Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 martie. Italia a atins cifra de 10.000 de morți

Your browser doesn't support HTML5 video.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 martie. Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus în SUA a depășit pragul de 100.000.

La nivel mondial au fost confirmate peste 600.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 28.000 de decese.

Italia a anunțat vineri 969 de decese în ultimele 24 de ore, fiind cea mai mare creștere zilnică de la începutul epidemiei. Bilanțul total al morților a ajuns la 9.134.

În Spania, numărul deceselor provocate de COVID-19 a depășit 5.000.

Premierul britanic, Boris Johnson, dar și ministrul Sănătății din cabinetul lui au fost testați pozitiv pentru coronavirus. Amândoi au simptome moderate și lucrează din izolare.

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 28 martie UPDATE 21:50 Spania întrerupe orice activitate economică ''neesenţială''  

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat sâmbătă suspendarea oricărei activităţi economice neesenţiale timp de cel puţin două săptămâni, după ce în ultimele 24 de ore Spania a înregistrat un record de 832 de decese provocate de noul coronavirus, astfel că totalul acestora a ajuns la 5.690, transmite AFP.

Citește și
Imagini tulburătoare din spitale
Imagini tulburătoare din spitale. Medicii spală măştile și mănușile și le calcă cu fierul

''Toţi salariaţii din activităţile neesenţiale vor trebui să rămână acasă în următoarele două săptămâni'', respectiv până pe 9 aprilie inclusiv, când începe weekendul Paştelui catolic, a precizat Sanchez. Sunt considerate activităţi esenţiale care vor continua în special sectoarele sanitar, alimentar şi energetic.

Măsura mai trebuie aprobată duminică de un consiliu de miniştri extraordinar şi este adoptată după modelul Italiei, care, tot după un record zilnic de decese, a recurs cu o săptămână în urmă la o decizie asemănătoare.

Obiectivul este reducerea suplimentară a mobilităţii pentru a diminua şi mai mult posibilitatea răspândirii virusului, spaniolii fiind deja obligaţi de la jumătate lunii martie să respecte reguli foarte stricte de distanţare socială. În cadrul măsurilor de izolare a populaţiei, spaniolii nu au voie să-şi părăsească domiciliul decât pentru cumpărături de primă necesitate, pentru a merge la serviciu dacă telemunca nu este posibilă sau pentru a-şi plimba animalul de companie.

În pofida acestor reguli, în Spania numărul deceselor provocate de noul coronavirus a crescut de la o zi la alta, iar până acum premierul Sanchez se împotrivise instituirii restricţiilor mai severe adoptate sâmbătă, el temându-se de efectele lor economice.

UPDATE 20:50 Franţa va cumpăra peste un miliard de măşti; numărul deceselor provocate de COVID-19 a ajuns la 2.314  

Guvernul francez a comandat ''peste un miliard'' de măşti sanitare, în special din China, pentru a face faţă pandemiei de COVID-19, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii Olivier Véran, în timp ce numărul cazurilor de coronavirus a ajuns în Franţa la 37.575 şi încă 319 decese au fost consemnate în ultimele 24 de ore, informează AFP.

''Un pod aerian strâns şi intens între Franţa şi China a fost creat pentru a facilita venirea măştilor'', a precizat oficialul francez, el estimând la circa 40 de milioane pe săptămână necesarul de măşti sanitare pentru Franţa, care produce săptămânal circa 8 milioane de astfel de măşti.

''Mai există o modalitate de a răspunde acestei cereri importante (de măşti), aceea de a încerca să realizăm produse noi, să folosim resursele, inovaţia companiilor franceze în materie de textile şi hârtie, pentru a face în aşa fel încât să realizăm noi măşti care să răspundă unor utilizări specifice'', a afirmat la rândul său premierul Edouard Philippe.

