Culmea ironiei. Americanii și-au unit forțele cu talibanii din Afganistan, pentru a lupta cu Statul Islamic
Talibanii - un grup fundamentalist islamic care a preluat puterea după retragerea SUA din Afganistan - luptă împotriva Statului Islamic-Khorasan, cunoscut și sub numele de ISIS-K, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării pentru Washington Post, citat de New York Post.
Grupurile de fanatici religioși se războiesc în mod deschis, mai spune oficialul american.
ISIS-K a atacat minorități etnice și instituții guvernamentale, în timp ce talibanii au ripostat lovind în ascunzătorile Statului Islamic.
"Nu aș vrea să spun niciodată că ne-am ipotecat lupta antiteroristă în favoarea unui grupări precum talibanii, dar este un fapt că, din punct de vedere operațional, ei pun presiune asupra ISIS-K", a declarat oficialul pentru Washington Post.
"Într-o lume ciudată, avem obiective reciproc avantajoase acolo".
Comentariile oficialului din domeniul apărării au venit ca răspuns la o evaluare a Pentagonului, care s-a ”scurs” pe internet, potrivit căreia teroriștii Statului Islamic folosesc din nou Afganistanul ca punct de desfășurare a unor comploturi împotriva Americii, Europei și Asiei.
Constatările serviciilor de informații americane au enumerat planuri specifice, care ar viza biserici, ambasade, centre de afaceri și chiar Cupa Mondială de fotbal.
Oficialii Pentagonului știau despre 9 comploturi coordonate de ISIS în decembrie și afirmă că numărul acestora a crescut la 15 până în februarie.
Casa Albă a refuzat să confirme autenticitatea evaluării, deși aceasta a fost etichetată ca fiind strict secretă și purta logo-ul organizațiilor Departamentului Apărării al SUA.
Documentele clasificate ar fi fost postate online ca parte a unei scurgeri de informații mai ample de către Jack Teixeria, membru al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, despre care autoritățile federale spun că le-a împărtășit cu prietenii pe un server privat Discord.
Oficiali americani actuali și foști oficiali americani au declarat pentru Washington Post, potrivit New York Post, că rapoartele care au făcut obiectul unor scurgeri de informații confirmă avertismentele anterioare, potrivit cărora celulele teroriste ar putea reveni la viață în Afganistan.
Administrația Biden și-a apărat ”succesul” în materie de combatere a terorismului într-o declarație pentru Washington Post. Statele Unite "își mențin capacitatea de a elimina teroriștii de pe câmpul de luptă, fără o prezență permanentă a trupelor pe teren", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, pentru sursa citată.
Ca dovadă, Watson a citat un raid al forțelor speciale americane în Somalia, care l-au ucis pe Bilal al-Sudani, un lider ISIS.
Înfrângerea califatului islamic autoproclamat, de către SUA, în 2019, a complicat și mai mult misiunea ISIS. Extremiștii nu mai pot găsi locații sigure din care să opereze, se arată în documentele care au făcut obiectul unor scurgeri de informații.