Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 13 aprilie. Aproape 15.000 de decese în Franța
Your browser doesn't support HTML5 video.
Situaţia rămâne alarmantă în Europa din cauza pandemiei de coronavirus. Italia se apropie de 20.000 de decese, însă numărul zilnic al morţilor a scăzut semnificativ la 431, cea mai mică cifră din 18 martie şi până acum.
Pandemia de coronavirus a ucis peste 75.000 de persoane în toată Europa. 80% dintre victime sunt în patru ţări: Italia, Spania, Franţa şi Marea Britanie.
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 13 aprilie UPDATE 23:05 În Franţa, măsurile de izolare vor fi prelungite până la 11 mai, anunţă preşedintele Macron Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat luni, în cursul unei alocuţiuni televizate consacrate crizei provocate de noul coronavirus, că măsurile de izolare vor fi prelungite până la 11 mai, relatează AFP.
"Cea mai strictă izolare trebuie să continue până luni, 11 mai", a declarat Emmanuel Macron. "Luni, 11 mai nu va fi posibil decât dacă vom continua să fim civici, responsabili, să respectăm regulile şi dacă răspândirea virusului va continua să încetinească", a adăugat preşedintele francez.
Franţa nu a fost ''în mod evident suficient de pregătită'' pentru criza cauzată de noul coronavirusul care a dezvăluit ''defecte'', a admis preşedintele francez Emmanuel Macron.
Chiar dacă ''epidemia începe să înceteze'', (...) au existat ''neajunsuri ca în toate ţările lumii, ne-au lipsit echipamente de protecţie, mănuşi, gel dezinfectant, nu am reuşit să distribuim atâtea măşti cât ne-am fi dorit'', a subliniat preşedintele francez, referindu-se la ''eşecurile'' din care va trebui să ''tragem toate învăţămintele la timp''.
Graniţele Franţei cu ţările non-europene ''vor rămâne închise până la o nouă notificare'', a precizat preşedintele francez.
El a apreciat că Franţa şi Europa vor trebui să ajute Africa să lupte împotriva coronavirusului prin ''anularea masivă a datoriilor''.
Dincolo de o ''refinanţare'' europeană, ''trebuie să ştim şi cum să-i ajutăm pe vecinii noştri din Africa să lupte împotriva virusului mai eficient, de asemenea să îi ajutăm din punct de vedere economic anulându-le masiv datoriile'', a spus Macron în cursul alocuţiunii televizate dedicate în special epidemiei de Covid-19 din Franţa.
UPDATE 21:15 14.967 de decese în Franţa de la începutul epidemiei
În Franţa au fost înregistrate 14.967 de decese din cauza Covid-19 de la începutul epidemiei, potrivit celui mai recent bilanţ al Direcţiei generale de Sănătate de luni seară, potrivit Le Figaro.
De altfel, 98.076 de cazuri au fost înregistrate în total de la începutul epidemiei, cu 2.673 de cazuri confirmate în plus faţă de duminică.
În total, 32.113 de persoane au fost spitalizate din cauza Covid-19, cu 287 mai mulţi în comparaţie cu ziua precedentă.
UPDATE 20:05 Peste 10.000 de decese în statul New YorkNumărul de decese cauzate de boala Covid-19 în statul american New York a ajuns luni la 10.056, a declarat guvernatorul Andrew Cuomo, 671 de decese fiind înregistrate numai în ultimele 24 de ore, relatează AFP.
Regiunea rămâne, de departe, cea mai afectată din Statele Unite, chiar dacă guvernatorul a subliniat că o încetinire a pandemiei a fost confirmată în statul New York.
UPDATE 20:00 Canada raportează o creştere cu 9% a numărului de decese, care ajunge la 734
Canada a raportat luni o creştere cu aproape 9% a numărului de decese provocate de îmbolnăvirea cu noul coronavirus, bilanţul ajungând astfel la 734 de victime, conform datelor publicate de agenţia de sănătate publică, transmite Reuters.
Luni, la ora locală 11.00 (15.00 GMT), numărul total al persoanelor diagnosticate cu coronavirus era de 24.804.
Duminică, bilanţul deceselor era de 674, iar cel al cazurilor de infectare, de 23.719.
La Montreal, poliţia a deschis o platformă online pe care pot fi denunţate abaterile de la 'consemnele de distanţare socială şi directivele guvernamentale' în legătură cu epidemia de COVID-19.
Astfel de abateri pot fi 'o sărbătorire într-un domiciliu cu persoane care nu locuiesc acolo', un meci de fotbal în parc sau 'un magazin alimentar care nu respectă regulile de igienă prescrise', explică poliţia din Montreal (SPVM).
'Obiectivul este de a descongestiona apelurile la (numărul de urgenţă) 911', pentru ca personalul să se poată concentra pe cele mai urgente, a explicat purtătorul de cuvânt la SPVM, André Durocher, arătând că nu este vorba despre a încuraja 'delaţiunea'. 'Nu vrem ca oamenii să înceapă să-şi petreacă ziua la fereastră să vadă ce face vecinul lor. Nu acesta este scopul exerciţiului', ci de a ne asigura că regulile sunt respectate, a adăugat el.
Ca şi în restul provinciei Quebec, poliţia din Montreal a primit instrucţiuni în ce priveşte sancţionarea nerespectării regulilor impuse. Amenzile se ridică la 1.546 dolari canadieni (1.000 de euro), iar până acum au fost dictate peste 700 într-o lună, a precizat purtătorul de cuvânt.
UPDATE 19:50 Scade numărul noilor infectări în Italia, dar creşte cel al deceselor
Numărul deceselor provocate de noul coronavirus în Italia a crescut luni cu 566, faţă de 431 în ziua precedentă, dar numărul noilor cazuri de infectare confirmate a scăzut la 3.153, după ce duminică a fost de 4.092, a anunţat Protecţia Civilă italiană, transmite Reuters.
Numărul de cazuri noi de COVID-19 este astfel cel mai mic după cel din 7 aprilie, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, numărul total al deceselor provocate de această boală în Italia a ajuns la 20.465, al doilea cel mai mare din lume, după SUA.
De asemenea, numărul total al cazurilor de coronavirus confirmate în Italia a urcat la 159.516, locul trei în lume, după SUA şi Spania, dintre care numai 35.435 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
În unităţile de terapie intensivă ale spitalelor italiene se aflau luni 3.260 de pacienţi COVID-19, faţă de 3.343 duminică, cifră aflată în a zecea zi consecutivă de uşoară scădere.
UPDATE 14:20 - Spania anunţă o nouă scădere a numărului de decese şi de contagieri în ultimele 24 de ore
Spania a înregistrat 517 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, o scădere semnificativă faţă de cele 619 decese consemnate duminică, a anunţat luni Ministerul Sănătăţii spaniol, citat de Reuters.
Astfel, numărul total al deceselor de la izbucnirea epidemiei de coronavirus a ajuns la 17.489. Totodată, numărul cazurilor confirmate de contagiere a crescut în ultimele 24 de ore de la 166.019 la 169.496.
Din punct de vedere procentual, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii din Spania, citate de cotidianul El Pais, numărul cazurilor de contagiere a crescut cu 2%, iar cel al deceselor cu 3% într-un interval de 24 de ore, cea mai redusă creştere de la debutul crizei sanitare.
Numărul pacienţilor vindecaţi continuă să crească, de duminică până luni înregistrându-se 2.336 de pacienţi vindecaţi.
UPDATE 14:00 - Peste jumătate dintre persoanele infectate cu coronavirus în Germania s-au vindecat
Germania are în acest moment mai multe cazuri vindecate de coronavirus decât cele active, au anunțat oficialii guvernamentali, conform BBC.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate 2.537 noi cazuri, ridicând bilanțul total la 127.854.
Astfel, Germania este pe al patrulea loc în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate.
În Spania, rata de vindecare este de 37% dintre cele 166.831 de cazuri, iar în Italia de doar 21% dintre cele 133.670 de cazuri.
În Marea Britanie au fost confirmate 85.208 cazuri, iar rata de vindecare este de doar 0,3%.
Germania are, de asemenea, o rată mică a mortalității, datorită numărului mare de teste efectuate, care au dus la confirmarea multor cazuri cu simptome ușoare.
Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni luni cu oficialii guvernamentali pentru a discuta despre relaxarea măsurilor impuse.
UPDATE 11:20 - Mai multe companii își reîncep activitatea în Spania
În plină pandemie de coronavirus, mai mulți angajați din domenii ne-esențiale din Spania își reiau luni activitatea, conform BBC.
Muncitorii din fabrici și construcții vor merge din nou la muncă, respectând condițiile stricte de siguranță, în contextul în care Guvernul spaniol a decis să relaxeze măsurile impuse pentru combaterea coronavirusului.
Magazinele ne-esențiale, restaurantele și centrele de divertisment vor rămâne în continuare închise.
Zece milioane de măști au fost puse la dispoziție pentru cei care folosesc săptămâna aceasta transportul în comun pentru a se reîntoarce la muncă.
Spania este una dintre cele mai afectate țări din lume, cu peste 166.000 de cazuri de coronavirus confirmate și aproape 17.000 de decese.
Scott McLean, corespondent CNN: „Este important să reținem că motivul pentru care acestui segment de forță de muncă i s-a spus să rămână acasă a fost în primul rând pentru că secţiile de terapie intensivă din spitale să nu fie copleșite de un număr mare de cazuri. În prezent, Spania folosește un centru de conferinţe și 13 hoteluri pentru a trata pacienții bolnavi de COVID-19. Am vorbit ieri cu un expert în domeniul sănătății, care ne-a spus că el consideră că Spania elimină restricțiile prea curând.”
Peter Drobac, expert global în sănătate: „Trebuie să spun că am o oarecare îngrijorare cu privire la relaxarea oricărei măsuri de distanțare fizică în acest moment, deoarece există încă o transmitere destul de largă a virusului. Aș vrea să văd că acest număr va continuă să coboare dar, în același timp, sper că această perioadă de respiro să ne dea timp pentru a crește capacitatea de testare.”
UPDATE 10:30 - O femeie de 97 de ani, cea mai vârstnică supravieţuitoare a coronavirusului din Brazilia
Când brazilianca Gina Dal Colleto, în vârstă de 97 de ani, a fost internată în spital cu simptome de coronavirus, la 1 aprilie, puţini credeau că va supravieţui virusului mortal.
Duminică, însă, ea a fost externată din spitalul Vila Nova Star din Sao Paulo în aplauzele doctorilor şi asistentelor, devenind astfel cea mai vârstnică supravieţuitoare a COVID-19 din Brazilia, ţara din America de Sud cea mai afectată de epidemie, relatează luni Reuters.
Singura supravieţuitoare a unei familii provenite din Italia, formată din unsprezece surori, Dal Colleto trăieşte singură în oraşul-port Santos, a precizat într-un comunicat Rede D'Or Sao Luiz, care administrează spitalul Vila Nova Star.
"Deşi are aproape un secol de viaţă, Gina are o rutină foarte activă şi îi place să meargă pe jos, să facă cumpărături şi să gătească", se arată în comunicatul care precizează că femeia are "şase nepoţi şi cinci strănepoţi".
UPDATE 10:10 - Numărul de cazuri noi din China, la maximul ultimelor şase săptămâni
China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19 în aproape şase săptămâni, în contextul în care ţara încearcă să prevină un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, informează DPA.
Autorităţile au raportat 108 cazuri noi în ultima zi, dintre care 98 în rândul călătorilor care se întorceau din străinătate, potrivit datelor date publicităţii luni de Comisia Naţională de Sănătate. Acesta este cel mai mare număr de infecţii raportate începând din 6 martie, când autorităţile recenzaseră 143 de cazuri noi.
China îşi concentrează eforturile pe prevenirea unui al doilea val de COVID-19, în special în rândul cetăţenilor chinezi care se întorc din străinătate.
Creşterea numărului infecţiilor transmise local vine după ce autorităţile raportaseră o serie de zile la sfârşitul lunii martie fără astfel de cazuri noi.
China a raportat până în prezent 82.160 de cazuri de COVID-19, dintre care 3.341 soldate cu decese şi 77.663 de pacienţi vindecaţi.
UPDATE 7:40 - Petreceri pe acoperișurile clădirilor, în Italia
În Italia, deşi carantină este încă în vigoare, iar străzile sunt goale, petrecăreţii s-au mutat pe acoperişurile clădirilor.
La Palermo, zeci de italieni au dat o petrecere de Paşte pe acoperiş, cu muzică şi grătare încinse.
Iresponsabilii au fugit imediat după ce poliţia şi-a făcut prezenţa în zonă, pentru a scăpa de amenzi.
UPDATE 7:30 - Credincioșii din Spania au sărbătorit Paștele de la balcoane
În Spania, a crescut luni numărul deceselor, după ce în ultimele 3 zile bilanţul a fost în scădere.
În Sevilla, străzile sunt pustii, în contrast cu alţi ani, când mii de oameni se adunau aici pentru a urmări procesiunile de Paşte. Anul acesta, localnicii s-au resemnat şi au sărbătorit Învierea de la balcoane: au ascultat muzică, au aplaudat şi s-au rugat ca pandemia să treacă mai repede.
Localnic: „Ne-am obişnuit să vedem asta de la începutul săptămânii... dar tot ni se rupe inima. E dureros.”
UPDATE 7:25 - Boris Johnson le-a mulțumit celor doi asistenți care au avut grijă neîntrerupt de el
Premierul britanic Boris Johnson, depistat la începutul lunii cu coronavirus, a fost externat dintr-un spital din Londra şi urmează să îşi petreacă perioada de convalescenţă la reşedinţa să oficială, Checkers Court.
Boris Johnson: „Vreau să menţionez mai ales doi asistenţi care au stat neîntrerupt lângă patul meu 48 de ore, când lucrurile ar fi putut lua o întorsătura spre rău. E vorba de Jenny din Noua Zeelandă, din Invercargill, de pe Insula de Sud, să fiu mai exact, şi de Luis din Portugalia, de lângă Porto. Motivul pentru care, până la urmă, organismul meu a revenit la o saturaţie optimă de oxigen este că ei m-au vegheat nopţile clipă de clipă, au fost vigilenţi, plini de grijă şi au intervenit atunci când era nevoie.”
UPDATE 7:20 - OMS: Coronavirusul „va pândi omenirea un timp destul de îndelungat”
Apar noi ipoteze cu privire la evoluţia Covid-19 în lunile următoare. Emisarul special al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de părere că această pandemie nu va avea o evoluţie asemănătoare gripei obişnuite.
Dr. David Nabarro, reprezentant OMS: „Nu suntem siguri că va veni în valuri, în felul în care apare gripa. Credem că va fi un virus care va pândi omenirea un timp destul de îndelungat pe viitor, până când vom avea cu toţii un vaccin care ne va proteja şi vor fi mici focare care vor apărea sporadic. Iar acestea vor trece de barierele noastre de apărare. Cheia pentru acest virus este ca fiecare comunitate, ca un scut de apărare, să trateze cazurile imediat ce acestea apar, să le izoleze şi să oprească dezvoltarea focarelor. Va fi necesar ca fiecare ţară să aibă această capacitate.”
UPDATE 7:00 - 1.514 noi decese provocate de coronavirus în 24 de ore în SUA, valoare din nou în scădere
Statele Unite au înregistrat duminică seară 1.514 noi decese în 24 de ore, un număr în scădere pentru a doua zi consecutiv, potrivit bilanţului cotidian prezentat de Universitatea Johns Hopkins, informează AFP.
Universitatea americană de medicină a înregistrat 1.920 de noi morţi sâmbătă şi 2.108 vineri.
Statele Unite sunt pe departe cea mai afectată ţară de COVID-19, cu cel puţin 22.020 de decese şi 555.000 cazuri confirmate.
Situaţia este deosebit de gravă în statul New York, epicentrul pandemiei cu peste 9.000 de morţi, dintre care aproape 7.000 în oraşul New York.
"Nu vedem o scădere importantă, este doar o stabilizare", a nuanţat duminică guvernatorul statului, Andrew Cuomo.
SUA se află în aşteptare din cauza restricţiilor introduse pentru a opri răspândirea pandemiei.
"Este o ciumă cum ţara noastră nu a văzut niciodată, dar câştigăm bătălia, câştigăm războiul", a afirmat pe Twitter preşedintele Donald Trump într-un mesaj video de Paşte.
Sursa: Stirile ProTV/Agerpres
Etichete: coronavirus , live update , lume
Dată publicare: 13-04-2020 20:15