Noile măşti pe care le va achiziţiona Franţa vor fi destinate atât personalului medical cât şi populaţiei, dar purtarea lor nu trebuie să fie însoţită de o relaxare a distanţării sociale impuse în Franţa pentru a limita extindere pandemiei, a ţinut să atenţioneze premierul francez.

Încă 4.611 cazuri de COVID-19 au fost confirmate sâmbătă în Franţa, totalul lor ajungând la 37.575, în timp ce numărul deceselor a urcat la 2.314, din care 319 au survenit în ultimele 24 de ore.

Franţa a instituit reguli de izolare extrem de stricte pentru a împiedica extinderea pandemiei de coronavirus, deplasările fiind permise numai pentru cumpărături, mers la farmacie, vizite medicale, motive familiale imperioase sau pentru a face sport.

UPDATE 19:45 Papa şi colaboratorii săi apropiaţi nu au coronavirus  

Vaticanul a anunţat sâmbătă că testele efectuate la reşedinţa unde locuieşte Papa Francisc au demonstrat că suveranul pontif în vârstă de 83 de ani şi colaboratorii săi apropiaţi nu au coronavirus, informează Reuters.

170 de persoane din Vatican au fost testate pentru noul coronavirus, iar şase au avut rezultate pozitive, printre acestea numărându-se un oficial care locuieşte în reşedinţa Santa Marta.

"Pot confirma că nici Sfântul Părinte, nici cele mai apropiate ajutoare ale sale nu se numără printre acestea", a declarat purtătorul de cuvânt, Matteo Bruni, citat într-un comunicat emis de Vatican.

UPDATE 19:30 Peste 100 de morţi în Turcia   

Peste o sută de persoane infectate cu noul coronavirus au murit în Turcia, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca, care a indicat că au fost înregistrate în total 7.402 de cazuri, relatează AFP.

Şaisprezece persoane au murit în cursul ultimelor 24 de ore, numărul total al deceselor ajungând astfel la 108, a precizat ministrul într-un mesaj publicat pe Twitter.

UPDATE 19:20 10.000 de morți în Italia  

Autoritățile din Italia anunță noul bilanț al epidemiei de coronavirus în această țară. Potrivit ultimelor date, 10.023 de persoane au decedat, în timp ce numărul îmbolnăvirilor a urcat la 92.472 de cazuri, cu 5.974 de persoane mai mult decât vineri, 27 martie.

În total, 889 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, ceea ce reprezintă o creștere cu 9,73 la sută, informează corriere.it.

De asemenea, sunt anunțate 2.384 de vindecări, respectiv 1.434 în ultimele 24 de ore.

UPDATE 19:15 Trump ar putea impune carantină în statul New York  

 

Preşedintele Donald Trump a spus că ia în considerare impunerea carantinei în statul New York pentru a încetini răspândirea coronavirusului, scrie BBC.

"Vreau să fie în carantină pentru că este un focar", a declarat el reporterilor sâmbătă. "Mă gândesc la asta".

Declaraţia sa a fost făcută în contextul în care numărul mbolnăvirilor în stat este de peste 52.000, cu cel puţin 728 de decese.

Statul New York are cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 din SUA.

UPDATE 19:10 Qatar confirmă primul deces  

Statul Qatar a înregistrat sâmbătă primul deces pe teritoriul său provocat de coronavirus şi 28 noi cazuri confirmate, totalul infecţiilor ajungând la 590, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de Reuters.

Persoana decedată, un rezident din Bangladesh în vârstă de 57 de ani, suferea de o boală cronică preexistentă, a relatat agenţia de ştiri QNA.

Majoritatea cazurilor din Qatar au fost diagnosticate în rândul muncitorilor migranţi, iar autorităţile au izolat o secţiune mare a unei zone industriale în care trăiesc şi lucrează mulţi dintre aceştia.

UPDATE 19:00 Albania a trimis 30 de medici şi infirmiere în Italia  

Albania a trimis sâmbătă 30 de medici şi infirmiere în Italia, ţara europeană cea mai afectată de epidemia de Covid-19, unde trăieşte o importantă comunitate albaneză, scrie AFP.

Echipa medicală a fost însoţită la aeroportul din Tirana de premierul albanez Edi Rama, care a anunţat plecarea sa pe Facebook.

Ei vor merge "în regiunea Lombardia pentru a veni în ajutorul colegilor lor italieni", a spus Edi Rama într-un videoclip difuzat în direct de la aeroport.

Lombardia, aflată în nordul Italiei, este regiunea cea mai afectată de epidemie de Covid-19, cu mai mult de jumătate dintre decesele ţară (5.402 morţi din 9.134), potrivit bilanţului publicat vineri de Protecţia Civilă italiană.

Albania, care are o lipsă mare de medici - 1,2 medici la 1.000 de locuitori, faţă de 4,1 în Italia, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a făcut recent apel la 2.000 de medici ieşiţi la pensie pentru a reintra în sistem cu scopul de a ajuta în lupta contra propagării noului coronavirus.

"Astăzi, suntem toţi italieni (...). Italia va câştiga această bătălie", a spus Edi Rama pe aeroport.

Potrivit autorităţilor sanitare albaneze, medicii şi infirmierele, care vor rămâne o lună în Italia, vor fi plătiţi de guvernul albanez.

Aproximativ 400.000 de albanezi trăiesc în Italia.

În Albania, ţară cu 2,8 milioane de locuitori, epidemia a cauzat moartea a 10 persoane. Aproape 200 de persoane au fost contaminate de noul coronavirus.

UPDATE 17:10 Rusia îşi închide total graniţele începând de luni  

Rusia îşi va închide total frontierele începând de luni pentru a lupta contra răspândirii noului coronavirus, au anunţat sâmbătă autorităţile ruse, citate de AFP.Potrivit unui decret guvernamental, Rusia "va închide temporar traficul" la toate punctele de frontieră rutieră, feroaviară şi maritimă de la intrare şi ieşirea din ţară începând de luni, la miezul nopţii (duminică, ora 21.00 GMT).

Ţara, care a interzis deja toate zborurile internaţionale, a înregistrat 1.264 de cazuri de Covid-19.

Diplomaţii ruşi şi şoferii de camioane, printre alţii, vor fi exceptaţi de la această regulă, conform The Guardian.

UPDATE 17:00  Peste 20.000 de morţi în Europa    Pandemia de coronavirus nou a ucis peste 20.000 de persoane în Europa, potrivit unui bilanţ alcătuit de AFP din surse oficiale, sâmbătă, la ora 14:15 GMT.

Cu un total de 20.059 de decese (din 337.632 de cazuri), Europa este continentul cel mai puternic afectat de pandemia de COVID-19.

Italia şi Spania, cu 9.134 de decese, respectiv 5.690, sunt cele mai afectate ţări din lume şi totalizează aproape trei sferturi din decesele înregistrate în Europa, notează AFP. 

UPDATE 16:40 Regatul Unit a depăşit pragul de 1.000 de decese   Bilanţul cazurilor de coronavirus a depăşit 1.000 de decese în Regatul Unit, cu 260 într-o zi, potrivit informaţiilor oficiale publicate sâmbătă, scrie AFP. Oficial, numărul persoanelor decedate a ajuns la 1.019 iar al celor infectate este de 17.089.

Pandemia de coronavirus a ucis mai mult de 20.000 de persoane în Europa, potrivit unui bilanţ stabilit sâmbătă, la ora 14.15 GMT de AFP.

Cu un total de 20.059 de decese (pentru 337.632 de cazuri), Europa este continentul cel mai afectat de pandemia de Covid-19.

Cu 9.134 şi 5.690 de decese, Italia şi Spania sunt cele două ţări cel mai grav lovite şi care însumează singure mai mult de trei sferturi de decese pe continent.

UPDATE 16:20  În Belarus, fotbalul şi viaţa continuă aproape normal  

Campionatul de fotbal continuă, restaurantele sunt deschise şi preşedintele califică criza coronavirusului drept "psihoză", astfel că Belarus este excepţia din Europa, refuzând să blocheze ţara pentru a stopa pandemia de Covid-19, informează AFP.

Fostă republică sovietică situată la porţile Uniunii Europene, Belarus numără oficial doar 88 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi niciun deces.

De la debutul crizei, preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat în funcţie din 1994, a refuzat măsuri de izolare, iar săptămâna trecută a denunţat o "psihoză", afirmând că panica este mai periculoasă decât virusul în sine.

Preşedintele a îndemnat populaţia (9,5 milioane de locuitori) să continue să muncească, să meargă la câmp, să conducă tractoarele - pe care ţara sa le produce - întrucât "tractorul vindecă pe toată lumea".

De asemenea, vodka şi sauna se numără printre remediile sale miraculoase.

După ce ligile europene s-au suspendat din cauza pandemiei de coronavirus, campionatul de fotbal din Belarus este singurul care continuă, cu aprobarea Uniunii europene de fotbal (UEFA).

Aleksandr Hleb, fostul mijlocaş ofensiv al echipei FC Barcelona, a invitat cele două mari vedete ale fotbalului mondial, argentinianul Lionel Messi şi portughezul Cristiano Ronaldo, să vină să evolueze în campionatul ţării sale, Belarus, singurul în care se mai joacă în prezent în Europa, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

"Acum toată lumea priveşte campionatul Belarus, toţi ar trebui să se aşeze în faţa televizoarelor şi să-l urmărească. Atunci când NHL şi-a închis porţile, mulţi jucători de hochei au venit să joace aici. Poate că Messi şi Ronaldo ar putea face acelaşi lucru şi să vină în Belarus pentru a continua să joace fotbal", a declarat Hleb pentru cotidianul britanic The Sun.

"Este singurul loc din Europa în care se poate juca fotbal, iar acest lucru îi face pe suporteri fericiţi", a adăugat Aleksandr Hleb, care a mai evoluat în cursul carierei sale şi la alte echipe de top, între care VfB Stuttgart şi Arsenal Londra.

Noua ediţie a campionatului Belarus a debutat la sfârşitul săptămânii trecute, în plină pandemie de coronavirus.

  UPDATE 15:50 Olanda anunţă 93 noi decese şi 1.159 cazuri de infectare suplimentare  

Olanda a anunţat 93 noi decese provocate de coronavirus, bilanţul ajungând la 639 de morţi, în timp ce numărul cazurilor confirmate de infectare a crescut cu 1.159, potrivit Reuters.

"Dacă această tendinţă continuă, va fi posibil să se stabilească în câteva zile dacă măsurile luate (de distanţare socială) funcţionează", a precizat sâmbătă Institutul Naţional de Sănătate Publică din Olanda (RIVM).

Olanda a confirmat în total 9.762 de cazuri de infectare cu coronavirus, conform RIVM. 

UPDATE 13:20 - Numărul cazurilor a depăşit 600.000 la nivel mondial (Universitatea Johns Hopkins)

 

Numărul cazurilor de coronavirus la nivel mondial a depăşit 600.000, conform celor mai recente date anunţate de Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite, citate sâmbătă de Xinhua.

Până la ora 9:00 GMT, la nivel mondial au fost confirmate 601.478 cazuri, dintre care 27.862 decese, în timp ce peste 130.000 de persoane s-au vindecat, conform unei hărţi interactive întocmită de CSSE.

Statele Unite au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID-19 - peste 104.000 - în timp ce Italia a raportat peste 9.100 de decese, cel mai mare număr dintre toate țările.

UPDATE 13:10 - Numărul persoanelor vindecate l-a depășit pe cel al persoanelor infectate în Coreea de Sud

 

Autoritățile sud-coreene au anunțat că pentru prima dată de la începutul epidemiei, numărul persoanelor vindecate l-a depășit pe cel al persoanelor infectate cu coronavirus, conform BBC.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 146 de noi cazuri, bilanțul total fiind de 9.478. Dintre aceștia, 4.811 sunt vindecați și au fost externați din spital.

