Criza din Kashmir: Reuniune cu ușile închise la ONU. Mesajul lui Trump
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit dpa, reuniunea pe tema statului Jammu şi Kashmir a fost prima din ultimele decenii, iar Pakistanul pretinde că a obţinut o victorie diplomatică.
Reuniunea, cerută de China la solicitarea Pakistanului, a avut loc în contextul în care tensiunile din acest teritoriu au escaladat după ce guvernul indian a revocat statutul special al Kashmirului.
"Această întâlnire invalidează afirmaţia Indiei că Jammu şi Kashmir este o problemă internă pentru India. Astăzi lumea întreagă discută despre statul ocupat şi situaţia de acolo", a declarat după reuniune ambasadorul pakistanez la ONU, Maleeha Lodhi.
Pakistan şi India controlează doar părţi din Kashmir, dar fiecare revendică întreaga regiune de când au obţinut independenţa faţă de Marea Britanie, în 1947. O altă parte din Kashmir este controlată de China.
Ambasadorul Chinei la ONU a acuzat India de escaladarea tensiunilor în Kashmir, afirmând că guvernul de la New Delhi a încălcat un acord bilateral.
Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că acţiunea India "a pus probleme şi intereselor suverane ale Chinei".
"O astfel de practică unilaterală a Chinei nu este validă în relaţia cu China şi nu va obstrucţiona exercitarea de către China a suveranităţii şi jurisdicţiei administrative asupra acestui teritoriu", a spus Zhang Jun în cadrul reuniunii cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU.
Anularea de către India a articolului 370 de constituţia Indiei, care conferea un statut special statului Jammu şi Kashmir şi o anumită autonomie, a provocat o escaladare în disputa îndelungată privind controlul regiunii.
Ambasadorul indian la ONU Syed Akbaruddin a acuzat Pakistanul că incită la violenţă în Kashmir şi a reiterat poziţia Indiei că Kashmirul este o "problemă internă".
"Utilizarea terorii pentru a încerca să-ţi promovezi scopurile nu este modul în care se comportă statele normale. Puneţi capăt terorii pentru a declanşa convorbiri", a declarat Akbaruddin.
Înainte de reuniunea Consiliului de Securitate, Kumi Naidoo, secretarul general al Amnesty International, a declarat că India "a aruncat vieţile oamenilor obişnuiţi într-un vârtej, supunându-i la o suferinţă care nu era necesară, pe lângă anii de încălcări ale drepturilor omului pe care i-au îndurat deja".
"Oamenii din Jammu şi Kashmir nu trebuie trataţi ca pioni într-o criză politică, iar comunitatea internaţională trebuie să ceară la unison ca drepturile omului să fie respectate", a spus Naidoo.
Trump face apel la dialog între India şi Pakistan în chestiunea Kashmirului
Donald Trump a lansat vineri un apel la India şi Pakistan să dialogheze pe tema Kahsmirului, după o convorbire telefonică cu premierul pakistanez Imran Khan, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.
"Preşedintele (Trump) a reamintit importanţa pentru India şi Pakistan a reducerii tensiunilor vizavi de statul Jammu şi Kashmir prin intermediul unui dialog bilateral", a anunţat executivul american într-un comunicat.
Islamabadul a anunţat la rândul său că Imran Khan "i-a prezentat în detaliu punctul de vedere al Pakistanului preşedintelui Trump" în cursul convorbirii lor telefonice.
Cei doi politicieni au avut "o discuţie bună", la finalul căreia "s-a decis că vor rămâne în contact constant", a precizat ministrul pakistanez al afacerilor externe Shah Mehmood Qureshi.
Donald Trump l-a primit pe Imran Khan la Washington pe 22 iulie şi s-a oferit cu acest prilej că joace rolul de mediator între Pakistan şi India în chestiunea Kashmirului.
Preşedintele american a afirmat că a primit o solicitare în acest sens din partea premierului indian Narendra Modi, ceea ce New Delhi a dezminţit imediat.
India a decis de atunci, pe 5 august, să revoce statutul de autonomie pentru partea din Kashmir pe care o controlează şi pe care Pakistanul o revendică.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 17-08-2019 14:48