Cum a pătruns un jurnalist în videoconferința secretă a miniștrilor UE ai Apărării. Oricine putea face acest lucru
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un jurnalist olandez a demonstrat că oricine poate să intre într-o videoconferinţă, chiar dacă este secretă şi susţinută "la nivel înalt".
Profitând de o gafă de securitate a unuia dintre participanţi, tânărul a făcut cunoştinţă, în direct, cu miniștrii europeni ai Apărării.
"Cineva a intrat peste noi şi trebuie să-l oprim. Cine eşti tu?".
Nu era vreun oficial european care întârziase la întâlnirea online, ci un jurnalist olandez.
Tânărul a reuşit să pună la cale toată acţiunea după ce a văzut pe internet o fotografie, postată chiar de ministrul olandez al Apărării.
Imaginea îl prezenta pe oficial, în timp ce participa la videoconferinţă.
Daniël Verlaan, jurnalist olandez: ”Aceasta este fotografia pe care ministrul olandez Ank Bijleveld a postat-o pe contul lui de Twitter. Aici puteți vedea ID-ul întâlnirii și o parte din codul PIN. Reporter: Deci oricine ar fi putut să vadă asta? Daniel: Da, oricine ar fi putut să vadă acest lucru".
”Este o infracțiune!”
În imaginea respectivă erau vizibile 5 din cele 6 cifre ale codului de acces. După câteva încercări, jurnalistul a reuşit să îl descifreze pe de-a-ntregul, şi aşa a putut să le facă cu mâna, în direct, miniştrilor europeni ai Apărării.
"- Salut! Ce faci? - Eu fac bine. Tu? - Știi că ai intrat într-o conferință secretă? - Da, da. Îmi pare rău. Sunt un jurnalist din Olanda. Îmi cer scuze că v-am întrerupt conferinţa. Mă voi deconecta. Vă mulţumesc!".
”Reporter: Ce ai vrut să demonstrezi? Daniël Verlaan: "Era o întâlnire secretă, miniștrii discutau informații confidențiale care nu trebuiau să ajungă pe mâini greșite. Mai ales în posesia serviciilor secrete ale altor oameni care ar fi putut face un lucru rău dacă le dețineau. Dacă sunt imagini personale care trebuie protejate, trebuie să faci orice ca să împiedici ca acest lucru să se întâmple".
"Trebuie să investim în măsurile de securitate. Acum trebuie să ne oprim aici. "
Daniël Verlaan, jurnalist olandez: "Sper că miniștrii și personalul lor vor da curs unui studiu mai bun pentru a afla cum pot preveni astfel de erori colosale".
"Este o infracțiune. Da, ştiu, aşa că o să mă deconectez! Ar trebui să întrerupeți (conexiunea) înainte de sosirea poliției".
Deocamdată, nu este clar dacă jurnalistul se va confrunta cu consecinţe juridice.
Incidentul a avut totuși un prim efect: premierul olandez a cerut guvernului să consolideze securitatea digitală.
Mark Rutte, premierul olandez: "Această întâmplare ne-a arătat cât de atent trebuie să fim postările pe Twitter legate de întâlnirile de lucru. Ministrul Ank Bijleveld realizează abia acum acest lucru. Astfel de fapte ne arată cât de atenţi trebuie să fim în legătură cu securitatea cibernetică. Cândva şi eu postam imagini de acest fel de la întâlniri, dar acesta este un avertisment clar care ne arată cât de periculoase sunt astfel de lucruri”.