UPDATE 13:05 - Bilanțul morților a depășit 5.000 în Spania. 832 de decese în 24 de ore

 

Autoritățile spaniole au anunțat 832 decese noi provocate de infectarea cu coronavirus, bilanțul total ajungând la 5.690, conform BBC.

Este cea mai mare creștere zilnică înregistrată în Spania de la începutul epidemiei. De asemenea, 72.248 de persoane sunt infectate.

În ceea ce privește numărul de morți, Spania este în prezent a doua cea mai afectată țară din lume, după Italia.

Starea de urgență este valabilă în țară până cel puțin pe 12 aprilie.

În acest timp, în Madrid, doar două persoane au participat la înmormântarea unei rude - un peisaj tot mai des întâlnit în Spania.

UPDATE 11:30 - Turcia aplică restricţii de circulaţie

 

În Turcia au fost sistate sâmbătă toate cursele feroviare intercity şi au fost limitate zborurile interne, în timp ce numărul de cazuri de infectare cu coronavirus a crescut la aproape 5.700 - cu o treime într-o singură zi - şi s-au confirmat 92 de decese provocate de epidemia de COVID-19, informează Reuters.

Directorul general al companiei Turkish Airlines, Bilal Eksi, a precizat că zborurile interne vor face legătura doar între Ankara, Istanbul şi câteva oraşe mari; lista urmează să fie anunţată. Începând de sâmbătă, ora 14.00 GMT, pasagerii vor avea nevoie de aprobarea unui guvernator de provincie.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut vineri concetăţenilor săi să intre în 'carantină voluntară', întreruptă doar pentru cumpărături de strictă necesitate.

În cadrul măsurilor de limitare a răspândirii virusului, el a anunţat interzicerea tuturor curselor aeriene internaţionale spre şi dinspre Turcia. Pentru deplasările între oraşe urmează să fie necesară aprobarea unui guvernator, a mai spus şeful statului.

Deplasarea în afara localităţii de domiciliu va fi permisă doar cu adeverinţă medicală, în caz de deces al unui membru de familie apropiat sau pentru cei care nu dispun de cazare.

UPDATE 10:45 - Un caz de infectare cu coronavirus, confirmat în cadrul Administrației Prezidențiale din Rusia

 

Un membru al Administrației Prezidențiale din Rusia a fost testat pozitiv pentru coronavirus, a anunțat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, conform vedomosti.ru.

Din primele informații, acesta nu a intrat în contact cu președintele rus Vladimir Putin.

„A fost un caz de coronavirus în administrație. Este adevărat”, a declarat Peskov, cu mențiunea că au fost luate toate măsurile sanitare și epidemiologice necesare. 

UPDATE 10:40 - Statele Unite au omologat un test care dă rezultate în câteva minute

 

În Statele Unite a fost aprobat un test care poate depista infecţia cu coronavirus în câteva minute, informează dpa.

Compania Abbott Laboratories, care a anunţat vineri disponibilitatea testului, afirmă că primele rezultate pozitive apar în cinci minute, iar în maximum 13 minute se confirmă dacă rezultatul este negativ. Aparatul este portabil, aproximativ de mărimea unui prăjitor de pâine, şi poate fi utilizat şi în afara spitalelor.

Producătorul a precizat că obiectivul este producţia a cinci milioane de kituri pe lună. La sfârşitul săptămânii trecute, FDA a aprobat o procedură de testare care dă rezultate în 45 de minute. Testele produse de Cepheid trebuie însă utilizate în general în spitale.

Reacţia Statelor Unite la epidemia de COVID-19 a fost îngreunată iniţial de capacitatea de testare insuficientă şi de intervalul mare între colectarea probelor şi obţinerea rezultatelor testelor.

UPDATE 10:35 - Restricţiile din Germania rămân în vigoare cel puţin până în 20 aprilie

 

Şeful de cabinet al cancelarului german Angela Merkel a declarat într-un interviu publicat vineri că restricţiile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului rămân în vigoare cel puţin până în 20 aprilie, informează dpa.

Bătrânii vor fi nevoiţi să evite deplasările şi contactele cu alte persoane pe o perioadă mai mare decât tinerii, a precizat Helge Braun pentru ziarul Tagesspiegel.

În privinţa epidemiei de COVID-19, „toate modelele au un punct comun, indiferent de ce decidem: persoanele în vârstă şi cu sistemul imunitar compromis din societatea noastră trebuie protejate eficient de infectare până când va fi disponibil un vaccine”, a adăugat Braun.

El a afirmat că ar dori ca Germania să abordeze pandemia după modelul Coreei de Sud, cu ajutorul urmăririi digitale pentru alertarea celor care au intrat în contact cu purtători ai coronavirusului. Rata ridicată de testare şi restricţiile decise de guvernul de la Berlin sunt similare cu cele impuse de autorităţile de la Seul, a mai menţionat oficialul.

UPDATE 9:30 - Infecţie la bordul unui portavion american. Marinarii depistaţi intră în carantină în Guam

 

Un grup de marinari de pe portavionul american USS Theodore Roosevelt a fost pus în carantină pe insula Guam, în urma depistării coronavirusului, a confirmat vineri guvernatorul teritoriului respectiv din Micronezia al Statelor Unite, Lou Leon Guerrero, citat de Xinhua.

Până vineri, fuseseră confirmaţi ca purtători ai virusului 30 de marinari de pe portavion, au transmis posturile de televiziune Fox News şi ABC News. Secretarul interimar al marinei militare a SUA. Thomas Modly, a anunţat de joi că vor fi testaţi toţi cei aproximativ 5500 de membri ai echipajului. Circa 20 dintre aceştia sunt originari din Guam.

US Navy (marina militară americană) a dat asigurări că personalul infectat va rămâne în carantină, izolat de populaţia locală, a precizat guvernatorul.

USS Theodore Roosevelt a plecat din portul de bază San Diego din California în ianuarie, în vederea desfăşurării planificate în zona indo-pacifică, şi a făcut o escală neanunţată la o bază navală din Guam, unde se află şi în prezent.

UPDATE 8:00 - Franța a prelungit starea de urgență cu două săptămâni

 

În Franţa, guvernul a prelungit starea de urgenţă cu două săptămâni.

Atmosfera e tensionată şi sunt temeri că spitalele din Paris vor rămâne fără paturi libere până la sfârșitul săptămânii.

În unele locuri, medicii au instalat laboratoare mobile, unde oamenii pot să-şi facă din maşină testul COVID-19. Au prioritate medicii şi asistentele medicale.

Veronique Boucher, coordonatorul laboratorului mobil: „Facem asta doar pe bază de programare, ca să nu încurcăm traficul şi, în plus, nu avem prea multe teste aşa că suntem nevoiţi să filtrăm cazurile. E dificil să obţinem kiturile de testare.”

UPDATE 7:55 - Sistemul sanitar din Italia este „întins la maxim”

 

Specialiştii spun că până pe 1 mai, cazurile confirmate în Italia vor depăşi 150.000. Sistemul sanitar italian e întins la maximum, iar medicii riscă cel mai mult.

Există un singur spital în regiunea Lazio în care sunt trataţi copiii infectaţi cu noul coronavirus. În acest moment, medicii au sub supraveghere cinci , iar starea lor de sănătate este una bună.

Dr. Barbieri: „Copiii sunt mult mai fragili, dar şi mai puternici, în acelaşi timp, mai ales din punctul de vedere al imunităţii. Nu e clar încă motivul pentru care virusul nu îi afectează grav pe copii.”

Pentru a mai ridică presiunea de pe spitalele din nordul peninsulei, armata a instalat un nou spital de campanie la câteva zeci de kilometri de Milano.

Lorenzo Guerini, ministrul italian al Apărării: „Sunt conştient că aţi fost chemaţi să interveniţi într-un context dificil, într-o situaţie de urgenţă prin care nu am mai trecut până acum. Trăim într-o urgenţă.”

UPDATE 7:50 - Autoritățile spaniole anunță că epidemia dă semne de stabilizare

 

În Spania, autorităţile au anunţat pentru prima oară că epidemia dă semne că se stabilizează şi intră în faza liniară.

Dr. Fernando Simon, Head of Medical Emergencies: „Creşterea numărului de decese înregistrate astăzi nu este, statistic vorbind, mai mare că ceea ce am văzut acum două zile, când am observat o tendinţă de stabilizare care continuă în ciuda bilanţului de astăzi.”

În acest timp, în Madrid, doar două persoane au participat la înmormântarea unei rude - un peisaj tot mai des întâlnit în Spania.

Javier Fuenmayor, preot: „Familiile se confruntă cu unele restricţii. Toată lumea le-a acceptat, în măsuri diferite. Unii le-au acceptat, deşi suferă. Alţii nu înţeleg şi adevărul e că nu e uşor pentru ei să rămână singuri şi să treacă prin toate astea.”

UPDATE 7:45Papa s-a rugat singur într-o ceremonie istorică

 

În peisajul dezolant al Pieţei Sfântul Petru din Vatican, pentru prima oară pustie la un astfel de eveniment, papa Francisc a adresat cuvântarea Urbi Et Orbi într-un cadru apăsător şi emoţionant.

Papa Francisc: „Am realizat că suntem în aceeaşi barcă, toţi fragili şi dezorientaţi dar, în acelaşi timp, importanţi şi solicitaţi. Cu toţîi trebuie să vâslim în aceeaşi direcţie, fiecare dintre noi având nevoie de mângâiere şi consolare. În această barcă... suntem toţi.”

UPDATE 7:40 - Situația cea mai gravă din SUA este în New York

 

SUA a devenit prima ţară din lume care a depăşit pragul de 100.000 de cazuri confirmate. În acest moment sunt 104.205 cazuri.

Numărul deceselor a ajuns la 1.701, iar situația cea mai gravă este în New York.

Donald Trump a emis ordinul prin care forțează compania General Motors să producă ventilatoare pentru spitale în baza unor prerogative federale care permit președintelui american să oblige companiile private să producă bunuri necesare pe timp de criză sau în război.

Unul dintre cei care i-au cerut lui Trump să facă acest pas a fost guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo.

Andrew Cuomo, guvernatorul New York: „Vă spun, prieteni, o să ieşim astăzi în stradă şi o să luăm coronavirusul la şuturi. Atâta spun. O să salvăm vieţi şi New York-ul o să vă mulţumească.”

În ciuda încurajărilor venite de la autorități, New York-ul e în plină criză. Străzile sunt pustii, în timp ce spitalele sunt arhipline.

Cartierul Queens este epicentrul absolut al pandemiei în America, iar medicii de aici sunt lăsați fără protecție în lupta cu virusul.

UPDATE 7:20 - SUA au depăşit 100.000 de cazuri declarate oficial 

 

Statele Unite, unde numărul de cazuri înregistrate de COVID-19 explodează, au depăşit vineri pragul de 100.000 de persoane infectate, potrivit datelor publicate vineri de Universitatea Johns Hopkins, scrie AFP.

Statele Unite au depăşit joi Italia şi China şi au ajuns ţara care numără la nivel mondial cele mai multe cazuri declarate de infectare cu noul coronavirus. Vineri, înregistraseră deja cu aproape 15.000 de cazuri mai mult decât Italia şi cu 20.000 în plus faţă de China.

