Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză umanitară în Ceuta, după asaltul migranților din ultimele două zile. Cum s-a ajuns în această situație

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape 8.000 de migranţi, dintre care cel puțin 2.000 de minori, au ajuns în ultimele două zile în enclava spaniolă Ceuta.

Au venit aici din Maroc, înot sau cu ambarcațiuni improvizate. Guvernul spaniol a desfăşurat trupe ale armatei, care să vină în sprijinul poliţiei de frontieră.

Aproape jumătate dintre aceşti migranţi au fost expulzaţi, spun autorităţile din Spania.

Numărul mare al migranţilor care au luat cu asalt enclava în ultimele două zile a creat o adevărată criză umanitară în Ceuta, oraş cu peste 80.000 de locuitori. Enclavele spaniole Ceuta şi Melia, aflate pe coasta marocană, constituie singurele frontiere terestre ale Uniunii Europene cu Africa. Iar linia de frontieră este demarcată de un gard înalt de 10 metri. Migranţii care vor să ajungă "în Europa" au venit până la gard înotând în apele Mediteranei.

Mulţi dintre ei au fost deja întorşi din drum, înapoi spre Maroc, transmit autorităţile Spaniole.

Citește și
Ceuta
Spania a trimis armata în Ceuta. Mii de migranţi au ajuns înot în exclava spaniolă

Migrantă: "Eram obișnuiți să lucrăm în Ceuta, dar după cum știți frontiera este închisă. Eram obișnuiți să vindem multe lucruri pe străzi, dar acum totul este blocat. Tinerii nu au găsit nimic de făcut la ei în ţară şi speră să emigreze. Nu este nimic de făcut acolo."

Premierul spaniol Pedro Sanchez a promis că va fi restabilită ordinea în zonă. Dar migranţii se plâng că au fost întâmpinaţi de trupele de la graniţă cu focuri de armă şi gaze lacrimogene.

Migrant: "Am ajuns în Ceuta, iar ei au început să tragă în noi. O femeie și-a pierdut ochiul, pe altul l-au împuşcat în cap. Cred că a murit. Alți tineri au fost răniți la față cu cuțite. A fost rănit şi un soldat. Vrem să plecăm, dar ei nu ne-au permis și acum ne-am întors și atât."

Presa internaţională susţine că ceastă criză a migranţilor a apărut pe fondul tensionării relaţiilor dintre Madrid şi Rabat. Iar comisarul Uniunii Europene pentru probleme de migraţie atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei.

Ylva Johannson, comisar UE: "Mulți au trebuit să fie salvați. O persoană a murit. Cel mai important lucru este că Marocul continuă să se angajeze pentru a preveni valul de placări din ţară și că cei care nu au dreptul de ședere să se reîntoarcă. Frontierele spaniole sunt frontiere europene. Uniunea Europeană dorește să reclădească o relație cu Marocul, bazată pe încredere și angajamente comune."

Numărul migranţilor care vin spre Seuta a început să mai scadă după toată această mobilizare de forţe, dar mulţi încă îşi mai încarcă norocul şi speră să ajungă pe teritoriul spaniol.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult