Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Consilierul unei opozante din Belarus, Artiom Lebedko, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Faptele reținute

Consilierul unei opozante a regimului din Belarus a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Artiom Lebedko este fiul lui Anatoli Lebedko, un politician aflat în exil, și a fost găsit vinovat pentru "finanţarea de activităţi extremiste".

Artiom Lebedko este consilier al opozantei în exil Svetlana Tihanovskaia și a fost condamnat joi în Republica Belarus, ţară unde represiunea împotriva opoziţiei s-a amplificat după 2020, informează AFP, citat de Agerpres.

Artiom Lebedko a fost declarat vinovat de "finanţarea de activităţi extremiste", potrivit ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Viasna. Justiţia îi reproşează lui Artiom Lebedko donaţii către fonduri legate de opoziţie şi care au fost declarate "extremiste" în Belarus, potrivit aceleiaşi surse.

Belarus, o ţară aliată a Moscovei, se confruntă de la alegerile prezidenţiale din 2020 cu un val de represalii care a forţat aproape toţi opozanţii şi zeci de mii de cetăţeni belaruşi să plece în exil.

Aceste alegeri prezidenţiale considerate frauduloase şi câştigate de Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, au generat manifestaţii de protest de o amploare inedită, reprimate brutal.

Citește și
Lituania
Locuri de vizitat în Lituania. Obiective turistice în superba țară prea puțin cunoscută românilor

De atunci, sute de militanţi, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului sau cetăţeni obişnuiţi au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea.

Potrivit ONG-ului Viasna, Belarus numără în prezent aproape 1.500 de deţinuţi politici.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult