Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coșmarul prin care trec kazahii închiși în lagărele chineze: „Am petrecut 7 zile în iad”

Aibota Serik, o femeie chineză de origine kazahă, denunță politica Guvernului chinez de a trimite prizonierii în lagăre. Le numesc „centre de pregătire vocațională”, însă cei care au scăpat din ele le compară cu iadul.

 

În februarie 2018, tatăl ei – un imam local în prefectura Tarbagatay din provincia Xinjiang, a fost reținut de poliție și, de atunci, Aibota Serik nu a mai auzit nimic de el.

„Nu știu unde a fost închis. Nu a încălcat nicio lege în China. Nici măcar nu a fost judecat” a mărturisit ea pentru BBC New.

Jurnaliștii publicației britanice s-au întâlnit cu ea în Almaty, cel mai mare oraș din Kazakhstan. Alături de alți chinezi de origine kazahă, pledează pentru ca guvernul țării să facă demersuri pentru eliberarea rudelor lor dispărute în „lagăre de reeducare politică.”

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale a precizat că deține informații că în jur de un milion de persoane sunt reținute în lagărele din Xinjiang. Majoritatea provin din minorități musulmane precum uigurii și kazahii.

Citește și
Evadare
25 de uiguri au evadat dintr-o închisoare din Thailanda, cu ajutorul păturilor

În China, trăiesc peste un milion de kazahi. După prăbușirea Uniunii Sovietice, mii de persoane s-au mutat în zonele bogate în petrol din Kazakhstan, încurajați de politica guverunul de a atrage etnici kazahi.

Într-o situație similară este și Nurbulat Tursunjan uulu, cre s-a mutat în Almaty în 2016. Și-a lăsat, însă, în urmă părinții în vârstă, din cauză că autoritățile le-au confiscat pașapoartele. Și Bekmurat Nusupkan uulu are rude în China care se tem să vorbească la telefon sau pe aplicațiile de mesagerie.

„Socrul meu m-a vizitat în februarie 2018. De la mine de acasă, l-a sunat pe fiul său în China să vadă ce face. La scurt timp, fiul său Baurzhan a fost reținut. I s-a spus că a primit apeluri din Kazakhstan de două sau de trei ori și, de aceea, a fost trimis într-un lagăr politic”, a spus el.

Potrivit organizației Human Rights Watch, aceștia sunt reținuți „fără dreptul la un proces: nu sunt nici acuzați, nici judecați. Mai mult, nu li se dă dreptul să contacteze avocați sau membrii ai familiei.”

Orynbek Koksybek este un etnic kazah care a petrecut câteva luni într-un astfel de lagăr.

„Am trăit 7 zile de iad acolo. Am fost încătușat, iar picioarele mi-au fost legate. M-au aruncat într-o groapă. Mi-am ridicat mâinile și m-am uitat în sus. În acel moment, au aruncat cu apă pe mine. Am țipat. Nu-mi amintesc ce s-a întâmplat apoi. Nu știu cât m-au ținut în groapă, dar era iarnă și foarte frig afară. Mi-au zis că sunt trădător, din cauză că am dublă cetățenie, că am datorii și dețin pământ.”

Potrivit acestuia, niciuna dintre acuzații nu era reală. O săptămână mai târziu, el a fost dus într-un alt loc, unde a fost obligat să învețe cântece chineze. Tototdată, i-au promis că dacă învață 3.000 de cuvinte, este liber.

„În China sunt numite tabere de reeducare, dar dacă vor să educe oamenii, de ce îi încătușează? Rețin kazahi din cauză că sunt musulmani. Vor să ne șteargă de tot etnia”, a mai spus el.

Potrivit BBC News, povestea lui Orynbek Koksybek nu a putut fi verifictă din surse independente, însă povestea sa este similară cu multe altele documentate de Human Rights Watch și de alți activiști. Nici ambasada Chinei în Kazakhstan nu a răspuns solicitării BBC News, însă autoritățile chineze citeate de presa de stat vorbesc despre „centre de pregătire vocațională”, al căror scop este să „elimine un mediu care încurajează terorismul și extremismul religios.”

Totodată, guvernul din Kazakhstan spune că orice restricție care se aplică cetățenilor chinezi din China sunt o chestuine internă, astfel că nu doresc să intervină. Vor încerca, însă, să-i ajute pe cei care au cetățenie kazahă, au promis ei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult