărul persoanelor care pot fi laolată în public. Ministrul Sănătății spunea că se așteaptă ca Germania să aibă cel mai "tăcut" Ajun de anul nou "din câte ne amintim".

Angela Merkel: ”Pandemia de coronavirus a fost și continuă să fie provocarea secolului, politică, socială și economică. Este o criză istorică care ne-a impus multe tuturor și prea mult unora dintre noi”.

Și în Olanda este lockdown, cel puțin până pe 19 ianuarie. O neobișnuită numărătoare inversă a ultimelor clipe din 2020 va avea loc pe stadionul echipei de fotbal Ajax Amsterdam fără spectatori, însă! Iar artificiile tradiționale vor fi înlocuite cu ceea ce organizatorii numesc artificii electronice.

În Tims Square, kilometru zero al New Yorkului, sfera luminoasă va coborî pe catag, ca întotdeauna, pe măsură ce se scurg ultimele clipe ale lui 2020. Repetiţiile au mers strună. Va fi şi un concert. Dar piaţa este închisă pentru publicul larg, aşa că nu vor mai fi sutele de mii de oameni care petreceau la cel mai faimos revelion de pe planetă.

Singurii spectatori, invitaţi speciali, sunt reprezentanţi ai caderelor medicale din prima linie şi ai serviciilor de urgenţă. Fiecare va avea locul lui, cu menţinerea distanţării sociale.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult