Modifica setarile cookie
Toate categoriile

COP26: Liderii lumii vor să oprească defrișările de păduri până în 2030

Your browser doesn't support HTML5 video.

La conferința pentru climat de la Glasgow, liderii lumii au anunțat primul acord major. Este vorba despre un angajament pentru oprirea defrișărilor până la sfârșitul deceniului, dar și de acțiuni, de împădurire.

În țările care au semnat documentul, se află 85% din suprafața verde a planetei. Președintele Iohannis a spus că ''Planul național de redresare și reziliență'', prevede 57.000 de hectare de noi păduri în România. Pe de altă parte, Statele Unite și Uniunea Europeană au anunţat un parteneriat global pentru reducerea cu 30% a emisiilor de metan cu efect de seră până în 2030.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii: "S-a spus, de-a lungul timpului, că guvernarea și politica se referă la ceea ce fac liderii pentru prezent. Cei care sunt însă adevărați oameni de stat acționează pentru viitor.

Firește, beneficiile unor asemenea acțiuni nu vor fi vizibile imediat. Niciunul dintre noi nu trăiește veșnic. Intervenim acum nu pentru noi înșine, ci pentru copiii și copiii copiilor noștri". Sfătuită apăsat de medici să se odihnească, suverana a lipsit de la recepția oferită de guvernul Boris Johnson participanților la conferința pentru schimbări climatice. A fost însă reprezentată de fiul și de nepotul ei. Până la fapte, argumentele, îndemnurile și ultimatumurile curg de la tribuna conferinţei.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: "Toate promisiunile vor rămâne vorbărie goală, iar furia și nerăbdarea lumii vor fi de nestăpânit, dacă nu facem din conferința de la Glasgow momentul adevărului. Putem! Putem trece la fapte când vine vorba de cărbuni, mașini, bani și păduri. Deținem tehnologia necesară pentru a dezactiva cronometrul bombei climatice". Joe Biden, președintele SUA: "Ochii istoriei sunt ațintiți asupra întâlnirii noastre. Nimeni nu e la adăpost de prăpădul ce vine. Nu mai e timp să stam deoparte, să ne izolăm în spatele zidurilor ori să ne certam între noi". Preşedintele Biden a încercat să-i asigure pe liderii lumii că Statele Unite îşi vor respecta angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de jumătate până la sfârşitul deceniului. America ar urma să atingă obiectivul "zero emisii" până în 2050. Totuși, legea prin care ar urma să aloce 555 de miliarde de dolari pentru combaterea încălzirii globale, încă aşteaptă un vot în Congres. Și premierul indian Narendra Modi a anunțat, la Glasgow, un plan gradual de eliminare a emisiilor de carbon, însă cu termen-limită mult mai îndepărtat decât data stabilită de alţi poluatori majori. Narendra Modi, premierul Indiei: "Până în 2070, India va atinge ținta de zero emisii poluante".

Citește și
Defrisari
Ministrul Mediului, despre defrișările din Pădurea Dobrovăţ: „O campanie de dezinformare de zeci de mii de euro”

Prezentă la summit doar printr-o declarație scrisă trimisa de președintele Xi Jinping, China a anunţat că speră să obţină neutralitatea carbonului în 2060. Pe de altă parte, la Glasgow a fost anunțat și primul acord major. Peste 100 de lideri dar și 30 dintre cele mai mari companii ale lumii s-au angajat că până în 2030 să renunțe complet la despăduriri şi să refacă suprafețele dispărute.

Klaus Iohannis, președintele României: "Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a capta emisiile de carbon şi a combate deşertificarea".

Printre semnatari se numără și Brazilia, unde hectare întregi din pădurea amazoniană au dispărut.

Angajamentul prevede o finanțare de peste 16 miliarde de euro din fonduri publice și private.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult