Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Covid-19 în lume. O nouă mutație a coronavirusului a fost identificată în India

Your browser doesn't support HTML5 video.

În timp ce numărul celor răpuși de Covid a trecut de trei milioane în toată lumea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii studiază o mutație a coronavirusului identificată în India.

Aceasta ar putea avea legătură cu creşterea fulminantă a îmbolnăvirilor. India a raportat sâmbătă un nou record zilnic de cazuri de COVID-19, peste 234.000.

Pe de altă parte, autorităţile braziliene le sfătuiesc pe femei să amâne să rămână însărcinate până când va trece etapa cea mai grea din pandemie. Potrivit medicilor, varianta coronavirusului care devastează ţara sud-americană pare să afecteze mai mult viitoarele mame decât tulpinile inițiale.

Varianta P1, descoperită în oraşul Manaus din Amazonia, a devenit rapid dominantă în Brazilia. Este considerată vectorul principal în valul de infecţii care a dus bilanţul deceselor în ţară la aproape 370.000, al doilea cel mai mare din lume, după Statele Unite.

Foarte afectaţi sunt tinerii, ei reprezentând mai mult de jumătate dintre pacienţii de la terapie intensivă.

Citește și
coronavirus
India a raportat pentru prima dată peste 200.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus

Raphael Parente, ministrul brazilian al Sănătății: „Dacă e posibil, amânaţi să rămâneţi însărcinate! Deşi nu exista încă studii care să confirme asta, tulpina braziliană pare mai agresivă cu femeile însărcinate, comparativ cu variantele care circulau anul trecut. V-o spun ca specialist, ca ginecolog”.

Cu o populaţie de peste 200 de milioane de locuitori, Brazilia a înregistrat 13,8 milioane de cazuri de infectare. Cu toate astea, preşedintele Jair Bolsonaro se opune carantinei naţionale.

José Sarto, primarul din Fortaleza, Brazilia: „Noi, primarii oraşelor braziliene, am creat o asociaţie pentru a-i ajuta pe oameni. Încercam să achiziţionăm vaccinuri şi alte resurse medicale. Cerem ajutor comunităţii internaţionale: nu uitaţi de noi, suntem într-o situaţie absolut disperată”. Starea de spirit e tot pesimistă şi în Canada, care se confrunta cu un al treilea val foarte agresiv şi cu întârzieri ale livrărilor de vaccin.

Justin Trudeau, premierul Canadei: „Situaţia este gravă, foarte gravă. Mai ales în Ontario, dar şi în alte părţi ale ţării. Acest val diferă de cele precedente, pentru că noile tulpini sunt mai contagioase şi dau forme de boală mai severe”.

A doua doză de vaccin a fost amânată cu până la patru luni pentru cei mai mulţi canadieni, inclusiv pentru cadrele medicale.

În acest timp, deşi au administrat deja 200 de milioane de doze de ser, americanii se confrunta şi ei cu cifre în creştere.

Andy Slavitt, consilier al Casei Albe pe probleme legate de Covid-19: „Chiar în timp ce noi dăm zor să vaccinăm cât mai mulță oameni, noile tulpini, mai ameninţătoare, se răspândesc în neştire”.

Tulpina britanică este responsabilă de jumătate dintre noile infectări.

Andy Slavitt, consilier al Casei Albe pe probleme legate de Covid-19: „Anunţăm astăzi crearea unui fond de 1,7 miliarde de dolari, destinat creşterii capacităţii de a monitoriza, vâna şi învinge noile ameninţări ale pandemiei”.

În ultimele 24 de ore, Statele Unite au raportat peste 70.000 de cazuri noi şi 700 de decese, iar spitalizările au crescut cu 8% faţă de săptămâna trecută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult