Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Companiile aeriene europene, pregătite pentru livrarea vaccinurilor anti-Covid

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marea Britanie este singura țară occidentală care a aprobat administrarea unui ser anti-Covid, vaccinul Pfizer BioNtech și va începe vaccinarea de marți.

Primele containere cu seruri au ajuns deja în Regatul Unit. Pe de altă parte, companiile aeriene europene sunt gata să înceapă livrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, în timp ce fabricile din Belgia, Elveția și Germania au mărit numărul de doze de ser produse.

Unele dintre cele mai mari companii aeriene din Europa s-au pregătit pentru livrarea dozelor de vaccin anti Covid, produse în fabrici de pe continent. Și dau asigurări că pot gestiona enorma provocare logistică în condițiile în care prețioasa încărcătură este sensibilă atât la durata de timp, cât și la menținerea temperaturii scăzute. De pildă, dozele de vaccin Pfizer trebuie congelate în timpul transportului la minus 70 de grade Celsius.

Lufthansa, de exemplu, avea deja o divizie pentru transportul produselor farmaceutice. Pe lângă flota de 17 avioane cargo a adaptat și aeronave de pasageri.

Karin Krestan, directorul diviziei farmaceutice a Lufthansa: „Noi suntem norocoși pentru că lucrăm după proceduri deja stabilite, fiecare este instruit, mai ales pentru manevrarea și depozitarea containerelor cu doze de vaccin, în timpul transportului.”

Citește și
Oameni
Românii suportă din ce în ce mai greu restricțiile. „Și eu aş vrea să fiu liberă”

Experții spun că transporturile trebuie efectuate cu "precizie militară".

Între timp, primele containere cu doze de vaccin au ajuns în Regatul Unit și sunt ținute într-un loc secret. De acolo, serurile vor ajunge pentru început la 50 de spitale din întreagă țară.

Alok Sharma, ministru britanic: „Începem, inițial, cu 800.000 de doze. Sper că vom avea câteva milioane până la sfârșitul anului.”

Pe de altă parte, presa britanică l-a luat la întrebări pe doctorul Anthony Fauci, după ce principalul imunolog din America a sugerat că procesul de aprobare a vaccinului anti-Covid din regat ar fi "mai puțin minuțios" ca în Statele Unite.

"Poate că vorbele mele au fost greșit interpetate. Nu e o competiție", spune acum Fauci.

Anthony Fauci: „Aprobarea vaccinului a fost făcută într-un mod puțîn diferit în Marea Britanie. Au trecut prin acest proces foarte repede. Însă, vreau să precizez, nu a fost o critică. Am mare încredere în ce face Regatul Unit, atât din punct de vedere științific, cât și din punct de vedere al procesului de reglementare.”

În același timp, un studiu arată că un alt vaccin anti Covid promitător, cel al companiei americane Moderna, produce anticorpi macar 90 de zile după administrare. Durata protecției ar fi fără îndoială mai lungă, însă acestea sunt primele date pe o perioadă de câteva luni validate independent de o publicație științifică.

Între timp, în Rusia se deschid mari centre pentru vaccinare după ce președintele Putin a anunțat începerea campaniei de vaccinare anti-Covid pe scară largă. Trei astfel de facilitați sunt deja pregătite. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați cu serul rusesc Sputnik 5.

Denis Davydov, medic pediatru: „Nu suntem îngrijorați absolut deloc (în privința siguranței și eficienței vaccinului). S-au risipit dubiile. Este singura măsură protectivă și preventivă.”

Vaccinul rusesc este administrat deja deși nu au fost finalizate studiile clinice avansate, necesare pentru stabiliraea eficienței și siguranței.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult