Cum a reușit un bărbat să supraviețuiască, timp de 62 ore, pe fundul oceanului, îmbrăcat doar în lenjerie intimă | VIDEO
Harrison Okene era unul dintre cei 12 bărbați aflați la bordul navei Jascon-4, atunci când aceasta s-a scufundat la aproape 30 de metri pe fundul oceanului, în largul coastelor Nigeriei, scrie Daily Star.
Pe 26 mai în 2013, un val puternic a izbit nava, provocând răsturnarea acesteia, dar bucătarul nigerian a fost hotărât să supraviețuiască.
Okene a petrecut 62 de ore într-o pungă de aer în interiorul navei, fiind obligat să asculte sunetele îngrozitoare ale peștilor care se hrăneau cu cadavrele muncitorilor morți.
Tânărul, care avea 29 de ani atunci, abia se trezise și se afla la toaletă când valul a lovit nava, o mișcare care a contribuit de fapt la salvarea vieții sale.
Vorbind pentru 9News anul trecut, el a spus: „Înainte să ne dăm seama, ne scufundam. Navigam de mulți ani, cunoșteam marea, nu am avut niciodată probleme înainte”.
Deoarece era prins în acel moment în toaletă, s-a creat o mică pungă de aer care i-a permis bucătarului să continue să respire în timp ce el și nava se scufundau pe fundul oceanului.
„Mă străduiam să rămân în viață, întrebându-mă cât mă va ține (punga de aer)”, a declarat el pentru publicație. „Mă gândeam la familia mea, la soția mea, la ce se va întâmpla, cum va trăi ea, cum pot ieși, mă gândeam și la viața mea”.
Okene a supraviețuit teribilului calvar timp de aproape trei zile cu doar o sticlă de CocaCola.
Individul îngrozit și nedormit a crezut că rechinii au ajuns până la el, dar s-a trezit față în față cu scafandrii care fuseseră trimiși să recupereze cadavrele.
Scafandrii nu îl observaseră, neașteptându-se ca cineva să fi supraviețuit, așa că Okene a întins ușor mâna pentru a atinge echipamentul scafandrului Nico van Heerden.
Alex Gibbs, un tehnician de asistență medicală de serviciu în acel moment, și-a amintit: „Am fost șocat și apoi puțin emoționat. Nimeni nu credea că mai este cineva în viață”.
Okene avea să sufere de boala de decompresie din cauza timpului petrecut sub apă.
Gibbs a adăugat: „Contrar credinței populare, atunci când oamenii sunt blocați în spații închise, nu oxigenul care se termină te va ucide, ci propria respirație, care provoacă o acumulare de CO2. În momentul în care a fost găsit, acesta era la un nivel clar ridicat”.