Numărul morţilor rămâne însă mai mic în Statele Unite decât în aceste două ţări, cu un total de 1.544 de decese legate de coronavirus.

UPDATE 7:15 - O elveţiancă de 95 de ani, externată după ce a supravieţuit infecţiei cu SARS-CoV-2

 

O elveţiancă de 95 de ani, vindecată de noul coronavirus, s-a întors vineri acasă şi a început să discute pe internet cu cei 10 nepoţi şi cei 11 strănepoţi ai ei, după ce a fost internată timp de o săptămână la terapie intensivă din cauza infecţiei cu coronavirus, conform Reuters.

Gertrude Fatton a dezvăluit reporterilor că a fost tratată într-o rezervă izolată şi că, la un moment dat, a refuzat să fie intubată.

„Nu la vârsta mea, nu mă intubaţi. Mi-am trăit viaţa, şi le-am spus: 'Lăsaţi-mă să mor în pace'”, a declarat ea, referindu-se la o discuţie purtată cu medicii care o tratau.

După o săptămână de tratament cu antibiotice şi cu medicamentul antimalaric Clorochină, Gertrude Fatton s-a declarat bucuroasă că se află din nou în casa ei din cantonul Neuchatel, unde trăieşte alături de pisica şi rudele sale.

„Sper să mă întorc suficient de puternică pentru a mai trăi puţin. Am nepoţi, strănepoţi, mi-ar plăcea să îi văd şi să îi aud. Vorbesc cu ei pe internet, de pe iPad-ul meu”, a adăugat ea.

În Elveţia, bilanţul deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns vineri la 197 de victime, iar numărul cazurilor de infectare a crescut la 12.161, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această ţară.

UPDATE 7:10 - Irlanda impune izolarea populaţiei cu începere de la miezul nopţii

 

Irlanda va impune populaţiei sale o izolare totală cu începere de vineri la miezul nopţii şi până la 12 aprilie pentru a lupta împotriva răspândirii noului coronavirus, a anunţat premierul Leo Varadkar, citat de AFP.

„Toată lumea trebuie să rămână acasă, în orice circumstanţă”, a declarat el, precizând că excepţii vor fi posibile pentru deplasarea la locul de muncă, cumpărarea de alimente, în interes medical sau pentru a face exerciţii în apropierea domiciliului.

UPDATE 7:05 - Armata canadiană se pregăteşte să lupte împotriva pandemiei

 

Şeful statului-major al forţelor armate canadiene, generalul Jonathan Vance, a afirmat vineri că „prima preocupare” a trupelor sale este de a preveni răspândirea noului coronavirus, flagel care face ravagii în lumea întreagă, conform AFP.

„Astăzi, misiunea noastră, pe lângă apărarea naţională a Canadei, este de a proteja sănătatea noastră şi a populaţiei canadiene”, a explicat generalul Vance într-o scrisoare publicată pe Twitter şi adresată militarilor.

Unităţi ale armatei vor fi pregătite să se desfăşoare „pe mare, pe uscat sau pe cale aeriană acolo unde va fi nevoie” în cadrul operaţiunii Laser, care vizează să răspundă la pandemia de COVID-19 în Canada.

Până vineri, Canada număra 4.757 de cazuri de persoane contaminate cu COVID-19 și 55 de decese.

UPDATE 7:00 - Donald Trump a semnat vastul plan de relansare economică adoptat de Congres

 

Preşedintele american, Donald Trump, a semnat vineri planul de relansare în valoare de 2.000 de miliarde de dolari adoptat de Congres pentru a sprijini prima economie mondială, sufocată de noul coronavirus, scrie AFP.

„Am fost loviţi de un duşman invizibil şi am fost loviţi dur”, a declarat Donald Trump la Casa Albă în cursul ceremonie de semnare.

Liderul administraţiei de la Washington a prezis încă o dată revenirea economică "spectaculoasă" a Statelor Unite după ce lupta împotriva virusului se va încheia.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult