Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Criză politică în Portugalia, din cauza unui scandal de corupție cu premierul Antonio Costa. Acesta a demisionat

Premierul Portugaliei, António Costa, a demisionat, marți, la doar câteva ore după ce procurorii au emis mandate de arestare și au percheziționat clădiri guvernamentale, în cadrul unei anchete de corupție care îi vizează pe unii apropiați ai săi.

Costa, un socialist care conduce Portugalia din 2015, a declarat că va demisiona după ce procurorii au dezvăluit întreaga amploare a unei anchete privind posibile infracțiuni de corupție, abuz de încredere și trafic de influență în rândul deținătorilor de funcții publice.

Costa susține că nu a avut cunoștință de această anchetă.

"Dar, indiferent de acest lucru, demnitatea rolului de prim-ministru și încrederea pe care portughezii o au în instituții sunt absolut incompatibile cu [a avea] un prim-ministru care se confruntă cu suspiciuni privind integritatea sa", a declarat el, potrivit Financial Times.

Procurorii au emis un mandat de arestare pe numele lui Vítor Escária, șeful de cabinet al lui Costa și confident apropiat al acestuia, și au declarat că ministrul infrastructurii, João Galamba, este suspect principal, în timp ce au declanșat 43 de raiduri în clădiri și locuințe guvernamentale.

Citește și
ciuca
Ciucă: Astăzi, România este la un nivel cu Portugalia şi Ungaria la puterea de cumpărare a populaţiei

Decizia lui Costa transferă responsabilitatea la președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, fost lider al opoziției social-democrate, care trebuie să decidă dacă dizolvă Parlamentul și convoacă alegeri sau numește un alt prim-ministru.

Până atunci, Costa va rămâne în funcție interimar.

"Nu voi candida din nou pentru a fi prim-ministru", a declarat Costa. "Este o etapă a vieții mele care s-a încheiat".

Procurorii au declarat că potențialele abateri au legătură cu mai multe afaceri la nivel înalt, inclusiv proiecte de litiu care erau esențiale atât pentru planurile economice pe termen lung ale Portugaliei, cât și pentru furnizarea de materie primă pentru industria europeană a vehiculelor electrice.

Aceștia au precizat că, în cursul investigațiilor lor, suspecții au invocat "numele și autoritatea" premierului și au pretins intervenții pe care acesta le-ar fi făcut pentru a "debloca procedurile".

Alte proiecte în curs de investigare sunt o fabrică de producție de hidrogen și construirea unui centru de date, ambele în orașul Sines. Procurorii au emis, de asemenea, mandate de arestare pentru primarul orașului Sines și pentru doi directori ai unei companii implicate în centrul de date.

Rui Rocha, șeful Inițiativei Liberale, un mic partid de opoziție de dreapta, a declarat în cursul zilei că Portugalia este "cuprinsă de putrefacție" și i-a cerut lui Costa să demisioneze.

Costa a fost reales cu o majoritate absolută în 2022, dar guvernul său a fost - de atunci - urmărit de acuzații de management defectuos și corupție, care au dus la plecarea din funcție a mai multor miniștri și înalți funcționari.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri a fost o indemnizație de călătorie care a fost plătită ilegal unui fost membru al consiliului de administrație al companiei TAP Air Portugal, un transportator aerian deținut de Guvernul Portugaliei, scandal care a dus la plecarea ministrului infrastructurii și a directorului general al companiei, printre alții.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult