Coreea de Nord nu vrea să reia discuțiile cu SUA: „Nu simțim nicio nevoie”
Aceasta nu ar fi nimic mai mult decât un instrument politic pe care să-l folosească Washingtonul, a declarat sâmbătă un diplomat nord-coreean de rang înalt, citat de Reuters, înaintea vizitei unui oficial american în Coreea de Sud.
Potrivit acestui diplomat, vice-ministrul de externe Choe Son Hui, negocierile dintre Washington şi Phenian nu vor da rezultate şi Coreea de Nord nu îşi va schimba politica. ''Nu simţim nicio nevoie de a sta faţă în faţă cu Statele Unite, întrucât acestea consideră dialogul dintre Coreea de Nord şi SUA nimic mai mult decât un instrument de care să se agaţe în propria criză politică'', a adăugat responsabilul nord-coreean.
Secretarul de Stat adjunct al SUA Stephen Biegun va efectua săptămâna viitoare o vizită în Coreea de Sud pentru a aborda problema negocierilor cu Coreea de Nord aflate în impas, transmite Agerpres.
Relaţiile intercoreene au continuat să se degradeze anul trecut, după eşecul celui de-al doilea summit între preşedinţii Kim Jong Un şi Donald Trump, desfăşurat la Hanoi în februarie 2019. Potrivit preşedintelui american, Kim Jong Un a refuzat la acel summit să-şi asume suficiente angajamente privind denuclearizarea ţării sale şi arsenalul de rachete balistice în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.
Cei doi preşedinţi au avut o a treia întâlnire, în iunie, în zona demilitarizată care separă cele două Corei. Deşi au convenit atunci reluarea negocierilor, discuţiile dintre cele două părţi, desfăşurate în Suedia, au fost sistate în octombrie.
Fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, John Bolton, a declarat joi că liderul de la Casa Albă ar putea încerca să stabilească un nou summit cu omologul său nord-coreean, ca o ''surpriză de octombrie'', înaintea alegerilor prezidenţiale care se vor desfăşura în SUA în noiembrie. Şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a apreciat recent că ar fi utilă o întâlnire între preşedinţii Trump şi Kim înaintea scrutinului prezidenţial american.