Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Comisia Europeană va analiza verdictul Tribunalului Constituţional din Polonia şi va decide asupra paşilor următori

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi seară că va analiza în detaliu decizia Tribunalului Constituţional din Polonia şi că va decide asupra paşilor următori.

Totodată, Comisia Europeană a avertizat că nu va ezita să facă uz de puterile sale în conformitate cu tratatele pentru a salvgarda aplicarea uniformă şi integritatea dreptului european, se menţionează într-un comunicat.

Executivul UE reiterează că dreptul european are întâietate în faţa celui naţional şi că toate verdictele Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru autorităţile din toate statele membre, inclusiv pentru tribunalele naţionale.

"Uniunea Europeană este o comunitate de valori şi de drept, care trebuie respectată în toate statele membre. Drepturile europenilor în conformitate cu tratatele trebuie protejate, indiferent unde trăiesc ei în UE", se mai menţionează în comunicatul CE.

"Comisia Europeană are sarcina de a salvgarda funcţionarea adecvată a ordinii legale a Uniunii şi va continua să se asigure de acest lucru", mai notează executivul UE.

Citește și
Didier Reynders
Comisar: UE, gata să recurgă la "toate instrumentele" pentru a prezerva întâietatea dreptului european în cazul Poloniei

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

''Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor'', a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP. Ea a denunţat ''ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez'' şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult