Coşmarul inundaţiilor continuă în vestul Europei. O viitură puternică a lovit un oraş din regiunea Salzburg
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pe de altă parte, bilanţul victimelor din Germania ţara cel mai greu lovită de ape a ajuns la cel puţin 156 de decese.
Cancelarul Angela Merkel a vizitat unele dintre zonele devastate în timp ce estimările sugerează că va fi nevoie de miliarde de euro pentru refacere şi despăgubirea sinistraţilor.
O viitură înfricoşătoare s-a năpustit peste un oraş din regiunea Salzburg, aproape de graniţa cu Germania. Şi, după cum a anunţat cancelarul austriac Sebastian Kurz, ploile în exces şi furtunile au cauzat pagube serioase şi în alte părţi ale ţării.
Între timp, în regiunile Germaniei şi Belgiei lovite de inundaţii catastrofale, zilele trecute, apele s-au retras, dezvăluind tot mai mult amploarea dezastrului.
Elicopterele survolează mereu acest orăşel aflat pe malul râului Ahr, care s-a revărsat cu furie nimicitoare. Aşezarea pitorească până mai ieri este acum acoperită de noroi şi de tot felul de resturi, izolată de localităţile vecine şi fără comunicaţii.
Localnicii încearcă să cureţe ce se poate. Îi ajută pompieri, poliţişti, soldaţi.
Cu cât te apropii de râu, cu atât mai mari sunt pagubele. Pe zidul unui hotel se vede un marcaj istoric - nivelul apelor la precedentele mari inundaţii din zonă, în 1910.
Atika Shubert: ”Ca să înţelegeţi ce a fost la aceste inundaţii: Eu mă aflu pe malul râului, hotelul este chiar aici, iar apa a urcat până la etajul al treilea. Puteţi vedea urma rămasă pe zid. Până acolo s-au umflat apele revărsate”.
Nu doar că au crescut atât apele. Puhoaile au surpat pereţii caselor, au smuls bucăţi din şosea chiar şi pietrele funerare din cimitir.
Localnicii spun că trupul neînsufleţit al unui vecin a fost dus de torent din casa lui până la via de pe deal.
Refacerea căilor de comunicaţii este prioritară pentru ajutorarea locuitorilor din aşezările devastate
În Belgia, armata a fost trimisă în patru din cele 10 provincii pentru a ajuta la refacere după inundaţiile despre care premierul belgian spunea că ar putea fi cele mai catastrofale din istoria ţării.
La Pepinster, oraşul belgian devastrat de potop, pompierii caută printre dărmături, unde ar mai putea fi victime. În unele locuri intră în apă până la brâu.
Pompier: ”Este prima oară când am putut să venim pe acestă stradă. Încercăm să verificăm toate casele şi să trecem mai departe”.
Această femeie îşi aduce aminte de noaptea când a fost prinsă în capcana teribilei viituri.
Femeie: ”Am stat ore întregi pe acoperiş.Dar măcar noi suntem în viaţă. Nu toţi vecinii noştri au avut norocul ăsta. De pe acoperiş vedeam cum creşte apa, îi puteam vedea şi auzi pe alţii cum urlă de la ferestre: "Nu uitaţi să spuneţi că mai sunt oameni aici".
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-07-2021 17:37