Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Coreea de Nord prezintă o dronă de atac nuclear subacvatic care poate provoca un „tsunami radioactiv"

Coreea de Nord a testat o dronă de atac nuclear subacvatic, similară torpilei rusești Poseidon.  

 

Prezentarea noii arme are loc în contextul în care Kim Jong Un își intensifică eforturile pentru a stimula dezvoltarea nucleară a țării. 

Coreea de Nord a publicat noi imagini de la testele a ceea ce pretinde a fi o dronă de atac nuclear subacvatic. Deși este prezentată ca o armă care poate provoca un „tsunami radioactiv", oficialii și observatorii experți consideră că afirmațiile Phenianului sunt „exagerate".

Phenianul a testat pentru prima dată arma săptămâna trecută, după mai bine de un deceniu de dezvoltare, trimițând-o să navigheze în largul coastei de est a țării la o adâncime de până la aproape 500 de metri, timp de aproximativ 60 de ore. Presa de stat a relatat că misiunea a fost un succes.

Citește și
drona ucraina
Rușii susţin că au doborât o dronă ucraineană la 220 de km de Moscova. Trei persoane au fost rănite | VIDEO

„Misiunea armei strategice nucleare subacvatice este de a se infiltra pe furiș în apele operaționale și de a face un tsunami radioactiv la scară super-înaltă prin explozie subacvatică pentru a distruge grupurile de atacatori navali și porturile operaționale majore ale inamicului. Această dronă nucleară de atac subacvatic poate fi desfășurată pe orice coastă și port", a relatat presa de stat KCNA.

O altă rundă de testare a dronei a avut loc în weekend. Este prima dată când Coreea de Nord a prezentat public acest tip de armă.

Drona nord-coreeană pare să semene cu un dispozitiv similar aflat în curs de dezvoltare de către Rusia.

Moscova lucrează la o torpilă nucleară autonomă intercontinentală, denumită „drona Poseidon”. Arma a fost descrisă ca fiind un dispozitiv „apocaliptic", deoarece s-a speculat că ar putea provoca un tsunami radioactiv.

Anunțul Coreei de Nord cu privire la această dronă a fost întâmpinat cu scepticism de către experți și oficiali.

Șeful Statului Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) și-a exprimat îndoielile cu privire la această armă și a declarat că este „foarte probabil" ca afirmațiile Phenianului „să fie exagerate și manipulate", potrivit NK News.

„Au existat semne că Coreea de Nord a dezvoltat submarine fără echipaj uman, dar noi evaluăm că acestea sunt încă la un nivel elementar", a spus JCS al Coreei de Sud.

Ankit Panda, cercetător senior în cadrul programului de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, a pus sub semnul întrebării viitorul acestei arme.

Într-un interviu acordat pentru CNN, Ankit Panda a spus că „nu există nimic care să împiedice Coreea de Nord, în principiu, să pună un dispozitiv nuclear pe un vehicul subacvatic ca acesta și să îl detoneze".

Rămân însă multe întrebări cu privire la modul în care funcționează și la ceea ce este capabilă să facă această dronă, scrie Insider

Testarea dronei

O fotografie furnizată de guvernul nord-coreean arată arma subacvatică în timpul testelor care au avut loc între 25 și 27 martie 2023, în Coreea de Nord.

Testarea dronei subacvatice Haeil a avut loc în tandem cu lansarea mai multor rachete de croazieră strategice și vine în urma unor exerciții militare extinse ale SUA și ale Coreei de Sud, adesea considerate de Phenian ca fiind provocatoare.

La începutul acestei luni, Phenianul a testat Hwasong-17, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală de până acum.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a îndemnat săptămâna aceasta pe oamenii de știință să consolideze producția de material nuclear de calitate militară și să lucreze la extinderea "exponențială" a arsenalului nuclear al țării sale, potrivit unui raport al KCNA.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult